Tyto věci do myčky nedávejte, pokud nechcete zničit je nebo spotřebič

 Technika 
09. března 2020 10:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Myčka je skvělý pomocník, ale některé věci budete muset stále mýt v ruce Depositphotos
Myčka na nádobí je naprosto úžasný pomocník, který šetří nejenom čas či vodu, ale také vaše ruce. Ne všechno nádobí ale do ní můžete dát. Co tam rozhodně nepatří?

Technologie myček se neustále vyvíjí a zlepšuje. K mytí nádobí potřebují stále méně vody, spotřebují minimum energie i mycích prostředků. To, co se však nemění, to jsou druhy nádobí, které v nich lze mýt, a které by to naopak mohlo nenávratně poškodit. A v horším případě i myčku.  

Litina a smalt

I když by se na první pohled mohlo zdát, že je litina velice tvrdá a žáruvzdorná, rozhodně není nezničitelná. Uškodit jí může právě myčka. Intenzivní proudy vody z trysek myčky mohou poškodit povrch litinového nádobí, které pak začne rezavět. A výsledek? Takové nádobí pak můžete klidně vyhodit. A to samé platí také u smaltovaných hrnců. Jejich povrch je velmi citlivý na vznik mikrotrhlin a miniaturních střípků, které by se vám následně mohly dostat do jídla a způsobit tak vážné zdravotní komplikace. 

Stříbro, křišťál, porcelán

Pokud máte rádi porcelán a křišťál, pak se rozhodně vyvarujte dávat tento typ nádobí do myčky. Agresivní složky mycích prostředků by totiž na talířích nebo sklenicích mohly nechat skutečně nevzhledné stopy, které jsou neodstranitelné. A to byste určitě, vzhledem k ceně nádobí, nechtěli. Kromě porcelánu a křišťálu je také stejně háklivé na myčku i stříbro a nádobí jím například ozdobené.

Dřevo nikdy

Dáváte do myčky také dřevěná prkénka v dobré víře, že je skutečně kvalitně umyjete? Pak tímto krokem děláte více škody než užitku. Dřevo totiž patří mezi porézní materiály, které rády nasávají vlhko. Takže pokud jej dáte do myčky, kde je dlouhodobě vystaveno nejenom vlhku, ale také teplu, může vám nabobtnat, zkroutit se a tím pádem jej můžete tak akorát vyhodit. O tématu, jak se správně starat o dřevěné nádobí, jsme psali zde.

Sítem neprojde

Pokud si myslíte, že myčka vám pomůže ze sítek a cedníků odstranit zbytky jídel, pak jste na omylu. I když se to nabízí, myčka na tento styl čištění není uzpůsobena. Sítka prostě budete muset i nadále umývat v ruce. A pokud vás trápí zaschlé zbytky v sítu, nechejte jej důkladně odmočit, a teprve potom jej vydrhněte. 

Tupí nože

Bez správně nabroušeného nože se neobejde žádný kuchař. A žádný profík jej rozhodně nedává do myčky. Moc dobře ví proč. Ostří nože závisí na správně srovnaných molekulách. Nože se v myčce tlučou o ostatní nádobí i o šuplík myčky, poškozují je i prudké nárazy vody z trysek. Takže nože si myjte také zásadně v ruce. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve