Držák na televizor ušetří prostor. Ale ne na každou stěnu jde namontovat

 Technika 
24. ledna 2020 14:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lidé si čím dál častěji umisťují televizor na zeď Depositphotos
V dnešní době se velikost televizorů neustále zvětšuje a lidé tak čím dál častěji volí možnost umístit obrazovku na zeď. Ušetří tak prostor na televizním stolku, navíc si obrazovku mohou dát přesně do takové výšky, jaká jim vyhovuje. Poradíme, podle jakých kritérií držák na televizor vybírat.

V prvé řadě si musíte ujasnit, kam televizor umístit. Především nesmí nic bránit ve výhledu a je také vhodné promyslet vedení veškeré kabeláže. Trčící kabely totiž mohou celý dojem z umístění televizoru na stěně pokazit. Taky si ověřte, jaké máte doma zdivo. Například sádrokarton je pro upevnění televizní obrazovky zcela nevhodný.

Když máte jasno, kam obrazovku dáte, můžete se zamyslet nad samotným výběrem vhodného držáku. Je dobré vzít v potaz hned několik parametrů.

VESA

Než nějaký držák na televizi pořídíte, zjistěte si, jakým VESA standardem vaše televize disponuje. Jde v podstatě o normu vzdálenosti děr na zadní straně televize, které slouží k uchycení. Odvíjí se od velikosti úhlopříčky i hmotnosti zařízení. Naštěstí nemusíte měřit rozteč ručně. Její hodnota bývá udávána na zadní straně televizoru nebo v návodu. Jeden držák obvykle podporuje hned několi VESA standardů.

Nosnost

Dalším důležitým kritériem je nosnost držáku. Držák s nosností 20 kg by měl skutečně bez problémů udržet televizi o stejné hmotnosti. Lépe ale uděláte, když bude držák disponovat o něco vyšší nosností, než je hmotnost televize.

Typ

Jakým způsobem chcete, aby byl váš televizor zavěšen na zdi? Na trhu najdete několik typů držáků, každý z nich plní svůj specifický účel. Ten musíte při výběru zohlednit.

Pevný (fixní) držák

Zpravidla se může pochlubit vysokou nosností. Vyznačuje se malou vzdáleností od zdi, na což je třeba při koupi pamatovat. Přístup k zadní části televizoru je značně omezený. Jak jeho název napovídá, pevný držák není polohovatelný. Neumožní vám zařízení naklápět či otáčet do stran. Pokud byste tedy chtěli využít zadní vstupy a výstupy, museli byste povolit šroubky, sejmout zařízení ze stěny a poté jej opět připevnit. Vzdálenost od zdi lze zvětšit pomocí distančních kroužků, nicméně toto řešení nabízí jen několik málo výrobců. Fixní držák se tedy hodí v případě, kdy má televize vývody po svých stranách nebo tehdy, když s ní nemáte v plánu dále manipulovat.

Výklopný držák

Tento typ držáku nabízí alespoň nějakou polohovatelnost oproti pevnému. Umožňuje televizi naklopit obrazovku směrem dolů nebo nahoru. Maximální náklon těchto držáků se pohybuje kolem 20°, ve výjimečných případech i více.

Kloubový (otočný) držák

Otočný držák už nabízí dostatečnou flexibilitu. V rámci tohoto typu však existují další dva podtypy – s výsuvným ramenem nebo bez něj. Jestliže držák výsuvným ramenem nedisponuje, pak umožní mírný náklon a decentní otáčení do stran – v závislosti na velikosti televizoru. S výsuvným ramenem se vám otevírají dveře ke všem náhledovým úhlům. Díky němu je možné televizi od stěny oddálit a poté natočit do stran až o 90°. Kloubové držáky mají celou řadu podob – existují varianty s jedním i dvěma rameny. Pokud nad tímto typem držáku uvažujete, rozhodně počítejte s větším prostorem mezi zdí a televizí a nižší nosností.

Výškově nastavitelný držák

Výškově nastavitelný držák nabízí nejvíce možností. Oplývá všemi vlastnostmi jako kloubový držák, ale kromě toho se stará i o nastavení té nejvhodnější výšky. Manipulace je velmi jednoduchá, není zapotřebí, abyste pokaždé, co měníte výšku televizoru, hledali nářadí. 

Stropní držák

V případě, že není možné uchytit televizi na zeď, přichází alternativa v podobě stropního držáku. Ten zaručuje kompletní polohovatelnost – libovolný náklon, výšku či otáčení. O tom, na co se zaměřit při výběru samotného televizoru, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008