Gramofony opět zažívají velký boom. Jak vybrat ten správný?

 Technika 
01. prosince 2019 14:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Gramofony rozhodně nepatří do starého železa Depositphotos
Ještě před několika desítkami let byl gramofon snad v každé domácnosti. Pak ale tyto přístroje nahradily modernější magnetofony a později CD přehrávače. Vypadalo to, že gramofonům definitivně odzvonilo. Jenže gramofony znovu povstaly z popela a zažívají nyní velký boom. Poradíme, jak vybrat ten správný.

V dnešní době lze sehnat gramofon za 1 500 korun, ale i za desítky tisíc korun. Cenu určují nejen technické parametry, ale do značné míry také design. Za svůj raketový comeback vděčí gramofony především rostoucí oblibě v retro stylu a také trendu upřednostňovat kvalitu před kvantitou. V dnešní době si tak můžete historické gramofonové desky přehrát na špičkových přístrojích.

Gramofon nepatří do muzea

Od 80. let to vypadalo, že nejpřevratnějšímu zvukovému vynálezu téměř celého 20. století zvoní hrana. Gramofony začaly doslova drtit moderní elektronické přístroje a zdálo se, že s gramofony se budou lidé potkávat už maximáně někde v muzejních sbírkách.

Jenže lidé se ke gramofonům začali opět vracet. Někdo kvůli nezaměnitelnému zvuku, jiný kvůli neotřelému designu. A výrobci na zvyšující se zájem okamžitě zareagovali a začali přicházet se stále novými kvalitnějšími provedeními.

Co od gramofonu očekáváte

Před tím, než si nějaký gramofon pořídíte, byste si měli odpovědět na otázku, co od přístroje očekáváte. Jiný gramofon si vybere nenáročný domácí uživatel, který si na něm chce pouze přehrát sbírku desek ze svého mládí. Pokud ale kladete důraz na moderní technologie a vysokou kvalitu, zřejmě už sáhnete po takovém modelu, který dokáže digitalizovat staré desky do moderních MP3 formátů a vyznačuje se velmi čistým zvukem. A pokud vás hudba a čistý zvuk živí, zřejmě oceníte moderní gramofony s pokročilými funkcemi a extrémně vysokou kvalitou provedení.

Cenu určuje i pohon

Při výběru gramofonu budete stát také před rozhodnutím, zda dáte přednost gramofonu s řemínkovým, nebo raději přímým pohonem. Mnohem levnějším, ale zároveň také méně stabilním a kvalitním typem je pohon řemínkový. Jeho velkou nevýhodou je časté kolísání rychlosti otáček, při kterém se z gramofonu line nepříliš čistý zvuk. Dalším negativem je častější opotřebení a nutnost výměny řemínku.

Dražší, ovšem stabilnější variantou je pohon přímý, při kterém je gramofonový talíř poháněn magnetem. Najdete jej převážně u dražších modelů s profesionálním záměrem použití.

Nejnáročnější uživatelé by se pak měli poohlédnout po přístrojích, které mají navíc funkci kontroly a uzamčení rychlosti otáček.

Volba přenoskového raménka

Gramofony se vyrábějí buď s přímým přenoskovým raménkem, nebo s raménkem zahnutým. Jednoduše lze říct, že ta rovná lépe zapadají do drážky a výsledný zvuk, především u starších desek, nepřeskakuje. U poslechu novějších desek doporučují odborníci raménka zahnutá, která se svým tvarem postarají o maximálně kvalitní výsledný zvuk.

Výběr gramofonu rozhodně nepodceňte, aby vám opravdu sloužil podle vašich představ. Jinak hrozí, že se z přístroje s tak velkým zvukovým potenciálem a bohatou historií stane po čase pouze lapač prachu ve vašem domě. A to by byla velká škoda. O tom, jak vybrat vhodný zesilovač pro domácí poslech, jsme psali zde.

Témata: hudba, gramofon, LP desky
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod