Staráte se správně o váš kávovar? Vyvarujte se těchto častých chyb
Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Kromě specifické delikátní chuti nabízí i další benefity jako nabuzení smyslů. Není divu, že si tento černý nápoj zamilovaly miliony lidí po celém světě, kteří si kávu připravují v práci či doma. Řada lidí si také oblíbila domácí kávovary. Ale stejně jako v kavárnách své stroje pravidelně čistí, je potřeba se starat také o domácí kávovary. Každý stroj je potřeba zbavit dvou základních věcí, a to kávových usazenin a vodního kamene. A každá se čistí jinak.
Vodní kámen
Do kávovarů byste správně měli používat filtrovanou nebo balenou vodu. Díky tomu zajistíte, že voda je zbavena všech příměsí, je čistá, bez chuti a dá tak kávě vyniknout její skutečné aroma. Pokud používate do kávovarů kohoutkovou vodu, pak počítejte s tím, že se vám v částech přístroje usazuje vodní kámen. A ten jej po čase může zničit. Jednou za pár týdnů je potřeba jej čistit. Použít můžete obyčejnou kyselinu citronovou rozpuštěnou ve vodě. Nalijte ji do zásobníku vody a nechte protéct kávovarem. Jednou za půl roku byste měli kávovar vyčistit speciálním přípravkem a odvápnit podle instrukcí výrobce.
Kávové usazeniny
To, co vám ale může pokazit chuť kávy, jsou kávové usazeniny. Káva vám pak může přijít doslova zatuchlá. Nechejte proto po každém použití přístroje protéct trochu vody, aby se zbytky kávy vyplavily, hlavu kávovaru můžete otřít nebo dočistit kartáčkem. Pokud nadále cítíte v kávě nepříjemné chutě, je potřeba se zaměřit na mlýnek nebo skladovací nádobu. Mlýnek rozeberte a pokud máte doma elektrický, stačí jej vysát. Kameny z ručního mlýnku musíte omýt vodou a nechat důkladně oschnout, než je usadíte zpět. Čas od času byste měli vyčistit také celý zásobník na kávu přípravkem, který jej zbaví mastnoty, tedy olejů, které káva uvolňuje.
Tryska na mléko
Zvlášť milovníci mléčných kávových nápojů by neměli zapomínat i na trysky. V nich se sice neusazuje kávová mastnota, ale naopak na nich zasychá a pálí se mléko. A to vše také může velmi negativně ovlivnit výslednou chuť nápoje. Po každém použití je proto třeba trysku profouknout a otřít. Pokud na ní vidíte stále usazeniny, nechejte ji přes noc odmočit. Opět můžete použít kyselinu citronovou či jedlou sodu, kterou můžete použít i na celou řadu dalších činností v domácnosti. Více tipů najdete zde.