Na barvě žárovky záleží. Dokáže ovlivnit vaši aktivitu i náladu

 Technika 
22. července 2019 14:56 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
U žárovek si můžete vybírat ze tří světelných barev Depositphotos
Teplou nebo studenou? Bílou nebo nažloutlou? Možná i vy si kladete tyto otázky ve chvíli, kdy kupujete novou žárovku. Nevhodně zvolená barva totiž může negativně ovlivnit i vaši náladu.

Ačkoli světlo v interiéru vnímáme víceméně podvědomě, právě správně navržené osvětlení dokáže udělat nejen s prostorem domu, ale i s vaši psychikou úplné divy. Mnohdy totiž může za špatnou náladou, únavou, stresem nebo depresí stát špatně zvolené osvětlení interiéru. Proto i při výběru světelné barvy vaší žárovky byste měli vzít v potaz především místnost, kterou bude osvětlovat. Existují tři základní druhy barevného osvětlení: teple bílá barva, chladně bílá barva a denní bílá barva.

Do ložnice i obýváku

V obchodě můžete koupit žárovku, která má teple bílou barvu. Jde vlastně o ten nejběžnější odstín, který vyzařovala nejenom klasická žárovka, ale i její nové typy, včetně LED žárovek nebo halogenek. Světlo má lehce nažloutlý tón, který se snaží co nejvíce přiblížit normálnímu dennímu světlu. Tento typ barvy je vhodný do místností, kde potřebujete odpočívat a cítit se příjemně. A těmi je nejčastěji ložnice, obývací pokoj a stejně tak se hodí i do dětského pokoje.

Na činnost denní

Denní bílá, která se také může ukrývat pod označením neutrální bílá, vydává chladné, bíle zbarvené světlo. Tyto typy žárovek jsou vhodné do místností, kde vykonáváte nějakou činnost. Vhodné jsou tedy do kuchyní, koupelen i na chodbu. Stejně tak se uplatní v pracovně nebo i dětském pokoji. Světlo má jasné bílé zbarvení bez nažloutlého nádechu.  

Chladně bílá do kanceláří

Posledním typem jsou žárovky označené jako chladně bílé. Jejich světlo je hodně jasné, prudké a někdy mívá až namodralý odstín. Tato barva povzbuzuje k činnosti a aktivitě, navíc méně unaví oči, proto se hodí třeba do kanceláří nebo pracoven. Využití také najdou v hodně tmavých místnostech, například sklepech.

Řiďte se kelviny

Pravdou je, že ne každý výrobce používá pro označení barvy světla tato tři názvosloví. Proto, pokud si nejste jistí, do které skupiny patří daná žárovka, prostudujte si na obalu počet kelvinů. Čím je jich více, tím je barva bělejší až namodralá. Pokud už máte jasno v barvě, pak možná tápete, zda koupit LED žárovku nebo úspornou či halogenovou. O tomto tématu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47