Dodržujete zdravý životní styl? Tak to vám možná přijde vhod diagnostika potravin

 Technika 
21. června 2019 12:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dusičnany obsažené v ovoci či zelenině škodí zdraví Depositphotos
Hlídat si, co jíme, je dnes velmi módní. Pokud si pečlivě vybíráte, co dáte na talíř, možná by se vám hodila diagnostika potravin. Jde o malý přístroj, který vám kdekoliv rychle vyhodnotí, kolik miligramů dusičnanů ta která potravina obsahuje.

Dusičnany v potravinách vážně ohrožují lidské zdraví. V malé míře sice člověku neškodí, ve větší už ale mohou představovat vážný problém. Za posledních 50 let se z důvodu zvýšeného používání dusíkatých hnojiv zvýšil i obsah dusičnanů v zelenině, a to téměř 20×. Dusičnany jsou obsaženy také v ovoci nebo uzeninách.

Hlavním rizikem konzumace potravin se zvýšeným obsahem dusičnanů je jejich přeměna na karcinogenní nitrosaminy. Proto světová zdravotnická organizace doporučuje konzumovat maximálně 3,7 mg na 1 kg hmotnosti dospělého člověka. Kolik má jaká potravina v sobě dusičnanů jen tak nezjistíte. Pomůže vám ale diagnostika potravin. Použití tohoto přístroje je velmi snadné.

Diagnostika potravin

Přístroj, který vám během okamžiku zjistí, kolik dusičnanů vámi vybraná potravina obsahuje, vyjde na tři až čtyři tisíce korun. Je tedy cenově dostupný a oceníte také to, že rozbor potravin budete mít opravdu rychle. Některé modely navíc dokáží měřit i radiaci nebo tvrdost vody.

Obsah dusičnanů změří přístroj pomocí speciální sondy a na displeji se prakticky okamžitě dozvíte, zda je naměřená hodnota nízká, zvýšená, nebo nadměrná. Pomůže vám tak udržet denní příjem dusičnanů v bezpečných mezích.

Množství dusičnanů

V každém druhu potravin se nachází jiné množství dusičnanů. Vysoký obsah dusičnanů (nad 1 000 mg/kg) najdete především v salátu, špenátu, ředkvičce, celeru, reveni a kukuřici. Středně vysoký obsah dusičnanů (nad 250 mg/kg) najdete v bramborách, mrkvi, brokolici, petrželi, lilku, květáku, zelí, kapustě a česneku. Nízký obsah dusičnanů (pod 250 mg/kg) najdete v okurkách, rajčatech, hrachu, cibuli a růžičkové kapustě. Vyšší obsah dusičnanů najdete také u banánů, melounů a jahod. Prokazatelně nejškodlivější vliv na zdraví však mají dusičnany přidávané do masa a uzenin za účelem prodloužení jejich trvanlivosti.

Poměrně vysoká přesnost

Všechny modely diagnostik potravin běžně měří dusičnany se 77,5% přesností. Ale i když je výsledek orientační, pro běžné domácí použití stačí. Je totiž mnohem levnější a rychlejší než kvantitativní analýza v chemické laboratoři.

Diagnostika potravin detekuje v potravinách ionty různých solí, z nichž největší podíl tvoří dusičnanové ionty. Ostatní soli (např. dusitany) tvoří méně než 2 % celkového množství solí v potravinách. A proto jsou započítány také do výsledku měření. Odchylka je totiž zanedbatelná.

Princip měření

Diagnostika potravin měří hodnotu dusičnanů pomocí elektrod. Ty se zapíchávají přímo do testované potraviny a na základě její vodivosti se pak na displeji zobrazí výsledky.

Výsledky analýzy testované potraviny jsou zobrazeny na displeji měřidla včetně srovnání s povolenou koncentrací v dané potravině (podle doporučení Světové zdravotnické organizace WHO a standardů pro Spojené státy, Evropu a Asii). Na základě porovnání výsledku a doporučené koncentrace se displej měřidla zbarví do jedné ze tří barev:

  • Zelené barvy – nízký obsah dusičnanů.
  • Žluté barvy – zvýšený obsah dusičnanů.
  • Červené barvy – nadměrný obsah dusičnanů.

Jak doma snížit množství dusičnanů

  • Zeleninu před konzumací 15 - 30 minut povařte. Obsah dusičnanů tím snížíte.
  • V ovoci a zelenině se dusičnany koncentrují v horní a spodní části a také ve středu u semen. Pokud tyto části vykrojíte, zbavíte se i většiny dusičnanů.
  • Z listové zeleniny odstraňte všechny stopky, žebra a vnější listy.
  • Užívejte vitamin C. Snižuje negativní vliv dusičnanů na zdraví.
  • Omezte konzumaci alkoholu a kouření. Zvyšují riziko přeměny dusičnanů na rakovinotvorné látky.
  • U kojenců a starých lidí dávejte větší důraz na nízký obsah dusičnanů ve vodě a potravě.
  • Jezte stravu bohatou na vlákninu.
  • Salát zakápněte citronem. Vitamin C bojuje proti negativním účinkům dusičnanů.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve