Jak chytře ochránit dům nebo byt před sluncem?

 Technika 
08. května 2019 10:57 / Terezie Zamlynová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Žaluzie patří ke klasice stínění, možností je ale podstatně víc Depositphotos
Hned v úvodu si nalijme čistého vína. Stínící technika může ukousnout dost velkou část z vyčleněných peněz na rekonstrukci domu, bytu či jeho stavbu. Proto je třeba skutečně zvažovat pečlivě všechna pro a proti. Důležitá je i orientace objektu, na který chcete stínící techniku umístit.

Vybírat se dá hned z několika variant, tu svoji najde i takový jedinec, který aktuálně má spíš hlouběji do kapsy.

Kdysi stačilo zatáhnout závěs a tím se vyčerpal jediný dostupný způsob ochrany bytu před světlem a žhavými paprsky. To je už minulost. I v oblasti stínící techniky panují trendy, které se vyvíjejí a rok od roku mění. Kralují jim moderní technologie.

Klasika: Dva v jednom

V interiérovém stínění jsou stále velmi oblíbené závěsy, nyní kralují ty zvané „den a noc“. Znamená to, že se na speciální látce střídají dva vodorovné pruhy. Jeden z nich je průhledný a druhý plný (pevná látka, přes kterou neproniká světlo). Vtip jednoduchého řešení spočívá v tom, že na sobě jsou umístěny vždy dvě vrstvy látky. Vzájemným posunováním těchto vrstev vzniká dle potřeby více nebo méně průsvitná látka.

Průsvitnější varianta se využívá ve dne, méně průsvitná v noci. Jde vlastně o obyčejnou záclonu a závěs v jednom. Rolety den a noc se dají pořídit v různých barevných variantách i druzích a gramážích látek. Mohou být účelným a zároveň atraktivním doplňkem.

Stálice: Římské rolety

V posledních letech se populární staly římské rolety. Jejich obrovskou výhodou je široká škála látek, z nichž mohou být vyrobeny. Jsou i různobarevné, s potiskem, zatemňující, průhledné i průsvitné. Dají se využít i na zastínění velkých ploch jako například prosklené stěny na terasu apod. Trendy jsou i skládací látkové plisé žaluzie a japonské stěny vhodné k odstínění větších prostor nebo jako dělicí příčky v místnosti.

Screenové clony

Odborníci na stínicí techniku upozorňují na to, že vzduch a jeho teplota má na energetické chování oken budov jen okrajový vliv. Rozhodující je sluneční záření a chladivé působení oblohy. Stínicí technika a okna by se v účinné ochraně před teplotními i energetickými extrémy měla tedy vzájemně doplňovat.

Pokud se rozhodneme pro externí stínicí techniku, pořídíme si s vysokou pravděpodobností předokenní rolety a takzvané screenové clony. Ty obecně slouží k regulaci světla, teploty a hluku mezi interiérem a venkovním prostředím; stahovací venkovní rolety navíc chrání okna před vlivy počasí a opotřebením.

Užitek zaznamenáme hlavně v noci a v zimě. Proč? Roleta či screenová clona podstatně zvyšují teplotu vnitřního povrchu okenního zasklení, což zbrzdí vychladnutí interiéru. Zhruba o 30 procent se podle výrobců a dodavatelů stínící techniky sníží ztráty tepla oknem.

Lze s nimi zvládnout i léto bez klimatizace

Pokud screenové clony správně umístíme s ohledem na architekturu a vlastnosti budovy, pak se v létě obejdeme dokonce bez klimatizace i bez přehřívání. Screenová tkanina je průhledná, ale výrobci slibují, že odstíní až 95 procent sluneční energie. Je-li použita nízkoemisivní screenová tkanina, zůstane i pod náporem slunce chladná. Uvádí se, že v horkých letních dnech udržují screeny vnitřní teplotu o 3 – 7 °C nižší, než má venkovní vzduch.

Výhodou je, že stejně jako u předokenních rolet je možné plně integrovat screenovou clonu do zaomítacího boxu a ukrýt jej pod fasádu stavby. Právě tyto clony se stále častěji využívají k zastínění rodinných domů a administrativní budov, ale také zahradních pergol či altánů.

Venkovní žaluzie a rolety na dálkové ovládání

Zájem roste v posledních letech výrazně o exteriérová řešení. To jsou venkovní žaluzie a venkovní rolety vybavené dálkovým ovládáním. Zkrátka - technologie vstoupila i sem a umí zázraky.

Venkovní žaluzie a rolety mohou mít dnes čidla, která reagují na slunce a povětrnostní podmínky, dají se ovládat přes chytrý telefon, takže o nich hovoříme jako o součásti smart technologií. Pomáhají snižovat náklady na vytápění a chlazení domu, a to celkem znatelně.

Podle názoru odborníků umí venkovní žaluzie či rolety snížit teplotu v místnosti klidně až o 10 °C. V porovnání s vnitřními žaluziemi zadrží venkovní stínící technika až 93 – 94 % tepelné energie a odstíní 80 % slunečního záření. Venkovní žaluzie jsou proto až 10krát účinnější než žaluzie vnitřní. Navíc - předokenní rolety zase nabízejí výborné izolační vlastnosti i v zimě. Vytvoří totiž vzduchový polštář mezi nimi a oknem.

Trendy pomocníci

Stínicí technika není pouhý designový prvek. Rolety, žaluzie, screenové clony, závěsy – zkrátka vše, co se pod tímto pojmem skrývá, působí na domu vkusně a výrazně. Hlavní předností je však to, že brání ztrátám nebo přebytkům tepla okenních sestav a nabízí příjemnou a stabilní vnitřní teplotu. Znamená to, že má vliv na celoroční energetickou bilanci domu (ale samozřejmě i bytu).

Zvláštní kategorií je automatizovaná stínící technika. Bývá už součástí budovy, snižuje nároky na vytápění v zimě a v létě se stará o to, aby se budova nepřehřívala. Trendem budoucnosti se proto stává chytrá automatizovaná venkovní stínící technika, která se s vytápěním, větráním a osvětlením propojí do inteligentní domácnosti. Tak budou všechny prvky pracovat společně na energetických úsporách, nikoli proti sobě. Interiérové stínění se pak stane jenom estetickým doplňkem.

Inteligentní ovládání domácnosti i stínění

Automaticky ovládané venkovní žaluzie stíní dle potřeby. Podle síly slunce se jejich lamely samy naklápějí a mění svou pozici. Naopak rolety můžeme nechat zatahovat a vytahovat v závislosti na čase nebo na tom, jak vychází či zapadá sluníčko. Při bouřce se rolety samy vytáhnout nahoru, aby nebyly poškozeny. Stejně tak i v noci. Pro klid a pocit bezpečí před nezvanými hosty se rolety samy zatáhnou. To není sci-fi. To je současnost.

Pomůžou i dotační programy

Pokud uvažujete o stínící technice na dům, ale odkládáte to, protože nemáte dostatečný finanční obnos, možná byste měli vědět, že i v této oblasti mohou být výrazným hybatelem dotační programy. Dotaci lze získat z programu Nová zelená úsporám. Ochránit elektroniku před úderem blesku se vyplatí. Jakých chyb se při bouřce vyvarovat?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47