Vertikutátor ocení každý majitel zahrady. Jen je důležité vědět, jaký typ se vám hodí

 Technika 
15. února 2019 14:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vertikutátor je na zahradě cenný pomocník YouTube
Vertikutátorů existuje hned několik typů a pro laika nemusí být zrovna jednoduché se v široké nabídce zorientovat. Na druhou stranu díky velkému množství modelů si můžete vybrat takový, který bude přesně splňovat vaše požadavky.

Vertikutátor je stroj podobný sekačce, který svůj název získal z anglických slov „vertical cut“, což znamená svislý řez. Prořezávání drnů trávník provzdušňuje, proto se tomuto stroji říká také provzdušňovač. Setkat se můžete i s názvem odmechovač, avšak i v tomto případě jde stále o jeden a tentýž stroj, jen pojmenovaný dle dalšího z užitků, který jeho využití přináší.

Jak vertikutátor funguje

Funkční princip stroje je ve své podstatě jednoduchý. Pojezd stroje umožňují kolečka. Samotné prořezávání a vyčesávání trávníků pak rotující válce. Může jít o válec s noži, válec s drátky nebo válec kombinovaný.

Válec s noži travní drn prořezává, čímž do trávníku umožní přístup vody a vzduchu, ale také přispívá k odnožování travních jedinců, čímž trávník zahušťuje. Nože zvládnou trávník i částečně pročesat.

Válec s drátky je primárně určený na vyčesávání travní plstě a mechu. Drátků je na jednom válci více než nožů, což při vyčesávání trávníku přináší mnohem výraznější efekt.

Někteří výrobci nabízejí své stroje s válcem kombinovaným, tedy válcem, který disponuje jak noži, které prořezávají, tak drátky, které vyčesávají.

Základní rozdělení vertikutátorů

Podle typu pohonné jednotky lze vertikutátory rozdělit na:

  • elektrické vertikutátory
  • benzínové vertikutátory

A dle způsobu využití se můžete setkat s dvěma typy zařízení. Jde o:

  • hobby vertikutátory
  • profesionální vertikutátory

Hobby vertikutátory

Do kategorie hobby vertikutátorů patří veškeré modely s elektrickým motorem. Jsou zde však určité rozdíly. Rozhodně se zajímejte o příkon motoru. Dá se totiž říci, že čím vyšší příkon motoru, tím větší travní plochu vertikutátor zvládne. Stroje s příkonem do 800 wattů jsou určeny na plochy o velikosti 300 - 500 m2, silnější modely s příkonem 1 000 – 1 400 W zvládnou zahrady do 1 000 m2, ty nejsilnější s příkonem  1 500 – 1 700 wattů pak můžete využít až pro 1 200 m2 trávníku. Šířka záběru se u elektrických provzdušňovačů pohybuje od 30 do 38 cm a pořídíte je od dvou do čtyř tisíc korun.

Pokud máte trávník rozlehlejší, řádově 1 000 – 2 000 m2, vyplatí se již vybírat z benzínových variant vertikutátorů. V hobby řadách mívají pohonné agregáty výkon 2,5 – 4,5 HP (koňských sil) a jejich bezesporu největší výhodou je fakt, že se nemusíte starat o žádný kabel za sebou. Oceníte je ale i na menších zahradách, které jsou velmi členité, nebo zkrátka a jednoduše tam, kde není k dispozici elektrický proud. Zatímco elektrické modely mají skelet plastový, benzínové vertikutátory mají již šasi kovové. Šířka záběru bývá zpravidla 38 – 42 cm a cenově se pohybují od 7 do 20 tisíc korun.

V příslušenství vertikutátorů určených pro domácí použití naleznete nejčastěji jak válec s noži, tak válec drátkový, což je ideální. Nejprve provedete vlastní vertikutaci pomocí nožů, poté válec vyměníte za drátkový a trávník dokonale vyčešete. Při nadměrném opotřebení nožů či drátků je nutné zakoupit celé válce nové.

Profesionální vertikutátory

Jak již z názvu vyplývá, jde o stroje s profesionálním předurčením. Využívají je zahradnické firmy starající se o větší počet zahrad současně, a narazíte na ně také v půjčovně zahradních strojů. Jde o výhradně benzínové stroje, jejichž výkon začíná na pěti koních a pracovní záběr bývá kolem 40 cm. Ve výbavě jim zpravidla nechybí motorem hnaný pojezd nebo třeba z pozice obsluhy ovládaná páka, která při manipulaci celý stroj nadzvedne, aby nedocházelo k zbytečnému poškození trávníku, a pak jej zase spustí do pracovní polohy. Na skutečně profesionální vertikutátor si musíte připravit několik desítek tisíc korun, velikost zahrady pak již nehraje vůbec žádnou roli.

Profesionální benzínové stroje disponují zpravidla pouze válcem s noži. Jde však o zcela jinou konstrukci. Zatímco hoby stroje mívají přibližně 16 pevných nožů, profesionální modely mají nožů dvojnásobek a mají je uloženy pohyblivě – kývají se. To přináší dvě výhody. Jednak nedochází k tak intenzivnímu tupení nožů při kontaktu např. s kamenem, navíc díky dvojnásobnému počtu nožů stroj současně prořezává i poměrně velmi dobře vyčesává. Válec s drátky tak již není potřeba. Při opotřebení se koupí nová sada nožů, válec zůstává původní.

Pár dobrých rad

Největším kamenem úrazu bývá kvalita zpracování, proto si na ni dejte obzvláště pozor. Kolikrát stačí se za stroj postavit a vyzkoušet si manipulaci. Jakmile se madlo stroje kroutí jako had a o jeho výškovém nastavení si můžete nechat jenom zdát, je to první signál k zpozornění. Dále se rozhodně ptejte na uložení rotačních částí stroje – ložiska se totiž velmi často nahrazují jen kluznými pouzdry, která jsou někdy ráda, když si zachovají svůj tvar do konce záruční lhůty.

Všimněte si, jakým způsobem se nastavuje hloubka vertikutace. Ideální variantou je možnost plynulé regulace - hloubku řezu si nastavíte individuálně i s ohledem na to, že se nože a drátky používáním zkracují. Naopak nejhorší variantou je stupňovité nastavení pracovní polohy – strojům, které nabízejí třeba jen dvě pevné polohy, se raději obloukem vyhněte.

Ke komfortním aspektům patří také přítomnost koše na travní odpad a jeho objemová velikost. Jakmile není stroj odpadovým košem vybaven, znamená to jediné. Celou plochu si projdete navíc ještě jednou s ručními hráběmi nebo s rotační sekačkou, abyste odpad posbírali. Co se objemu koše týče, platí zde pravidlo, že čím menší je, tím častěji budete muset zastavovat a chodit jej vysypat.

Neopomíjejte ani skladnost stroje. Málokdo si totiž při výběru uvědomí, že se vertikutace provádí jen 2x ročně, zpravidla během jednoho dne, a stroj tak musíte na zbylých 363 dnů někam uložit, aby zabíral co nejméně místa.

A především. Tím, kde si stroj zakoupíte, zásadně ovlivňujete dostupnost náhradních dílů a rozsah servisní podpory. K neznačkovému stroji ze supermarketu budete náhradní válce s noži či drátky shánět jen velmi těžko. Pokud si však zakoupíte značkový stroj u autorizovaného prodejce, získáte záruku snadné dostupnosti veškerých dílů a na servis stroje nikdy nezůstanete sami. O tom, jak správně vybrat mulčovací sekačku, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008