Dveřní kukátka majitelé bytů často opomíjejí. Jde přitom o důležitý bezpečnostní prvek

 Technika 
08. prosince 2018 09:09 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Dveřní kukátko bývá neprávem podceňováno Depositphotos
Dříve byla dveřní kukátka velmi rozšířená a byla součástí většiny bytových dveří. V posledních letech ale na tuto bezpečnostní vychytávku hodně lidí zapomíná, což je škoda. Přitom i dveřní kukátka jdou s dobou a jsou dnes na velmi vysoké technologické úrovni.

Pokud kladete důraz ne bezpečnost vašeho bytu, neměli byste pozornost zaměřit jen na bezpečnostní dveře, bezpečnostní zámky či kování. Hodně důležitou roli může sehrát i dveřní kukátko. Jeho úkolem je umožnit pohled za dveře a předejít tak vpuštění nezvaných návštěvníků. Při výběru kukátka do dveří je nutné sledovat několik vlastností, z nichž některé jsou závislé na parametrech dveří, na které bude kukátko umístěno.

Provedení kukátka do dveří

Dnes máte na výběr prakticky ze dvou typů. K dostání jsou:

  • klasická kukátka
  • digitální kukátka

V prvním případě jde o klasické kukátko, kde pomocí speciálních skel vidíte na druhou stranu dveří.

Digitální kukátka fungují tak, že z venkovní strany dveří je malá kamera, která snímá prostor přede dveřmi, který reprodukuje na digitální obrazovce z druhé strany dveří.

Viditelnost v kukátku

Před nákupem dveřního kukátka je nutné si rozmyslet, jaký úhel viditelnosti je vhodný pro prostor před danými dveřmi. Na trhu se setkáte s kukátky od 160° až po panoramatické, které umožňují sledovat prostor před dveřmi v úhlu 180°.

Délka dveřního kukátka

Délka kukátka je v drtivé většině případů nastavitelná. Tento parametr se odvíjí od tloušťky dveří, do kterých bude kukátko namontováno. Než si tedy půjdete nějaké kukátko vybrat, dobře si vaše dveře přeměřte.

Průměr dveřního kukátka

Průměr kukátka do dveří udává, jak velký otvor bude potřeba pro kukátko vytvořit. Pokud je otvor ve dveřích již připraven, tak je velmi důležité se tímto parametrem, který je vždy u kukátek uveden, řídit.

Barevné provedení kukátka

Kromě funkčních parametrů a vlastností je také třeba se zamyslet nad designem a barevným provedením kukátka, aby ladil s danými dveřmi, pro které je zamýšleno. Obvykle jsou k dostání kukátka stříbrná, zlatá, černá nebo bílá, ale pokud někdo touží třeba po červeném kukátku, většina výrobců je ochotna dodat kukátko v požadované barvě. Musíte ale počítat, že si za tuto službu připlatíte.

Cena

Klasické dveřní kukátko lze pořídit doslova za pár desetikorun, digitální stojí i přes tisícovku, dražší modely přijdou i na pět tisíc korun. Cenové rozpětí je obrovské, záleží vždy na typu kukátka a jeho kvalitě. Roli v ceně hraje i materiál, ze kterého jsou kukátka vyrobena. Povrchová úprava může být z chromu, mosazi, niklu atd. 

Digitální kukátka

I mezi digitálními kukátky jsou velké rozdíly. Zatímco u základního typu jen pohodlně nahlédnete za dveře, sofistikovanější modely digitálních kukátek jsou bezpečnostní kamerou se vším, co k tomu patří – nočním viděním, reakcí na pohyb i záznamem. Některé modely vám tak klidně pořídí také fotografii, kterou uloží i s údaji o čase a prozradí tak, kdo vás sháněl v době nepřítomnosti. Zároveň může kukátko fungovat jako zvonek.

Instalace digitálních kukátek je docela snadná. Jedinou nevýhodou je, že musíte čas od času vyměnit tužkové baterie, které displej a kameru napájí. Počítat je třeba i s pravidly a omezeními, která s sebou natáčení nese. Pokud si nevíte rady, jak domů vybrat bezpečnostní dveře, přečtěte si náš článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008