Kontrola komínů před zimou je nutností. Poradíme, jak vybrat dobrého kominíka

 Technika 
05. října 2018 10:27 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kominík by měl váš komín pravidelně kontrolovat Shutterstock
Před nástupem zimy by měl každý majitel nemovitosti nechat zkontrolovat komín. Bezpečný komín je totiž jen ten, který je správně navržen, správně postaven a hlavně poctivě a pravidelně udržován.

Pokud necháte kontrolu komínů před zimou na poslední chvíli, může se vám stát, že budete mít problém sehnat kominíka. Jsou totiž teď doslova v jednom kole. Kominíků je dnes obecně málo, protože je jen minimum škol, které by učební obor kominík nabízely. Toho ovšem často zneužívají různí podvodníci, kteří obcházejí domácnosti a nabízejí své služby. Obvykle ale jen vezmou peníze a práci neodvedou.

A nemusí jít jen o podvodníky. Na zvyšující se poptávku po kominících totiž trh rychle zareagoval a začaly vznikat nejrůznější rekvalifikační kominické rychlokurzy. Jenže jejich absolventům často chybí patřičné odborné vedení. Vybrat dobrého kominíka tak může být potíž. Poradíme, jak na to.

Povinné minimum

Než si jakéhokoliv kominíka pozvete domů, měli byste si v prvé řadě ověřit jeho důvěryhodnost a zkušenosti. Pamatujte, že kominík je ten, kdo chrání váš majetek i zdraví, a vyplatí se věnovat nějaký čas hledání toho správného kandidáta. Je lepší si připlatit nějakou tu korunu za kvalifikované a kvalitní služby.

Totožnost kominíka

Kominíka můžete kontaktovat individuálně, nejlépe si však vzpomenout na toho svého – ze starších časů. Můžete se také poohlédnout i po kominících v telefonním seznamu, nebo prostřednictvím internetu.

Velký výběr je možný přes seznam Společenstva kominíků České republiky, který je rovněž dostupný na internetu. Kominíci ale často dělají také kontrolu v celé vesnici a obvykle se dohodnou s pracovníky obecního úřadu, aby jeho služby ohlásili v místním rozhlase nebo na internetových stránkách obce. Přináší to jisté záruky, že dotyčný kominík nebude žádný amatér nebo dokonce podvodník.

Před vstupem do domu máte možnost požádat kominíka o prokázání totožnosti a jeho živnostenského oprávnění.

Zajímejte se o techniku

Kominíci mají větší zodpovědnost než dříve, a proto si mnoho z nich pořizuje lepší techniku, kterou potřebují k důkladné kontrole komína. Řada z nich při práci používá analyzátory spalin, průmyslový endoskop, komínovou kameru nebo například laserový zaměřovač. Technické vybavení se pochopitelně promítá i do celkové ceny kontroly spalinové cesta (komína, kouřovodu), která může být navýšená právě o cenu za použití této techniky. Chcete-li se ovšem ve svém domově cítit v maximálním bezpečí, objednejte si kominíka, který potřebnou technikou disponuje a dovede ji využít.

Pozor na rychlou kontrolu

Pokud by váš kominík byl s kontrolou hotový za pět minut, je to podezřelé. Poctivá kontrola totiž trvá asi hodinu. Je možné ji provádět kdykoliv v roce. Nejlepší je nechat kontrolu provést v létě před topnou sezonou, to už ale letos nestihnete.

Kontrolu kominík začíná u kotle prohlídkou prostoru, přívodu vzduchu, provedením kouřovodu a dolní části komína, pak kontroluje, případně čistí průduch. Při čištění komínů na pevná paliva zajistí komínová dvířka proti nechtěnému vysypání sazí. Následně si projde celý objekt a prohlíží příslušné komínové těleso. Hodnotí odstup hořlavých konstrukcí od komínového tělesa, kontroluje vhodnost a způsobilost přístupu ke komínovému ústí a posuzuje trvanlivost komínové hlavy – nadstřešní části komína. 

Pokud topíte dřívím, není od věci, rozštípne-li kominík poleno a změří vlhkost dřeva. Přitom vám doporučí ideální způsob uskladnění topiva. O tom, jak správně skladovat dřevo na topení, jsme psali zde.

Na závěr vypracuje kominík zprávu o kontrole, anebo čištění spalinové cesty – dle prováděné činnosti. Tu si pečlivě uložte, i když v případě ztráty bude možné si od kominíka vyžádat kopii.

A pozor! Kontroly, případně čištění spalinových cest provádí kominík s platným živnostenským oprávněním. Avšak revize spalinových cest pro nové spotřebiče paliv, nebo pro kolaudaci může provádět pouze kominík, který je současně držitelem platného oprávnění Revizní technik spalinových cest (komínů), nebo Revizní technik komínových systémů.

Bez špíny to někdy nejde

Slušný kominík by po svém odchodu neměl zanechat šmouhy od bot a na zdi otisky špinavých montérek. Jsou ale i případy zcela nevhodného umístění vybíracích a čistících otvorů, kdy se nedá zašpinění předejít. V tomto případě je na majiteli takové spalinové cesty, aby si ve vlastním zájmu provedl opatření k minimalizaci znečištění – mnohdy postačí položit podložku pod vybírací otvor nebo zakrýt okolí fólií. Když kominík skončí, měl by po sobě uklidit alespoň hrubé nečistoty. Vynášení sazí a dalšího odpadu je ale na majiteli nemovitosti. A jako jakoukoliv jinou službu i práci kominíka můžete v případě nespokojenosti reklamovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008