Lítá vám popel z krbu všude kolem? Bezva tip, jak ho zkrotit

 Technika 
19. září 2018 14:16 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Krb dokáže vykouzlit romantickou atmosféru Depositphotos
Losujete, kdo dostane černého Petra a bude muset vyklízet popel z krbu? U ohně se rádi hřejí všichni, ale do čištění topeniště se většinou nikdo nehrne. Zabraňte domácím hádkám jednou provždy. Pořiďte si pomocníka: vysavač na popel.

Kýbl, smetáček a plechová lopatka. To je nezbytná výbava všech, kdo mají doma krb nebo kamna. Stejně tak se bez ní neobejdou majitelé chalup, kde se často griluje. Bez ochotných rukou se vyklízení popela jednoduše neobejde. Může být ale o něco příjemnější a obejít se bez zbytečného víření drobných nečistot všude kolem. Oceníme to nejen z hlediska zdraví, ale i při samotném úklidu domácnosti.

Vysavač s motorem nebo bez

Vysavačů na popel existuje několik druhů. Lze si pořídit spotřebič se samostatným motorem, nebo bez motoru a ten pak připojit na klasický vysavač, kterým luxujete koberce. Obojí má svá pro a proti. První varianta je dražší, ale funguje samostatně a se slibovaným výkonem a dalšími funkcemi. V opačném případě ušetříte, na druhou stranu se musíte spolehnout na stávající domácí spotřebič. Pokud má špatnou konstrukci nebo nedostatečný filtr, mohou jej saze brzy znehodnotit. Navíc ne každý elektrospotřebič je pro napojení vysavače na popel vhodný.

Jaké další věci je dobré si před koupí pohlídat?

  • Při výběru vysavače záleží také na tom, zda jste zvyklí uklízet popel ještě horký, nebo vychladlý. Spotřebič, který není vhodný na žhavé uhlíky a vy to přece risknete, by další akci nemusel přežít.
  • Zajímat by vás měl i objem nádoby vysavače. Na menší krb či kamna si vystačíte s nádobou do 10 litrů, pro větší vložku pořiďte raději 15litrovou nádrž. Velikost má vliv na to, zda vyčistíte krb najednou a jak často budete muset nádobu vyprazdňovat.
  • Důležitý je také příkon, který ovlivňuje účinnost sání a spotřebu. Znovu berte v úvahu velikost topeniště. U menšího si vystačíte s příkonem do 1 000 W, u většího vnímejte tuto hranici raději jako minimum.
  • Stěžejní je filtr. Jestli máte možnost vybírat z bavlněného, mikrofiltru nebo HEPA filtru, určitě zvolte ten poslední. Je nejkvalitnější a nepropustí do ovzduší tolik nečistot jako předešlé typy. Vliv na drobné částečky má také provedení konstrukce vysavače a skutečnost, jak je těsná.
  • Pamatujte, že krbový vysavač je hlučnější než klasický spotřebič, na který jste zvyklí. Optimální hlučnost by však neměla přesáhnout 80 dB.
  • Vysavač na saze si před koupí osahejte, aby se vám s ním dobře manipulovalo. Jen tak se nestane dalším zbytečným krámem v domě.
  • Předem se zajímejte také o možnost dokoupení filtrů, které budete časem měnit v každém případě. Možnost sehnat snadno příslušenství a náhradní díly patří mezi základní benefity.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008