Do míst, kde se nedostane sekačka, vám přijde vhod motorová kosa

 Technika 
19. července 2018 13:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Motorová kosa si poradí i s vysokou trávou Internet
Klasická sekačka vám skvěle poseče plochu, ale do těžko přístupných míst, ke krajům, kolem keřů či podél zdí je to už horší. Pokud ale chcete mít i tato místa perfektně posečená, existuje řešení - můžete si pořídit travní vyžínač (strunovou sekačku) nebo motorovou kosu.

Motorové kosy se všeobecně používají tam, kam se běžné přístroje vzhledem ke své velikosti dostanou již velmi obtížně či dokonce vůbec.

Travní vyžínače

Takzvané travní vyžínače (strunové sekačky) se hodí především pro sekání trávy na obtížně přístupných místech. Často se používají také pro sekání malých, příkrých nebo nepřehledných trávníkových nebo zelených ploch. Klasické sekačky na trávu se zde nedostanou, a kromě toho se na takovém terénu bohužel i výrazněji opotřebovávají, jelikož je zde podklad často nerovný a kamenitý.

Motorové kosy

Pokud se na vašem pozemku nachází velké množství křovin a houští, přijde vám vhod silnější motorová kosa. Tyto motorizované křovinořezy si bez problémů prorazí cestu také menšími dřevinami či houštím. U těchto přístrojů bezpodmínečně dbejte na bezpečnostní pokyny. O tom, jak se na pozemku zbavit náletových dřevin, jsme psali zde.

Druhy pohonů motorových kos

Motorové kosy, křovinořezy a travní vyžínače jsou v rámci jednotlivých modelů k dispozici na elektrický, benzínový nebo bateriový pohon.

Pro snadnější, drobné sekání na ne příliš velkých plochách se doporučují elektrické travní vyžínače nebo aku travní vyžínače. Ty nejsou sice tak výkonné jako benzínové modely, ale zato jsou tiché, neprodukují žádné zplodiny, jsou praktické a nezabírají mnoho místa.

Benzínové travní vyžínače a také benzínem poháněné motorové kosy jsou vzhledem ke svému motoru a nádržce o něco těžší a často neskladnější. Jsou nicméně bezdrátové. A díky tomu s nimi lze pracovat kdekoli, a zabodují tak na rozlehlém terénu. Navíc mají tyto přístroje pod svoji kapotou opravdu pořádný výkon.

Sečné systémy

Strunová hlava - kusy vlasce upevněného ve strunové hlavě nebo navinuté na cívku se při sekání působením odstředivé síly napínají a odsekávají travní stébla. Nejsou tak pevné jako čepele nožů, naproti tomu se ale vlasce dovedou přizpůsobit překážkám, jako jsou kameny, zdi nebo stromy, aniž by je poškodily.

Lze je snadno vyměnit. Pokud je konec vlasce opotřebovaný, nasadí se buď nový kus, nebo se z cívky ve strunové hlavě vytáhne další část vlasce. U mnoha motorových kos se dodatečné vytahování vlasce částečně provádí pomocí poloautomatického mechanismu.

Řezný kotouč - řezný kotouč křovinořezu může mít různé tvary v závislosti na oblasti použití: dvousečný dvojitý nůž na mírnou zátěž při sekání trávy; hvězdicovitý nůž na sekání do sebe zapletené husté trávy nebo houští; pilové kotouče pro odstraňování dřevin až tenčích stromů.

Kotouče s plastovými lopatkami jako noži.

Pilové listy.

Techniky sekání

Pokud máte novou motorovou kosu poprvé v ruce, je třeba se s ní naučit pracovat. Představíme vám několik běžných technik sekání trávy:

Základní technika

Kývejte přístrojem v půlkruhu před sebou zprava doleva, a postupujte krok za krokem kupředu. Jelikož se řezný nástroj točí proti směru hodinových ručiček, je tento pohyb při sekání zprava doleva velkou výhodou. Řezivo u této metody odpadává na posekanou plochu.

Technika sekání vysoké trávy

U vysoké trávy, tvrdošíjného plevele či houští je vhodné použít jinou techniku sekání. V takovém případě sekejte dvěma směry. Nejprve sekaný materiál zkraťte jedním pohybem doprava o jeho horní část, a při dalším pohybu směrem doleva o spodní část. Posekaný materiál poté zůstane u této metody ležet vlevo.

Sekání svažitých ploch

Na svazích se doporučuje sekat po pásech. Posekejte jeden pás souběžně se svahem, poté se vraťte k již posekanému pásu. A následně budete moci posekat pás ležící za ním. I zde zůstane posekaná tráva ležet vždy na posekané ploše.

Sekání kolem keřů a stromů

V případě, že potřebujete posekat místa kolem stromů či keřů, doporučuje se jako sečný nástroj použít strunu. Tou nepoškodíte kůru stromů ani rostlin, až narazíte na překážku.

Velké, zelené plochy

U velkých ploch člověk rychle ztratí přehled, kde už byl a kde ještě ne. V tomto případě se doporučuje vytvořit si plán. Osvědčenou metodou je sekání po čtvercích. Rozdělte si plochu, kterou chcete posekat, na čtverec a propracovávejte se zvenku směrem dovnitř.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod