Kvalita vody ve studnách bývá ošidná. Jak ověřit, že právě ta vaše je v pořádku?

 Technika 
08. května 2018 12:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jen málokdy je voda ze studny nezávadná Shutterstock
I když je většina českých domácností napojena na obecní vodovody, stále mnoho lidí čerpá vodu ze svých soukromých studní. Někdo tuto vodu využívá i k pití, další alespoň jako zdroj užitkové vody. Ať tak či tak, je vhodné si kvalitu vody ve studni pravidelně kontrolovat.

Čištění studny se doporučuje většinou v intervalu 5 až 10 let, kontrolovat kvalitu vody byste měli ale ideálně alespoň jednou do roka. Majitelé studní často neberou pravidelnou kontrolu vody v nich příliš vážně. Jenže to je obrovská chyba.

Závadnost vody v českých studnách je totiž opravdu vysoká. Dřívější regionální průzkumy vodních zdrojů ukazovaly na jejich bezmála stoprocentní závadnost. Téměř 90 % studní nevyhovuje požadavkům ČSN 75 7111 na pitnou vodu, a to alespoň v jednom ukazateli. O vyloženě zdravotním riziku lze prý hovořit tak u 60 až 70 % studní. O tom, jak se naučit doma vodou šetřit, jsme psali zde.

Špatná voda a zdravotní rizika

Kvalita vody je přitom něco, co byste neměli podceňovat, zejména kvůli možným zdravotním rizikům, například střevním potížím.

Kvalita vody z domácích studní je někdy spojena s určitými problémy. Většinou se totiž nejedná o vodu hloubkovou, ale podpovrchovou. A u takovéto vody je vyšší riziko kontaminace například fekálním znečištěním.

Ke změnám kvality vody navíc může dojít, aniž byste si toho všimli. I pokud tedy studniční voda chutná výborně a je zcela průzračná, neznamená to, že neobsahuje například mikroorganismy nebo některé zdraví škodlivé chemické látky.

Lidé, kteří danou vodu pijí pravidelně, si mohou vytvořit také určitou míru pasivní rezistence a žádné problémy se u nich nemusí projevit. Onemocnění ale může vypuknout třeba u dětí nebo u imunitně slabších osob. Pravidelný rozbor vody, i přesto, že se vám zdá absolutně bezproblémová, je tedy opravdu na místě.

Kdy je dobré rozbor vody provádět

Rozbor vody je nutný už při kolaudaci studny, tedy na samotném začátku jejího používání. Dále by měl být rozbor prováděn vždy, když máte o kvalitě vody jakékoli pochybnosti, například když voda vykazuje určité změny. Objeví-li se zákal, změna chuti nebo pach, pro jistotu je vždy dobré okamžitě alespoň orientační rozbor vody provést a zjistit její základní ukazatele.

Ke změnám v kvalitě vody v našich studních může docházet z mnoha důvodů. Tradičně nejčastěji se tak děje po zimě s příchodem jara, protože tání sněhu bývá obvykle doprovázeno vydatnými srážkami, případně naopak vydatným suchem. A právě to může kvalitu vody ve studních velmi ovlivnit.

Pravidelnost se vyplácí

Voda z vodovodní sítě je obvykle kontrolována vodárenskými společnostmi jedenkrát týdně. Kontroly studen byste měli provádět pravidelně alespoň jednou do roka, nelépe na jaře.

Jsou sice k dostání nejrůznější testovací proužky, ty ale v žádném případě nenahradí autorizovaný rozbor vody ve specializovaných laboratořích. Využijte jejich služeb a nechte si od odborníků provést rozbor fyzikálněchemických a mikrobiologických ukazatelů vaší vody. Akreditované laboratoře sídlí po celé České republice, v této oblasti poradenství můžete ale využít také služeb hygienické stanice, která se nachází ve vašem okolí.

Typů rozborů vody samozřejmě existuje několik druhů a liší se také cenou. Základní dva typy rozborů vody jsou ale úplný rozbor vody a krácený rozbor vody. Úplný rozbor vyjde na sedm tisíc korun a více. Většinou ale, zejména pro domácí použití, postačí tzv. krácený rozbor vody. Jeho ceny se obvykle pohybují v rozmezí 1 000 – 1 600 korun a je obvykle hotový do týdne.

Krácený rozbor zjišťuje tyto ukazatele:

  • barva, zákal, pach, chuť
  • pH, vodivost, mikroskopický obraz
  • železo, amonné ionty, hliník, chlor volný
  • mangan, dusičnany a dusitany, CHSKMn
  • Escherichia coli, Clostridium perfringens, koliformní bakterie
  • počty kolonií při 22 °C a 36 °C a některé další specifické ukazatele

Co je k rozboru vody potřeba

K odběru vzorku byste měli použít sterilní nádobu. Ideálně tu, kterou vám poskytli v laboratoři.

Odborníci v laboratoři vás zároveň poučí také o nejvhodnějším postupu, jak správně vzorek vody odebírat, jak rychle jej do laboratoře dodat a jak ho případně mezi tím uchovávat. Některé laboratoře dokonce upřednostňují takový postup, kdy za vámi přijede školený pracovník sám, aby byla správnost postupu odběru vzorku vody zaručena.

Pokud se stane, že vaše vzorky vody překročí některý z ukazatelů kvality vody, v první řadě samozřejmě přestaňte vodu k pití používat, ale nepropadejte panice. Obvykle je další doporučený postup takový, že se provede opakovaný rozbor, který teprve případné nepříznivé vlastnosti prvního vzorku potvrdí. Pokud dojde k potvrzení problému s kvalitou vody, měla by vám vaše laboratoř vždy poradit, jak byste měli dále postupovat s případnými úpravami vody, studny nebo jejího okolí. Může pomoci některá z metod trvalé úpravy vody, dezinfekce, nebo čištění studny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod