Vybavujete kuchyň a nevíte, jaký dřez zvolit? Každý má svá pro a proti

Výběr dřezu je vhodné dobře promyslet. Každý materiál má své výhody a vyžaduje jiný typ údržby.
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Technika 
24. června 2017 07:26 / Shutterstock
  0   0
Dřezy z českých kuchyní nevytlačily ani moderní myčky. Jsou zkrátka při vaření potřeba. Omýváme v nich maso, zeleninu i ruce. A při vaření si v něm musíme často opláchnout i nějaké to kuchyňské náčiní. Jak se ale ve světě dřezů vyznat? Trh totiž nabízí velké množství materiálů, ze kterých jsou dřezy vyrobeny. Každý typ má jiné výhody a vyžaduje i jiný způsob údržby.

Výběr dřezu je důležitý v mnoha ohledech, a to také z estetického. Díky rozmanitým tvarům a materiálům se totiž dřez může stát i ozdobou kuchyně, nebo naopak celý vzhled kuchyně pokazit.

Roli hraje kvalita

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv dřez, měli byste vsadit na kvalitu. Právě kvalitní výrobek vám totiž v prvé řadě usnadní údržbu a dřez tak bude dlouho pěkný. Naopak nekvalitní dřezy vám mohou přinést spoustu starostí a problémů - od častých prasklin, usazování nečistot až po nedostatečně zajištěnou hygienu. Rozhodně nelitujte vynaložených prostředků.

Typy dřezů

Granitové dřezy

Dřezy z granitu jsou stále populárnější. Jsou snadné na údržbu a vyrábějí se v různých barvách a tvarech. Někteří výrobci používají technologie, díky nimž jejich výrobky získávají nadstandardní kvalitu. Příkladem jsou dřezy, při jejichž výrobě se používá patentovaný granit Cristaline Plus a Cristadur. Je to materiál přirozeně antibakteriální díky přidaným iontům stříbra a má bez jakékoli povrchové úpravy hedvábně jemný povrch. Takzvaný nanoefekt eliminuje trvalé usazování nečistot a dřez si udržuje dlouho svůj počáteční vzhled. Dokonalé jsou i dřezy vyrobené z patentovaného materiálu DuraKleen PLUS + Sanitized, který zaručuje vynikající vlastnosti a vysokou hygienu.

Nerezové dřezy

Nerezové dřezy jsou vyráběny ve více povrchových úpravách. Nejčastěji se setkáváme s přírodním provedením, kdy se nerezový plech už dále neupravuje a má polomatný vzhled. V nabídce jsou také tzv. tkané struktury nebo kartáčovaný povrch. Nerezový povrch je upravený k dosažení matného vzhledu a snadné údržby. Nejkomplikovanější na čištění budou leštěné úpravy, protože docílit trvalého lesku není snadné.

Nerezových materiálů existuje mnoho kvalitativních tříd a je dobré zvolit tu nejvyšší. Poznáte ji podle tloušťky plechu - čím silnější, tím odolnější vůči poškození.

Keramické dřezy

Silnou stránkou keramiky je úprava povrchu hladkou neporézní lazurou. Kvalitní keramické dřezy se velmi dobře udržují a nedochází u nich ani k zabarvení, ani ke ztrátě hladkosti nebo k poškození nárazem. Minusem keramiky jsou její limity týkající se tvarů a zkosení. Nikdy nenajdete tolik různých tvarů jako u nerezi nebo granitu. Obavy z toho, že keramika je křehká a má tak menší odolnost vůči nárazu, jsou zbytečné. Pokud se rozhodnete pro opravdu kvalitní keramiku, nic takového nehrozí.

Na co si dát pozor

U keramických dřezů si důkladně prohlédněte povrch, zda na něm nejsou bublinky nebo nerovnoměrně slitá lazura. Lazura by měla být v celé ploše hladká a lesklá.

U nerezi zkuste zatlačit na dno dřezu, nesmí se prohýbat; poté zkontrolujte otvor na baterii - musí být dostatečně zpevněn profilováním - u tenčích plechů baterie špatně drží.

Kvalitní granitový dřez by se měl chovat na poklep spíše jako kámen než plast, pak je jisté, že bude odolný vůči poškrábání.

Správná instalace

U dřezu je důležitá výška umístění a hloubka dřezu. Jinak se budete hrbit a budou vás bolet záda. Minimální výška umístění je 85 cm, ale se zvyšováním výšky populace není od věci zvolit výšku 90 cm. Ideální hloubku dřezu zvolte 18 až 25 cm, jedině tak vám voda nebude stříkat po celé kuchyňské ploše. Odtok se sítkovým uzávěrem je samozřejmostí, a pokud máte možnost, zvolte raději soustředně děrovaný než žebrovaný. Zachytí více jemného odpadu a lépe se čistí. 

Jak dřezy udržovat

Nerezové dřezy

Používejte měkký hadřík, vyhněte se práškovým nebo pískovým čističům a drátěnkám, nepoužívejte čisticí prostředky se složkami, které napadají povrch nerezové oceli, jako jsou bělidla, čističe stříbra, kyseliny a louhy.

Granitové dřezy

Vzhled vašeho dřezu může být ovlivněn kvalitou vody. V oblastech s tvrdou vodou se na dřezu mohou objevit šedivé nebo jinak zbarvené skvrny - vodní kámen. Vodní kámen snadno absorbuje látky, které zanechávají skvrny, jako je např. čaj, káva, červené víno - proto byste měli dřez umýt a vysušit po každém použití. Použijte prostředek na odstranění vodního kamene, nebo dřez potírejte rozkrojeným citronem nebo roztokem z jednoho dílu octa a tří částí vody. Použijte speciální pasty na čištění dřezů.

Keramické dřezy

Keramické dřezy nevyžadují složitou údržbu, častější a jemnější čištění jim ale prospěje. K čištění však postačí opravdu "základní výbava" – tedy vlhký jemný hadřík, popřípadě utěrka z mikrovlákna, trochu vody a běžný prostředek na mytí nádobí. Pokud si pořídíte speciální čistící prostředek, na keramickém povrchu vám obnoví odperlovací efekt.

Marie Popelková | inStory.cz
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Věda & Vesmír

Placebo efekt je úžasná iluze a zároveň jedna z největších záhad vědy

Tech

Pozemní systém vesmírného teleskopu, který bude technologickým skvostem, se konečně posouvá do testovací...

Dům a zahrada

Jak vybrat ideální pelíšek pro vašeho psa. Důležitá je nejen velikost a materiál, ale i barva

Zavřít reklamu