Pečící trouba je neodmyslitelnou součástí kuchyně. Je ale třeba ji dobře vybrat

 Technika 
22. dubna 2018 09:20 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Do každé domácnosti se hodí jiný typ trouby Internet
Není snad nic příjemnějšího, než když se bytem line omamná vůně čerstvě upečeného koláče. Pečící trouba by měla být součástí každé kuchyně. Pokud už ta vaše stará dosluhuje, poradíme, jak se v záplavě nabídky zorientovat a vybrat tu správnou pro vás.

Každá pekařka ví, že klíčem k dokonalým pekařským výtvorům je především dobrá trouba. Dříve to bylo snadné - existovalo jen pár typů. Jenže dnes je těchto spotřebičů opravdu hodně a navíc se mezi sebou i velmi výrazně liší. Vybrat tak tu nejlepší nemusí být zrovna nejjednodušší. Pokud je vaše kuchyň natolik malá, že se vám do ní nevejde ani sporák, ani trouba, nezoufejte. Vařit lze i bez těchto spotřebičů, blíže jsme o tom psali zde.

Pokud se budete shánět po nové troubě, měli byste zohlednit například velikost vaší kuchyně, zda chcete troubu vestavnou nebo volně stojící a pozornost věnujte i spotřebě energie. Trouby označené energetickou třídou A budou ohleduplnější k vaší peněžence. Naopak ty nejlevnější vám sice ušetří peníze při nákupu, ale jejich provoz se může velmi prodražit.

Trouba na míru

Chcete volně stojící troubu v kombinaci s varnou deskou nebo do vaší kuchyně lépe zapadne trouba vestavná? Vybrat si můžete z nepřeberného množství různých typů. Každá z variant má své výhody i nevýhody a vy se tak musíte rozhodnout, které vlastnosti jsou pro vás důležitější.

Vestavné trouby se jeví kompaktně. Schováte je do linky a nezabírají zbytečně místo, proto se hodí především do menších kuchyní. Zpravidla se umisťují pod sporák, ale lze je umístit i do vyšší polohy. Ta vám usnadní manipulaci s jídlem během pečení.

Volně stojící trouby se naopak více hodí do dispozičně větších kuchyní, kde se jejich majitelé nemusejí ohlížet na každý centimetr místa. Vyhnete se s nimi úpravám na kuchyňské lince a na jejich instalaci není potřeba spolupráce s truhlářem. Určitě však musíte zvážit i její velikost.

Zvažte všechny aspekty

Před samotnou koupí trouby je dobré zamyslet se nad tím, co od ní budete v průběhu používání očekávat, k čemu vám bude sloužit a pro kolik lidí běžně vaříte nebo pečete. Zohlednit byste měli i to, jestli se ve vaší domácnosti pohybují děti nebo domácí mazlíčci, kteří se mohou o troubu poranit. Na co všechno je dobré se zaměřit?

  • Dvě světla: pokud má trouba dvě světla, budete mít lepší přehled o pečeném pokrmu.
  • Digitální nastavení teploty: trouba s takovou funkcí je přesnější než s mechanickým nastavením.
  • Dvířka: dbejte na design dvířek, zda uvidíte na připravované jídlo, vyzkoušejte, jak je s nimi manipulace náročná a zda mají alespoň dvě vrstvy skla. Ty zamezí nadměrnému zahřívání vnějších částí trouby. Trouby s pyrolýzou pak obvykle mívají vrstvy čtyři.
  • Teleskopické pojezdy: vám usnadní manipulaci s připravovaným pokrmem. Bezpečnostní zámky nebo pojistky, už takovou výhodou být nemusí a naopak vám mohou velmi znepříjemnit manipulaci s plechem.
  • Otočný gril: je skvělý pro přípravu kuřete. Nechte si v prodejně ukázat, jak se nasazuje. Správné umístění je u některých modelů problematické.
  • Nerezová povrchová úprava: nepraktická je především, pokud je umístěná v okolí tlačítek. Zůstávají na ní otisky prstů, proto je lepší volit model, který má v okolí ovládacího panelu skleněný povrch (snadnější údržba).

Podle čeho zvolit velikost

Velikost trouby je zásadní. Poté, co si změříte prostor, který na troubu máte, je důležitý další faktor, a to je vnitřní objem. Objem trouby musí vyhovovat početnosti vaší rodiny. Menší trouby s výškou okolo 45 centimetrů a objemem od 40 do 70 litrů bohatě postačí v prostorově úspornějších domácnostech. Standardní trouby s výškou 60 centimetrů a více mají objem nad 70 litrů a jsou vhodné pro větší rodiny. Můžete v nich péct i v rozměrnějších formách a umožní vám připravit i více pokrmů naráz.

Plyn, elektřina nebo kombinace?

Moderní plynové trouby prošly řadou inovací oproti starším modelům, například už k jejich podpalu nepotřebujete sirky.  Běžně mají elektrické škrtátko, proto pokud jste si plynovou troubu chtěli pořídit a váhali jste kvůli bezpečnosti, už nemusíte. Další vychytávkou, kterou dnes už běžně plynové sporáky mají, je pojistka pro vypnutí plynu, pokud hořáky zhasnou.

Nejrozšířenějším typem jsou elektrické trouby, je jich tedy i největší výběr. Nabízejí více možností ohřevu a každý z nich je vhodný pro jiný pokrm. V nabídce obvykle naleznete kombinaci s horkým vzduchem, který jídlo propéká rovnoměrně. Další ze zajímavých programů, které jsou u elektrických trub běžně k dispozici, je grilování.

Pokud se vám líbí oba výše uvedené modely a nejraději byste od každého trochu, osloví vás trouby kombinované. Před nákupem tohoto typu si však raději ověřte, že je ve vaší kuchyni zavedený plyn i elektřina.

Energetická třída

Stejně jako ostatní elektrické spotřebiče jsou i trouby označeny podle toho, do jaké energetické třídy patří. Nižší spotřeba energie značí nejen šetření vašich financí, ale i životního prostředí. Nejúspornější je v současnosti Třída A+++, nejméně úsporná pak třída G. Na energetickém štítku dále najdete informace o roční spotřebě, hlučnosti a dalších důležitých vlastnostech.

Zaměřte se na funkce trouby

Výrobci se dnes předhánějí v tom, jaké všemožné funkce jejich produkty mají k dispozici. Je proto dobré se o tyto technické vymoženosti rovněž zajímat - mnohé funkce vám totiž usnadní práci. Na druhou stranu i tyto vychytávky mohou mít své klady i zápory.

Pyrolýza

Momentálně nejúčinnější způsob čištění. Tzv. samočištění. Program zahřeje troubu na 500 °C a spálí veškeré nečistoty, které po ukončení programu jednoduše otřete. O tom, jak vyčistit troubu či mikrovlnku bez chemie, jsme psali zde.

+ nižší náročnost na průběžné čištění
+ sám udržuje povrch
- omezená životnost
- nečistoty se mohou dostat za stěny

Aquaclean

Vyčistí troubu za pomoci hlubokého plechu, který je naplněný vodou. Po zahřátí trouby se začne voda odpařovat a změkčí zbytky spáleného jídla. Ty pak snáze odstraníte.  Vše, co je třeba udělat, je nalít půl litru vody do pekáče a zapnout funkci Aquaclean na 30 minut.

+ některé trouby nabízejí více než jeden čistící program
+ snadno otřete suchým hadříkem
- možný kouř a zápach
- delší doba zahřívání

Katalytické stěny

Jsou vyrobeny z mikroporézního smaltového materiálu, který na sobě sám spálí zbytky tuku a mastnoty. Jejich životnost je však omezená a po několika letech je nutné je vyměnit.

+ ekologický způsob čištění
+ bez chemického přípravku
- neúčinné na porézní nebo nerovný povrch 
- delší doba zahřívání

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008