Chytré bydlení dokáže ušetřit čas i peníze. Jaká jsou ale rizika?

 Technika 
07. března 2018 11:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chytré bydlení má své výhody i rizika Shutterstock
Pojem chytré bydlení se v poslední době dostává lidem čím dál více do povědomí. Někteří tento trend odsuzují jako zbytečný přepych, jiní ho naopak vítají. Na chytrém bydlení oceňují řadu výhod.

Z pohledu ekonomiky je chytré bydlení dobrou investicí, která se v dohledné době vrátí na samotném provozu. Mimo jiné je kromě ekonomického hlediska dobré zohlednit také praktičnost. Chytrý dům nebo byt šetří spoustu času a starostí, které byste měli se samotným chodem domácnosti. Svůj cenný čas pak člověk může věnovat například své rodině, koníčkům nebo přátelům. O chytrém bydlení jsme psali i zde.

Výhody chytrého bydlení

Chytré bydlení je u nás zatím stále v plenkách. I tak má ale celou řadu příznivců i odpůrců. Odborníci poukazují na to, že chytré bydlení má řadu výhod, ale i bezpečnostních rizik. Pojďme si některé z nich představit. A začneme u výhod.

Vzájemná komunikace

Jednou z výhod je například to, že technologie v domě spolu navzájem komunikují. Praktickým příkladem je ochrana venkovních žaluzií, které komunikují s meteo stanicí. V případě vyšší rychlosti větru se žaluzie uvedou do bezpečné polohy. Naopak při slunečném dni se natáčejí přesně podle paprsků, aby snížily náklady na vytápění.

Snadné ovládání

Majitelé chytrého bydlení oceňují také velmi snadné ovládání celého systému. Veškeré technologie v domě lze ovládat stiskem tlačítka, tabletem, chytrým telefonem, jednoduchým ovladačem, a to na neomezenou vzdálenost.

Vytápění, větrání (rekuperace), klimatizace, osvětlení, zabezpečení, hudba a mnoho dalších činností ovládá jeden mozek. Použití jednoho systému tak ušetří náklady na další ovládací systémy.

Úspory

Optimální a především inteligentní regulace energií na vytápění, klimatizaci, osvětlení a provoz zařízení zajišťuje skutečnou a nemalou úsporu peněženky. V systému se prioritně využívá levnějších zdrojů energie a zamezuje se plýtvání.

Chytré bydlení sleduje spotřebu vody, plynu a elektřiny. Pomocí aplikace pak můžete sledovat jejich stav a srovnávat spotřeby za různá období.

Zabezpečení bydlení

K zabezpečení domácnosti není potřeba dalšího zařízení třetí strany. Systém aktivně využije použitých prvků a zastřeží dům při každém odchodu. V době dovolené také simuluje přítomnost. Pokud dojde k nenadálé události (vloupání, požáru aj.), systém okamžitě upozorní majitele.

Řešení na míru

Systém chytrého bydlení je modulární, proto lze použít a sestavit individuálně dle potřeb a možností každé rodiny nebo nemovitosti. Instalaci chytrého domu lze kdykoliv rozšířit o další moduly. Tato rozšíření lze také provést bez nutného tahání dalších kabelů – bezdrátově.

Funkce chytrého bydlení lze kdykoliv přizpůsobit novým potřebám. Změnou funkčnosti tlačítek, osvětlení a další. Spoustu změn také dokáže provést uživatel sám přes mobilní aplikaci.

Rizika chytrých technologií

Pokud se rozhodnete přebudovat vaši domácnost na chytrou, možná první problém, na který narazíte, bude výběr dodavatele. Chytré domácí systémy jsou u nás stále poměrně nové a rostoucí poptávka láká na trh nepoctivé prodejce. Špatně navržený systém výrazně ovlivní jeho funkčnost. Jinou situaci představuje krach dodavatele, který může vaší domácnosti způsobit nemožnost dalšího rozvoje pomocí aktualizací a absenci jakéhokoli servisu v případě poruchy.

Výpadek elektriky

Chytrý dům musí mít dořešenou otázku výpadku elektrické energie (krátkodobého i dlouhodobého), kdy chytré technologie jednoduše přestanou plnit svoji funkci.

Hackeři

Zásadní rizika chytrých technologií ovšem spočívají v zabezpečení proti napadení hackery a v možnosti úniku soukromých informací. Když se nezvaný host přes internet nabourá do softwarového systému chytré domácnosti, může si s jejími obyvateli nejen "pohrát" prostřednictvím změn veškerého domácího nastavení, ale touto cestou také např. zničit domácí spotřebiče neustálým zapínáním a vypínáním, ale také způsobit požár. Pokud je v této situaci umožněno dálkové odemykání dveří či vrat, potom budou mít zloději do domu volný přístup.

Zneužití dat

Inteligentní systém sleduje a zaznamenává natolik podrobná data mapující chod domácnosti, že o svých členech prozrazují opravdu mnoho. Jen z přesných grafů spotřeby elektřiny je možné vyčíst, kdy není nikdo doma, různé zvyky, oblíbené televizní pořady apod. Pokud k tomu přičteme ještě živé videopřenosy z domu, potenciál pro špehování domácností a zneužití těchto informací je nedozírný.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod