Minerální izolace neslouží jen k zateplování domů. Dají se v ní i pěstovat rajčata

 Technika 
12. července 2018 14:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ve speciálně upravené minerální vatě lze rovněž pěstovat rostliny či zeleninu Internet
Minerální vlna slouží jako výtečný tepelně i zvukově-izolační materiál, který stavebníci využijí doslova od podlahy až po strop. Tímto materiálem se u nás izoluje už několik desítek let. Už dávno ale neslouží jen k zateplování domů. Možná budete překvapeni, kde všude našla minerální vlna své uplatnění.

S minerální izolací se v současné době běžně setkáte i ve zcela jiných odvětvích, například v automobilovém průmyslu či v zemědělství. Využití ale našla i v domácích spotřebičích.

Netradiční využití minerální izolace

  • automobilový průmysl
  • domácí spotřebiče
  • protipožární a akustické dveře
  • komínové systémy
  • izolace potrubí a technologických zařízení
  • izolace vzduchotechniky
  • zahradnictví, zemědělství
  • zelené (vegetační) střechy a stěny
  • akustické stropní podhledy
  • sendvičové panely s minerální izolací
  • termoizolační cihly
  • solární kolektory

Automobilový průmysl

Minerální izolace se hojně využívá v automobilovém průmyslu, a to jako tepelný a akustický izolant – zabraňuje přehřívání, tlumí zvuk motoru i vnější dopravy a zlepšuje také brzdný výkon. Lze ji snadno tvarovat i řezat.

Vyskytuje se jak v osobních automobilech, tak i motorkách, autobusech či nákladních autech. Minerální vlnou se například běžně vyplňují dveřní a střešní karoserie, slouží však také jako izolace autobaterií, brzdových destiček, do tlumičů výfuku aut i motocyklů, ale třeba i do barev a nátěrů pro zvýšení jejich pevnosti.

Ekologický provoz domácích spotřebičů

Výrobci se neustále snaží brát ohled na energetickou náročnost a ekologický provoz, a tato snaha se dotýká i domácích spotřebičů. Nehořlavá minerální izolace proto tvoří nedílnou součást kuchyňských sporáků, pečících trub, akumulačních kamen nebo krbů.

Minerální vlna totiž zvyšuje jejich energetickou účinnost, zabraňuje přenosu tepla ze spotřebičů do okolí a zároveň je účinnou prevencí před vznikem požáru – splňuje nejpřísnější požadavky na požární odolnost. Na rozdíl od polystyrenu minerální izolace nehoří a díky tomu ani nevytváří nebezpečný jedovatý kouř nebo plyny.

Díky izolaci zelenina nehnije

Minerální izolace dokonce pronikla i do zemědělství a zahradnictví. Ukázalo se totiž, že je skvělým pomocníkem při pěstování rostlin a zeleniny. Už docela běžně proto substrát v pěstebních sklenících po celém světě nahrazují speciálně upravené desky minerální izolace, která má – na rozdíl od běžné stavební minerální vlny – vysokou jímavost vody.

Hlavní výhodou tohoto způsobu pěstování je, že semínka či sazenice dostávají správné množství vody a živin a rostou bez herbicidů a fungicidů. Navíc díky svému anorganickému původu pěstební desky nepodléhají hnilobě a nejsou napadány houbami ani bakteriemi. Často se takto pěstují například rajčata, okurky nebo papriky.

A minerální izolace se objevuje i na módních zelených střechách. Běžné skladby vegetačních střech se zeminou bývají kvůli vysoké hmotnosti často nerealizovatelné, proto se volí lehčí materiál, a to právě minerální izolace. O výhodách zelených střech jsme psali zde. Pomocí minerální izolace lze ozelenit prakticky jakoukoli stavbu s plochou střechou nebo se sklonem střechy do 15 stupňů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008