Udržet čistou vodu v bazénu nemusí být náročné. Pomůže i věc, kterou má každý doma

 Technika 
22. června 2018 14:06 / Marie Popelková
  17
📷
4 fotografie v galerii
Péči o bazén je nutné věnovat aspoň 30 minut týdně Internet
Pokud máte na zahradě bazén a chcete mít po celou sezonu perfektně čistou vodu, je třeba se o ni starat. Na druhou stranu, pokud budete o bazén pečovat s železnou pravidelností, bude vás to stát jen asi 30 minut týdně.

Doby, kdy bylo nutné zahradní bazén vypustit, důkladně vyčistit a znovu napustit vodou, jsou už naštěstí dávno pryč. Pokud si ale letní osvěžení v bazénu chcete opravdu užít, musíte se o vodu starat. O tom, jaký povrch dát kolem bazénu, jsme psali zde.

Filtrace je základ

Bez filtrace není šance čistou vodu v bazénu dlouhodobě udržet. V provozu by měla být denně. Naštěstí to od vás nevyžaduje žádný čas - stačí zmáčknout spínač a nechat filtraci pracovat.

Dnes už jsou většinou filtrace součástí bazénů. Pokud si ji ale musíte pořídit zvlášť, věnujte nákupu patřičnou pozornost. Zaměřte se hlavně na její výkon, aby odpovídal velikosti vašeho bazénu. Dříve se hojně používaly filtrace kartušové, které dnes nahradily vylepšené filtrace pískové. Písek je dobré jednou za rok vyměnit a během sezony ho pak občas nezapomeňte propláchnout.

pH vody

Důležité je i pH vody. Optimálně by měla být hodnota pH bazénové vody 7 až 7,4 a kontrolu byste měli provádět nejlépe jednou týdně.

Pokud je pH vyšší, hrozí vznik řas a kažení vody, protože se v tomto prostředí množí mikroorganismy a více se zde usazuje vodní kámen. Při nižších hodnotách je voda naopak příliš kyselá, takže může méně kvalitní bazénové fólie vybělit nebo dráždit oči a citlivou kůži.

A co dělat, když se pH liší od optimální hodnoty? pH snadno dorovnáte pomocí speciálních přípravků, ať už je hodnota vyšší či nižší, než má být. Podle potřeby použijete přípravek s označením pH plus či pH minus.

Co se týká tvrdosti vody, ta by měla být nižší než na stupnici s číslem osmnáct. Pokud je vyšší, přidejte do vody přípravek na její změkčení.

Dezinfekce vody

K dezinfekci vody se nejčastěji používá chlór. Díky němu předejdete rozmnožení řas, bakterií či virů. Pokud vám však vadí, je možné použít přípravky na kyslíkové bázi – tekuté i pevné. Počítejte však s jejich vyšší cenou. Vodu je také možné čistit zářením a ionizací.

Množství dezinfekce volte podle návodu. I zde je nutné provádět kontroly pomocí papírových testů.

Při vysokých teplotách je dobré používat kromě klasických chlórových tablet i takzvané stabilizační. Ty brání v horkých dnech rychlému odpařování volného chlóru. Nemusíte pak přidávat tolik chlóru a šetříte si tím peníze.

Další metodou, jak vodu v bazénu vyčistit, je salinace. Jde v podstatě o čištění pomocí kuchyňské soli. Je založena na tom, že se tato látka pomocí elektrolýzy mění na přírodní chlór, který v podobě kyseliny chlorné spolehlivě ničí bakterie, viry a řasy. Tato metoda se ale nehodí pro všechny typy bazénů - ideální je například pro kompozitní bazény, keramické nebo sklolaminátové bazény.

Likvidátor řas

Vodní řasy by se neměly objevit, věnujete-li se pečlivé údržbě vašeho bazénu.

Pokud se to však stane a voda je kalná, na dně a stěnách se objevují nánosy řas nebo dokonce voda začne zapáchat, pořiďte si odstraňovač řas. Nečistot se zbavíte i vločkovačem. Zjistěte také, co množení mikroorganismů způsobilo. Je lepší předcházet jejich vzniku, než je neustále likvidovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47