Začalo vám v myčce rezivět kovové nádobí? Děláte něco špatně

 Technika 
13. července 2018 14:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Perfektně čisté nádobí v myčce není samozřejmost Shutterstock
Řada lidí si už dnes život bez myčky nádobí ani nedokáže představit. Pokud si ale myslíte, že tento spotřebič zvládne všechno a není třeba se s ním ani učit zacházet, jste na omylu. Hodně uživatelů myček se dopouští chyb, které pak mají za následek naříklad špinavé talíře nebo rezavé skvrny na kovovém nádobí.

Na první pohled to vypadá naprosto jednoduše - naskládáte nádobí do myčky, dáte tam tabletu, zapnete a pak už jen na konci mycího procesu vytáhnete čisté a vyleštěné nádobí. Jenže zas tak prosté to není. I s myčkou se musíte naučit pracovat. Představíme vám nejčastější chyby, kterých se lidé v souvislosti s myčkou dopouštějí. O tom, jak vybrat správné prostředky do myčky, jsme psali zde.

Špinavé nádobí

Možná se vám to už také stalo. Naskládáte do myčky nádobí, ale na konci mycího programu je takřka stejně špinavé jako na začátku. Proč se to občas přihodí? 

Rozhodně nejde o chybu myčky. Obvykle tato situace nastane ve chvíli, kdy zkrátka špatně zvolíte mycí program. Nejčastěji je tak na vině slabý program. Hodně lidí si navykne používat jeden, maximálně dva mycí programy. Jenže to není úplně optimální.

Měli byste vědět, co vaše myčka umí a mycí program vždy zvolit podle toho, jak moc je vaše nádobí zrovna špinavé. Zaneřáděné hrnce, mastné plechy či zaschlá špína zkrátka vyžadují intenzivnější program s teplotou kolem 65 až 75 °C. Na extra špinavé nádobí je dobré použít před běžným mycím programem i předmytí studenou vodou, pokud tedy vaše myčka touto funkcí disponuje.

Rezavé skvrny na kovovém nádobí

Občas se také stane, že vytáhnete kovové příbory či jiné nádobí a na něm se začnou objevovat rezavé skvrny. I v tomto případě je odstranění problému docela snadné - ve vašem spotřebiči totiž s největší pravděpodobností chybí leštidlo.

Absence leštidla má vliv i na lesk sklenic. Když tento chemický přípravek zapomenete do myčky dát, mohou se na skleničkách objevit zaschlé kapky vody. 

Tyto skvrny se na vašem nádobí budou objevovat častěji také v případě, že při vaření hodně solíte. V prvé řadě doplňte do myčky leštidlo a když ani to nepomůže, naučte se používat program předmytí studenou vodou, pokud je to tedy možné.

Mokré nádobí

Velkou výhodou myčky je, že vám nádobí nejen perfektně umyje, ale zároveň i vysuší. Nemusíte tak brát do ruky utěrku a namáhavě cídit skleničky či utírat talíře a příbory. Má to ale jeden háček. Pokud nedodržíte určitá pravidla, může se vám stát, že nádobí je po umytí stále mokré a vám nezbývá nic jiného, než ho vysušit ručně.

I tomu lze ale předejít. Mnoho lidí se totiž dopouští chyby, že se snaží do myčky za každou cenu nacpat co nejvíce nádobí. Je třeba si ale uvědomit, že nádobí musí mít kolem sebe dostatek prostoru, aby kompletně vyschlo. Myčku proto nepřeplňujte a raději zvolte dva cykly místo jednoho. A dobře si prostudujte návod - u některých modelů je nutné pro bezchybné ukončení cyklu pootevřít dvířka a nechat páru volně uniknout do prostoru.

Zapáchající myčka

Pokud se vám začne z myčky linout nepříjemný odér, může to mít na svědomí skutečnost, že spotřebič není v každodenním provozu a špinavé nádobí v něm je několik dní. Naučte se mycí cyklus pouštět častěji. Je lepší zapnout ne zcela plnou myčku než nechat zbytky jídla zamořit celou domácnost.

Zápach z myčky ale mohou způsobit i špinavé filtry. Čas od času je pečlivě vyčistěte a alespoň dvakrát či třikrát do roka spusťte mycí cyklus na prázdno, ať se váš pomocník pořádně vyčistí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008