Topná sezona se blíží. Víte, které topení je nejvýhodnější?

 Technika 
10. září 2018 07:28 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
U vytápění nejde jen o funkčnost, ale i o vzhled Shutterstock
Podle meteorologů má být sice září teplotně nadprůměrné. Ale říjen nás už tolik rozmazlovat nebude. Je tedy nejvyšší čas rozmyslet se, jak a čím budeme topit v zimních měsících.

Dřevo, plyn nebo elektřina? To jsou tři možnosti, mezi kterými si vybíráme. Každý fandí něčemu jinému. Špatnou volbou není ani kombinace některých. Například přes den topení dřevem v krbu, na noc výhradně plyn či elektřina. Pokud však chcete koukat do ohně, máte jen dvě možnosti na výběr.

Dřevo

Říká se, že dřevo je nejpříjemnějším topením. A něco na tom bude. Vůně dřeva je nezaměnitelná a plyn ani elektrická energie vám nic takového nenabídnou. Ale všechno má svá pro i proti. Krbová kamna je dnes možné sehnat za ceny dostupné téměř každému. Vybrat si můžete z mnoha druhů. Obyčejná kamna, retro krb se sporákem nebo troubou či krbová kamna v moderním designu. Vždy vybírejte podle toho, jak máte vybavený byt a jak budete krb využívat.

Žijete-li na vesnici a rádi hodně pečete a vaříte, pak se rozhodně poohlédněte po krbových kamnech s vestavěným sporákem nebo troubou. Topit doma budete tak jako tak, tudíž energie na vaření bude pro vás vlastně zadarmo. Pokud máte byt či dům zařízený v moderním designu, potrpíte si na pořádek a očekáváte jen funkčnost, jsou nejmodernější modely vhodná právě pro vás.

Dobrou volbou jsou i krby s výměníkem. Příjemně vám vytopí veškeré obytné plochy a ještě ušetříte. Než kamna na dřevo koupíte, rozhlédněte se však ve svém okolí také po dodavateli dřeva a cenách, za které jej nabízí. Tyto ceny se kraj od kraje liší. Zatímco někde stojí m3 tvrdého dřeva 900 korun, jinde za něj zaplatíte i 2 000. Možnou variantou je i kombinace kamna na dřevo či tuhá paliva a plynu nebo elektřiny.

Plyn

Topení na plyn může být vhodnou alternativou klasických krbů či kamen na tuhá paliva. Kromě funkčnosti je dnes k mání už i velmi pěkný design, takže jsou krásným doplňkem interiéru. Oproti klasickým kamnům na tuhá paliva mají tu výhodu, že nepráší a nenadělá se kolem nich nepořádek. K mání jsou jak vestavné plynové kotle, tak i volně stojící. Takže z nejrůznějších nabídek si vybere opravdu každý. Navíc je ovládání velmi jednoduché.

Dnešní modely mají už pochopitelně veškeré bezpečnostní prvky, které zamezí případnému nebezpečí a v případě poruchy či rizika okamžitě odstaví krb z provozu. Na rozdíl od klasických krbů na pevné palivo lze u plynových krbů nastavit požadovanou teplotu v místnosti. Plynový krb pak teplotu sám automaticky udržuje a my se nemusíme už o nic starat. Dokonce lze nastavit přepínání teploty – třeba mezi denní a noční dobou.

Bát se nemusíte ani plynu. Moderní kotle jsou bezpečné a únik v žádném případě nehrozí. Navíc pohled na plápolající oheň je v plynovém krbu srovnatelný s krby na dřevo. Plynový plamen prohořívá mezi poleny ze speciální keramické hmoty a iluze dřevěného ohniště je dokonalá. V případě, že by z nějakého důvodu došlo ke zhasnutí plamene, krb okamžitě uzavře přívod plynu do krbu.

Témata: topení, plyn, elektřina, dřevo,
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008