Požární hlásič dokáže zabránit katastrofě. Přesto ho majitelé nemovitostí podceňují

 Technika 
20. července 2018 11:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr detektoru kouře není radno podcenit Internet
Už řadu let platí povinnost vybavit nově postavenou nebo zrekonstruovanou nemovitost autonomním detektorem kouře. Podle hasičů by ale tato technická vymoženost měla být v naprosto každé domácnosti. Přesto, že jde o pomůcku, která dokáže zachránit lidské životy, majitelé nemovitostí ji stále podceňují.

Lidé si už běžně pořizují bezpečnostní dveře, zámky nebo okna a jejich domy často střeží kamery. Jeden z velmi důležitých bezpečnostních prvků - požární hlásič - ale stále jaksi v zájmu majitelů nemovitostí pokulhává.

Když už si musejí detektor kouře pořídit, obvykle sáhnou po nejlevnějším modelu, aniž by se nad jeho výběrem aspoň trochu zamysleli. I odborníci se sice shodují, že ani v sortimentu požárních hlásičů neplatí, že čím dražší výrobek, tím lepší kvalita. Je zkrátka důležité pečlivě vybírat a vědět, na co se před nákupem zaměřit. O tom, že za řadu požárů může i například sušička prádla, jsme psali zde.

Funkce hlásiče

Základní funkcí hlásiče je upozornit včas na vzniklý požár v bytě či domě. A právě díky včasné detekci požáru mohou získat lidé drahocenný čas, který jim může zachránit život.

A nejde jen o záchranu životů, pokud se lidé o požáru dozvědí brzy, rychlá pomoc hasičů může zabránit i vysokým škodám na majetku.

Typ hlásiče

Než si nějaký požární hlásič pořídíte, je třeba si ze všeho nejdříve ujasnit, jakému typu hlásiče dáte přednost. Na výběr jsou dva základní druhy:

  • manuální hlásič požáru
  • automatický hlásič požáru

Manuální hlásič požáru

Na tento typ hlásiče požáru obvykle narazíte v komerčních prostorách. Jde v podstatě o malou červenou krabičku na stěně, která za ochranným sklem ukrývá černé tlačítko. Jeho stiskem dojde k vyvolání poplachu v budově a ke spuštění sirény. Pokud ale v budově nikdo není, nikdo tlačítko nestiskne a pomoc tak bude v nedohlednu.

Automatický hlásič požáru

Tento typ hlásiče je vhodný do domácností, protože na nebezpečný kouř vás upozorní zcela automaticky. Funguje na principu integrovaných čidel, která jsou schopná identifikovat kouř ve vzduchu. Využívána jsou nejenom kouřová, ale i teplotní čidla, popřípadě multisenzorová.

Způsob připojení

Každý automatický požární hlásič musí mít určitý zdroj energie. Z tohoto pohledu lze přístroje rozdělit na tyto typy:

  • autonomní požární hlásič
  • drátový požární hlásič
  • bezdrátový požární hlásič

Autonomní požární hlásič

Tento typ detektoru kouře potřebuje pro svůj provoz akumulátorové články. Jednotlivá zařízení mezi sebou nejsou propojena a fungují jako samostatné jednotky. V jejich prospěch hovoří nízké pořizovací náklady. Na druhou stranu musíte hlídat výměnu baterií, aby hlásič požáru fungoval tak, jak má.

Drátový požární hlásič

Jak už název napovídá, v tomto případě se neobejdete bez kabelového připojení. Tyto hlásiče požárů jsou obvykle spojeny s ostatními články, a dokonce i kompletním zabezpečovacím systémem. Ten vás může o vzniklém požáru informovat například za pomoci speciální aplikace v chytrém telefonu nebo prostřednictvím SMS zprávy.

Výhodou drátového požárního hlásiče je, že si nemusíte dělat hlavu s bateriemi, a navíc od takového systému získáte mnohem více než od autonomního hlásiče. Na druhou stranu je třeba počítat s vyššími vstupními náklady a stavebními úpravami objektu.

Bezdrátový požární hlásič

Tento produkt vychází z drátového hlásiče požáru. Jde tedy o moderní prvek propojitelný se zabezpečovacím systémem, jen je jako výchozí zdroj energie používán akumulátor. Na rozdíl od autonomního požárního hlásiče se domůžete potřebného odeslání informace o tom, že vznikl požár.

V jeho případě vám odpadnou náročnější stavební práce. Zapomínat byste však neměli na pravidelnou výměnu baterií. Ta je nutná jednou za několik měsíců.

Princip detekce

Při výběru vhodného hlásiče by mělo hrát důležitou roli také to, na základě čeho vás detektor o požáru informuje. Při výběru berte v úvahu, v jakém prostředí budete hlásič používat a co od něj očekáváte. Na výběr máte z těchto typů:

  • opticko-kouřový požární hlásič
  • ionizační požární hlásič
  • teplotní požární hlásič
  • ostatní hlásiče

Opticko-kouřový požární hlásič

Tento typ hlásiče patří k těm nejlevnějším. Spustí sirénu ve chvíli, kdy kouř z hoření dojde k čidlu hlásiče. Nejčastěji bývá instalován v ložnici, obývacím pokoji, na chodbě apod. Naopak není vhodný do prašných a vlhkých prostor, jako je koupelna či dílna.

Ionizační požární hlásič

Oproti opticko-kouřovému detektoru je mnohem citlivější. Zařízení dokáže zachytit kouř nejenom tehdy, když dochází ke spalování, ale umí pracovat i se vznikajícím zápachem. Nevadí mu prašné prostředí, takže jej můžete umístit na chodby nebo do provozu. Naopak se vyvarujte místům, kde se vytváří výraznější zápach. Například v kuchyni nebo garáži by mohlo docházet k falešným poplachům.

Teplotní požární hlásič

Součástí tohoto typu hlásiče je teplotní čidlo, které zaznamenává vzrůstající teplotu v místnosti. Při překročení určité hodnoty dojde k aktivaci a ohlášení požáru. Tato doba je oproti opticko-kouřovému a ionizačnímu hlásiči o něco delší. Tento typ detektoru je považován za velice spolehlivý a jeho primárním místem jsou hlavně oblasti v blízkosti krbových kamen, krbů a kotlů.

Ostatní hlásiče

Za zmínku stojí ještě další dva hlásiče, na které můžete při výběru těch požární narazit. V jejich případě nejde ani tak o detekci samotného ohně a kouře, jako spíše o plyny. Jde o hlásič oxidu uhelnatého – detekuje v prostoru jedovaný oxid uhelnatý CO, a o plynový požární hlásič, který detekuje unikající hořlavý plyn.

Další funkce

Jednotlivé hlásiče nabízejí také řadu doplňkových funkcí. Je dobré o nich vědět, protože mohou ve výsledku rozhodnout o tom, že právě takový přístroj budete chtít.

  • LCD displej – zobrazovací plocha, která bývá pro lepší orientaci v noci také podsvícená. Na displeji se ukazují informace nejrůznějšího typu, od stavu baterie, hodin, až po naměřené hodnoty apod.
  • Paměť událostí – hlásiče vybavené touto funkcí vám dokáží zobrazit zpětně poplachy, včetně příslušných informací.
  • Autotest – moderní hlásiče požáru jsou vybaveny funkcí autotestu, který probíhá například každé dvě minuty.
  • Propojení s mobilním telefonem – některé požární hlásiče mohou komunikovat s vašimi mobilními telefony. Podporovány jsou systémy iOS a Android.
  • Indikace baterie – u autonomních a bezdrátových hlásičů budete informováni o nízké kapacitě baterie a upozorněni na její nutnou výměnu. V závislosti na modelu zařízení k tomu dochází buď akusticky, na LCD displeji nebo s pomocí světelné diody.
  • Dočasné vypnutí alarmu – funkce, která přijde vhod například při spáleném obědu. Aby nedošlo k automatické aktivaci sirény, můžete alarm dočasně vypnout, obvykle je to na dobu několika minut. Získané minuty můžete věnovat vyvětrání místnosti.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47