Ekologický hliněný dům. Víte, jaké jsou jeho obrovské výhody?

 Technika 
04. října 2018 07:19 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při jeho stavbě můžete popustit uzdu své fantazii Internet
Pokud netoužíte po obyčejném domě, ale chtěli byste dát prostor vaší fantazii, hliněný dům je jednou z variant. Poskytne vám totiž v tomto směru neomezené možnosti.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Hlína sama o sobě by k výstavbě domu nestačila. Na krovy a střechu budete potřebovat dřevo, do stěn se kromě hlíny někdy přidává sláma a třeba i cement. Materiály se tak kombinují.

Přesto není jednoduché takový dům vyhřát. Výhoda je, pokud ho nestavíte na podzim, ale třeba na jaře, aby se přes letní měsíce "ohřál". Při použití přírodních materiálů je totiž vhodné řídit se zákony přírody.

Pokud se vám ale podaří dům vytopit, teplo bude uvnitř držet dokonale. Výhodou hliněných domů je také jejich cena, která je oproti klasickým stavbám několikanásobně nižší. Nejdražší na ní je betonová základní deska, případně střecha z pálených tašek.

Pro materiál nemusíte chodit daleko

Na stavbu můžete použít hlínu, které se nachází na pozemku a kterou vybagrujete při stavbě základní desky. Až dům postavíte, raději jej ještě omítněte hliněnou omítkou. Stěna domu bývá širší než při stavbě klasického domu, je to kolem 50 centimetrů.

Dalším benefitem je, že při stavbě hliněného domu nepotřebujete velký počet dělníků. Klíčová je ale role odborníka, který bude stavbu řídit. Dům musí mít stejně jako každý jiný stavební povolení a musí vyhovět veškerým předpisům včetně protipožárních a hygienických.

S hliněným domem jste blíž přírodě

Stavbu z hlíny často volí lidé, kteří chtějí žít v souladu s přírodou a chtějí tak také vychovávat své děti. Při stavbě oceníte třeba i to, že nemusíte řešit pravé úhly, nevadí totiž, že stěny jsou hrbolaté a zaoblené.

Pokud nějaká stěna vysycháním popraská nebo někde něco upadne, oprava je snadná. Hrstí hlíny se díra či prasklina zamázne, zedníka volat nemusíte. Podobně jsou na tom majitelé domů ze slámy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum