Vybrat žehličku se zdá být jednoduché. Přesto se můžete dopustit několika chyb

 Technika 
27. ledna 2019 10:24 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Správná volba žehličky usnadní hodně práce Depositphotos
Někdo si možná řekne, že na výběru žehličky není co pokazit. Jenže to se plete. Jinou žehličku potřebujete na hromady dětského oblečení, jinou na košile či jemné hedvábné halenky. Před nákupem je tak dobré zvážit všechna pro a proti.

Než si začnete prohlížet různé modely žehliček, zorientujte se v jednotlivých typech. Díky tomu zúžíte okruh možností a ušetříte spoustu času. Podle náročnosti vašeho žehlení máte na výběr ze čtyř hlavních typů žehliček.

Suché žehličky

Suchou žehličku si vybírají milovníci klasiky. Jednoduše se ovládá, snadno udržuje, je lehká, skladná a už s ní někdy žehlil snad každý. Máme na mysli klasickou suchou žehličku, která nevyužívá páru.

Bývá levnější než napařovací žehlička a hodí se pro ty, kteří nemají moc žehlení a žádné speciální funkce na své nové žehličce nepotřebují.

Se suchými žehličkami zvládnete většinu textilních materiálů, ale pozor na některá umělá vlákna – ta suchou žehličkou nežehlete.

Napařovací žehličky

Napařovací žehličky najdete ve většině domácností, protože patří mezi nejoblíbenější. Zvládnete s nimi vyžehlit všechny typy tkanin. Automaticky a plynule prádlu dávkují páru a teplo a tím ho dělají poddajnější. Oceníte ji při běžném žehlení nebo i v případech, kdy vám prádlo přeschne nebo je z velmi mačkavých materiálů.

Jednou z oblíbených funkcí napařovacích žehliček je automatické vypnutí. Má ho většina modelů a znamená to, že pokud od žehličky odběhnete a zapomenete na ni, sama se vypne.

Na napařovací žehličce oceníte to, že můžete sami přidat množství páry – třeba když žehlíte přeschlé oblečení.

Parní žehličky

Parní žehličky jsou ideální pro náročné žehlení. Pokud tedy žehlíte i více než hodinu v kuse, máte spoustu prádla a spotřebujete hodně páry, vyplatí se vám poohlédnout po žehličkách s externím zásobníkem páry. Parní žehlička se skládá z generátoru páry, do kterého nalijete vodu, těla žehličky, kabelu, který propojuje generátor a žehličku, a kabelu, který vede ze zásobníku do zásuvky. Díky tomu, že je tělo žehličky oddělené od zásobníku vody, je žehlička lehká a snadněji se s ní pracuje.

Externí generátor navíc vyprodukuje mnohem více páry než napařovací žehlička a zvládá to i při nižší teplotě. Díky tomu žehlíte rychleji, protože běžné prádlo většinou stačí přejet žehličkou jen jednou nebo dvakrát.

Vyšší modely parních žehliček také zvládají rozpoznat materiál a automaticky mu přizpůsobí svoji teplotu. Kromě toho si nemusíte dělat hlavu ani s čištěním žehličky – většina má automatický odvápňovací systém.

Parní žehličky jsou k dostání buď s bojlerem nebo s topným tělesem. První typ je běžnější - ohřívá v bojleru všechnu vodu najednou a díky tomu je účinnější a má i vyšší parní ráz. Parní žehlička s topným tělesem rozděluje vodu do dvou nádob. V jedné z nich zahřívá vodu a postupně ji doplňuje z druhé nádržky, kam nalijete teplou vodu z vodovodu. Obvykle mívá nižší výkon než žehličky s bojlerem.

Napařovače

Profesionálním žehlicím nástrojem jsou napařovače. Bez problémů s nimi vyžehlíte nejen běžné oděvy, ale klidně i společenské oděvy nebo závěsy. Od většiny žehliček se liší tím, že prádlo žehlí ve svislé poloze pověšené na ramínku. Díky tomu narovnáte i malé záhyby a prádlo nebudete sami při žehlení mačkat. Zároveň se vyhnete odleskům, které na látce někdy vznikají při klasickém žehlení.

Kromě toho, že napařovače žehlí, tak i ničí bakterie a roztoče, neutralizují pachy a odstraňují žmolky. Horká pára má navíc i další výhodu – prádlo kromě uhlazení také dezinfikuje. O tom, že i nezábavné žehlení lze usnadnit, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod