Papiňák v kuchyni urychlí čas. Vybírat ale musíte i podle sporáku, který máte doma
Papinův hrnec dostal jméno po svém vynálezci, francouzském matematikovi a fyzikovi Denisu Papinovi, jenž jej poprvé sestrojil roku 1679. Nešlo ale o první tlakový hrnec vůbec. Předchůdcem Papinova hrnce měl být kerotakis, tlakový hrnec údajně vynalezený alchymistkou Marií Židovkou ve 2. století v severní Africe.
Dříve se papiňáky vyráběly hlavně z hliníku a když došlo k ucpání ventilu, hrozilo vytržení pojistky při varu. Dnes jsou ale tlakové hrnce podstatně bezpečnější. Výhody vaření v papiňáku jsou obrovské - při vaření se používá méně tuku a není třeba ani dolévat vodu. Díky kratší době varu si suroviny lépe zachovají živiny a rovněž svou typickou chuť.
Jak vybrat tlakový hrnec
Při výběru tlakového hrnce si nejdříve promyslete, na co přesně jej chcete používat. Jak často v něm budete vařit, pro kolik osob a jaký druh pokrmů. Pro výběr tlakového hrnce je rozhodující cena, materiál, objem, dostupnost náhradních dílů, speciální funkce a typ sporáku, na kterém budete vařit.
Typ sporáku je důležitý hlavně v případě, že máte doma indukci. Většina tlakových hrnců se dá sice použít na všechny typy sporáků, ale některé by na indukci nemusely fungovat. K dostání jsou proto i papiňáky speciálně pro indukční varné desky. O výhodách a nevýhodách indukce jsme blíže psali například zde.
Materiál
Moderní tlakové hrnce se nejčastěji vyrábějí z nerezové oceli. Občas se můžete setkat s přídavkem jiných kovů pro zdokonalení tepelných a vodivostních vlastností nebo s patentovanými speciálně navrženými materiály s keramickým povrchem. Vyhýbejte se niklu, který může vyvolávat alergické reakce.
Nerezová ocel je velice kvalitní materiál s řadou výhod. Při vaření oceníte skvělou tepelnou vodivost a schopnost hrnce dlouho uchovávat teplo. Nerez se také velice snadno udržuje. Dobře snáší i mytí v myčce na nádobí, pokud to dovoluje konstrukce konkrétního modelu. Z dlouhodobého hlediska je výhodná vlastnost nepohlcování pachů a dlouhá životnost materiálu.
Nejrůznější vložky a napařovací košíky do tlakových hrnců, které přicházejí do styku s potravinami, by také měly být z kvalitních materiálů. Vhodná je opět ušlechtilá nerezová ocel nebo porcelán.
Rukojeti hrnce by měly být z kvalitních plastů, které se během vaření nezahřívají, a umožňují tak bezproblémovou a bezpečnou manipulaci po celou dobu přípravy pokrmu.
Bezpečnost
Tlakový hrnec by měl mít hned několik na sobě nezávislých bezpečnostních pojistek proti přílišnému nárůstu tlaku v hrnci a proti náhodnému otevření poklice bez vypuštění páry. Hrnec musí mít vypínač pro vypouštění páry. Další funkce, jako je nastavení tlaku nebo časovač vaření, jen zvyšují standard a cenu hrnce.
Moderní hrnce mají alespoň dva ventily pro vypouštění páry a tím snižování tlaku v hrnci. První z nich – pracovní – průběžně reguluje tlak během vaření a po skončení jím vypouštíte veškerou páru. Druhý ventil – bezpečnostní – se zapojí ve chvíli, kdy dojde k ucpání pracovního ventilu např. kouskem připravovaného pokrmu.
Kvalitní hrnec je současně opatřen bezpečnostní pojistkou, která vám neumožní sejmout poklici, dokud je tlak v hrnci příliš vysoký. Pojistka se uvolní až ve chvíli, kdy tlak v hrnci úplně klesne. Tento princip zamezuje možnému opaření při nepozorné manipulaci s hrncem.
Dražší hrnce jsou opatřeny ještě dalšími bezpečnostními pojistkami, které dále snižují riziko přetlakování hrnce.
Některé modely umožňují nastavení tlaku uvnitř hrnce v několika stupních. Nižší tlak se hodí pro přípravu zeleniny, ryb nebo luštěnin a vyšší pak pro přípravu masa. Většina lidí si ovšem vystačí s jediným stupněm vaření a přizpůsobuje pouze dobu přípravy pro různé potraviny.
Velikost hrnce
Velikost hrnce se odvíjí od počtu členů v domácnosti i typu připravovaného pokrmu. Velké hrnce od 6 litrů výš se hodí zejména na vývary a guláše pro rodinu. Menší hrnce kolem 4 litrů objemu užijete na dušené maso a zeleninu. Nezapomeňte, že tlakové hrnce při vaření neplníte až po okraj.
Velké tlakové hrnce jsou výhodné zejména pro přípravu vývarů. Žebra nebo kuřecí kostry byste jen těžko uvařili v malém hrnci. Stejné je to i s vařením rýže a luštěnin, které nabývají, nebo s větším množstvím zeleniny. Nesmíte také zapomínat na to, že tlakový hrnec můžete naplnit jen cca do dvou třetin, aby bylo vaření v něm bezpečné.
Malé tlakové hrnce se hodí na dušení kořenové zeleniny nebo masa. Stejně tak pokud připravujete jen malé porce např. pro batole, je zbytečné používat velký hrnec. Ten je těžší, o něco obtížněji se s ním manipuluje a na větší plotně spotřebujete více energie.
Pokud se nemůžete rozhodnout pro žádnou z variant, řada výrobců nabízí výhodné sady většího a menšího hrnce s jedinou univerzální poklicí.
Na čem se nevyplatí šetřit
Nepodceňujte bezpečnost a raději si připlaťte za model s dostatkem bezpečnostních pojistek proti přetlakování hrnce. Důležitá je i jistota, že budete hrnec moci reklamovat a dokoupit k němu náhradní díly. Naopak ušetřit můžete na nadstandardních doplňcích, jako jsou časovače nebo digitální displej.
Pokud chcete ušetřit a raději pořizujete levnější neznámou nebo méně kvalitní značku, není jisté, že se vám podaří dokoupit např. poškozené těsnění. V takovém případě naopak proděláte, protože budete nuceni pořizovat celý nový tlakový hrnec. Stejnou roli hraje i záruční doba. Na kvalitní dražší nádobí můžete získat i 10letou záruku. Jedná se sice o větší investici, ale můžete si být jistí, že po několika letech nebudete obdobnou částku vkládat do stejného kusu nádobí, protože ten starý rychle dosloužil.
Pokud kupujete kvalitní produkt, můžete ušetřit výběrem základního modelu bez nadstandardních funkcí a luxusních prvků. Pokud použijete kvalitní suroviny a budete se držet doporučených návodů od výrobce, dobrý vývar uvaříte i v tlakovém hrnci bez digitálního displeje.