Zajímavá vychytávka. Žárovka, která svítí i mimo svítidlo

 Technika 
10. prosince 2018 11:14 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Výrobci vložili do žárovky zdroj i akumulátor Shutterstock
Zajímavou vychytávkou a tipem k použití v podobě vánočního dárku může být žárovka, kterou začal prodávat jeden prodejce nábytku a potřeb pro domácnost. Přinášíme informace, jak využít nových vlastností tohoto produktu.

Žárovka, kterou rozsvítíte v ruce byla kdysi oblíbeným kouskem varietních kouzelníků. Dnes ale není problém, abyste tento kousek předvedli i vy, ale hlavně – můžete použít tuto žárovku i mnohem rozumnějším způsobem.

Oč jde

Jde o žárovku, která je postavena na základě úsporných LED polovodičů. Emituje příjemné, teple bílé světlo. Není sice příliš výkonná, ale je ekvivalentní zhruba klasické žárovce 35 W. Její světelný tok 400 lumenů stačí na základní osvětlení menších prostor. Můžete jich samozřejmě použít více.

Největší zajímavostí je, že žárovka se při svícení průběžně dobíjí a když dojde k výpadku elektrické energie, můžete k svítidlu přijít a stiskem tlačítka na žárovce ji rozsvítit. Svítit pak vydrží zhruba další dvě hodiny, což postačí pro většinu běžných výpadků proudu.

Využití

Základní využití je jasné. Máte záložní zdroj světla okamžitě při ruce. Nemusíte hledat svíčky, nemusíte riskovat požár bytu či domu. Jen přijdete k svítidlu a použijete tuto žárovku.

Další možností je takovou žárovku odšroubovat a použít ji jako přenosné světlo. Zatímco ve vašich kapesních svítilnách nemusí být čerstvé baterie a mobil leží zrovna vybitý na nabíječce, která díky výpadku proudu nenabíjí, vy máte světlo, které je připraveno k užití.

Pro některé může být zajímavou možností i přenesení celé lampy na místo, kam je třeba a kde není k dispozici dostupná zásuvka. To lze využít s výhodou i tehdy, když proud funguje. Nemusíte tahat žádné dlouhé prodlužovačky a světlo máte po ruce vždycky, když budete potřebovat.

Cena

Žárovka vás finančně nezruinuje. Stojí zhruba 250 Kč. Oproti klasickým žárovkám je její výdrž asi desetkrát delší. Navíc na ni máte záruku dva roky, takže jde zcela jistě o dobrou investici. Ušetříte při jejím provozu, a ještě budete mít funkci navíc. Záložní světlo se bude jistě hodit. Pro technicky založené lidi může jít o zajímavý dárek pod stromeček, který určitě potěší. Jestliže vybíráte jiné LED světla, můžete se inspirovat v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47