Tavná pistole zastane v každé domácnosti hodně práce. Víme, na co se při výběru zaměřit

 Technika 
30. ledna 2019 13:06 / Marie Popelková
  13
📷
4 fotografie v galerii
Tavná pistole se hodí v každé domácnosti Shutterstock
Tavná pistole je skvělý pomocník nejen pro aranžéry. Uplatnění najde snad v každé domácnosti. Každou chvíli je totiž třeba něco někde přilepit a s tavnou pistolí je to doslova hračka. Pokud ovšem plánujete využívat tavnou pistoli častěji, je dobré nepodcenit její výběr.

Tavnou pistoli ocení každý, kdo si rád doma vytváří nejrůznější bytové dekorace, ale i náročnější kutilové. Je ale jasné, že pokud tuto pomůcku vytáhnete jen jednou za rok, vystačíte si s výrobkem za stokorunu. Jestli ale hodláte tavnou pistoli využívat častěji, je dobré při jejím pořízení přihlédnout i k dalším technickým parametrům.

Trocha historie

Vůbec první zmínky o tavných lepidlech pocházejí z roku 1907. První tavná pistole se pak na trhu objevila v roce 1973, a to díky švýcarské firmě Montana. V té době ale nešlo o zařízení na lepení všech možných povrchů. Tavná pistole v té době sloužila na opravu skluznic lyží. První tavnou pistoli pro kutily si mohli lidé pořídit až v roce 1981, a to díky firmě Pattex.

I když má tavná pistole za sebou nějaký vývoj, princip fungování je stále stejný. Pistole roztaví lepicí hmotu, kterou nanesete na povrch, jež chcete slepit. Po chvilce hmota ztuhne. O tom, že lepení už v domácnostech v mnoha případech nahradilo složité vrtání, jsme psali zde.

Co vše dokáže pistole slepit

Způsob lepení pomocí tavné pistole je vhodný pouze pro některé druhy materiálů. Pomocí polymerové taveniny lze slepit dřevo, plasty, sklo, porcelán i kov. V tavné pistoli našli zalíbení modeláři, řemeslníci či floristé nebo kutilové.

Pokud ještě tavnou lepicí pistoli nemáte, a rádi byste si ji pořídili, pak zvažte její využití. Zatímco za nejlevnější modely zaplatíte kolem stokoruny, ty nejdražší stojí i přes 1 500 Kč.

Rozdíly jsou velké

Rozdíly mezi jednotlivými tavnými pistolemi jsou velké. A nejde jen o průměr tavné tyčinky či její barvu. Sledujte i další aspekty:

  • Délku nahřívání (doba, která uplyne, než můžeme začít lepit).
  • Příkon (nejlevnější mají 15 W, profesionální i 150 W).
  • Vyměnitelnost trysek (obvykle jsou k dispozici tři – umožňují regulovat množství vytékajícího lepidla. Tuto možnost ale nabízejí spíše dražší modely).
  • Teplotu tavení (obvykle jsou to teploty kolem 200 °C, ale existují i modely, které nabízejí volbu i nízké teploty tavení - 110 °C).

Kartuše nebo lepicí tyčinky?

Pistole na kartuše nejsou tak časté jako ty, které při své práci využívají lepidlové tyčinky. Nelze jednoznačně říci, že by jeden typ byl horší než ten druhý. Jsou mezi nimi jisté rozdíly například v době náhřevu apod., rozdíl je ale v samotném lepidlu. U kartušových PUR (polyuretanových) lepidel bývá uváděna zatížitelnost již po několika minutách a mimořádně silné spojení, jemuž se běžné lepicí tyčinky pravděpodobně nevyrovnají. Volte tedy podle toho, jak silné spojení vyžadujete.

Příkon

Příkon především ovlivňuje dobu náhřevu přístroje, čím je vyšší, tím kratší je doba náhřevu. Rozdíly ovšem nejsou nikterak markantní a je tedy čistě na vás, zda vydržíte počkat pár minut navíc. Tavné pistole s příkonem kolem 200 W se nahřejí v průměru za 7 minut, pistole o příkonu kolem 500 W se nahřejí za 3 až 5 minut.

Doba náhřevu

Doba náhřevu je parametr, jež určuje, jak dlouhou dobu musíte vyčkat, než budete moci pistoli začít využívat k práci. Jednoduše řečeno je to doba, kterou pistole potřebuje k natavení lepidla. Opět záleží na požadavcích každého.

Doba náhřevu je v řádu několika minut, u těch s vysokým výkonem jsou to 2 až 3 minuty, u těch s nižším až 10 minut. Tavné pistole na PUR lepidla se pohybují v řádu 5 až 10 minut.

Provozní teplota

Provozní teplota je parametr, který při výběru tavné pistole není zcela směrodatný. Pistole se totiž zahřívá na takovou teplotu, aby zvládla natavit právě ten druh lepidla, se kterým umí pracovat. Výrobci tuto hodnotu uvádějí, ale při výběru nehraje významnější roli.

Lepicí výkon

Pod tímto lehce zavádějícím slovním spojením se opět skrývá jednoduchý parametr a sice to, kolik gramů lepidla je schopna pistole nechat protéct za jednu minutu. Vyšší hodnoty jsou lepší, pokud potřebujete lepit více věcí v rychlém sledu za sebou a potřebujete konstantní proud lepidla, naopak nižší hodnoty jsou vhodné pro dekorační a jiné kutilské činnosti či drobné opravy.

Druhy lepicích tyčinek

Při výběru lepicích tyčinek musíte zejména dávat pozor na to, abyste zvolili správný průměr. Pokud vyberete tyčinky moc tlusté, do pistole je nebudete schopni zasunout. Tyčinky se dají pořídit nejčastěji buďto čiré nebo mléčné – závisí tedy na dané aplikaci. Pro dekorační činnosti jsou vhodnější tyčinky čiré. Trh ovšem nabízí také barevné tavné tyčinky nebo i s třpytivými glitry – ty je pak možné použít nejen na lepení, ale také ke zdobení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve