Po čerstvém, voňavém a čistém vzduchu v bytě touží snad každý. Pomozte si technikou

 Technika 
29. května 2019 15:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čerstvý vzduch v bytě je důležitý Depositphotos
Každá domácnost má svou specifickou vůni. Ale ať už jde o jakýkoliv byt či dům, jedno mají jejich obyvatelé většinou společné - všichni chtějí doma dýchat čerstvý, voňavý a hlavně čistý vzduch

Metod, jak docílit čerstvého a čistého vzduchu, existuje hned několik. Někdy stačí úplná maličkost, jindy si můžete pomoci správně zvolenou technikou. Poradíme vám, jak na to.

Čerstvý vzduch je základ

Čerstvý vzduch dokáže doslova zázraky. Zbaví člověka únavy a prospěje i vlhkému bytu, kde se rády tvoří třeba na stěnách či někde jinde plísně. I proto by mělo být úkolem každého člověka si v bytě dostatek čerstvého vzduchu zajistit, ale hlavně jej v něm i následně udržet.

A nic zvláštního to nechce. Jen pravidelně a pořád větrat, ať je léto nebo zima. Člověk pro své zdraví potřebuje až 25 m3 čerstvého vzduchu na hodinu. Velkou, asi třicetimetrovou místnost, tak musíte větrat každých několik hodin, abyste se cítili příjemně. S počtem lidí se samozřejmě frekvence větrání musí zvýšit.

Větrejte krátce, ale intenzivně

Je vhodné se naučit větrat celý dům či byt najednou. Nejen, že v průvanu se vzduch vymění rychleji a tudíž kumulované teplo tolik nevyprchá, ale větrání bude mít i smysl – nemá cenu, aby se zatuchlo z nevětraných místností šířilo i do zón s čerstvým vzduchem.

Nejlepší je větrat jen chvilku, třeba pět minut, ale pořádně byt či dům profouknout. A nezapomeňte - větrejte i několikrát denně, jen ráno nestačí.

Řešením může být rekuperace

Pokud se trápíte myšlenkou, kolik peněz vyhodíte pravidelným a častým větráním v době vytápění, můžete zvážit pořízení rekuperační jednotky. Ta z domu odvádí „použitý“ vzduch, sebere z něj teplo, a ohřívá jím vzduch čerstvý, venkovní, který vhání dovnitř. Ztráty můžete omezit na jednotky procent.

Sledujte i vlhkost

Větrat je třeba celý byt, u koupelny to pak platí dvojnásob. Musíte zařídit, by se uvnitř nedržela vlhkost. Ta totiž umí napáchat pořádnou škodu na dveřích, ale také je předpokladem pro vznik plísní. Podle odborníků by teplota v interiéru neměla přesáhnout asi 21 °C, vlhkost by pak neměla být vyšší než 60 %. Vlhkost v bytě odhadnout nedokážete, je dobré si proto pořídit vlhkoměr. Bývá často součástí i oblíbených meteostanic, o kterých jsme blíže psali zde.

Klimatizace a ventilátory

Pokud se nezdráháte uvolnit nějakou tu korunu, zvažte pořízení klimatizace. Pomůže nejen s udržením teploty vzduchu, ale také s filtrací nečistot a udržováním vlhkosti. Tuto technickou vymoženost oceníte v létě i v zimě.

Pokud máte hlouběji do kapsy, můžete si domů pořídit cenově výhodnější ventilátor nebo ochlazovač vzduchu. Ale pozor, většina těchto přístrojů vzduch ani nečistí, ani ve skutečnosti neochladí, takže klasickému větrání se nevyhnete. Na druhou stranu díky cirkulaci vzduchu může pak čerstvý vzduch v místnosti vydržet déle.

Provoňte si místnosti

Pokud toužíte po voňavém interiéru, máte prakticky dvě možnosti. Nejjednodušší cesta je jít do obchodu a tam si pořídit vonnou svíčku, menší osvěžovač do zásuvky nebo větší aroma difuzér. Ale pozor, tyto vychytávky jsou plné chemie a nemusejí dělat dobře ani vám, ani vašim domácím mazlíčkům.

Pokud chcete voňavý byt bez chemie, zkuste si osvěžovač vyrobit sami. Stačí například smíchat lžičku jedlé sody s vodou a citronovou šťávou a rozprašovat ji po bytě. Nebo zapíchat hřebíček (koření) do pomeranče, nebo jeho kůru povařit a nechat vychladnout. Nápadů existuje spousta.

Čistička vzduchu

Někdy je potřeba si na úpravu kvality vzduchu pozvat odborníka, neboli čističku vzduchu. Co dokáže? Většina modelů čističek dokáže odstranit ze vzduchu prach, roztoče a jiné alergeny. Pocitově pak pomáhá funkce ionizátoru, který dokáže kumulovat částice do větších shluků a urychlit tak jejich usazování, ale hlavně vytváří vzduch podobný přímořskému nebo horskému. I doma tak dokážete vytvořit dojem provoněného vzduchu v lese či na pobřeží.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008