Ne každý se spokojí s pár šuplíky mrazáku, které jsou součástí lednice. Jde to i jinak

 Technika 
20. května 2019 10:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Samostatné mrazáky nabízejí více prostoru Depositphotos
Součástí většiny lednic je i mrazák. Někdy má jen jednu přihrádku, jindy tři nebo víc. Po čase užívání se ale může ukázat, že pár přihrádek vám zkrátka nestačí. V takovém případě je třeba se poohlédnout po samostatném mrazáku, do kterého se toho vejde podstatně více.

Rozhodnutí pořídit si do domácnosti samostatnou lednici a samostatný mrazák je obvykle nejen otázkou finanční, ale především prostorovou. Ne každý má totiž dostatečně velký byt, aby se mu tam dva velké spotřebiče vešly. Pokud máte k dispozici sklep, můžete mrazák dát tam. Není to sice nejpohodlnější, ale alespoň v bytě ušetříte místo. Pokud ovšem pravidelně pořádáte zabijačky nebo zamrazujete bohaté výpěstky z vaší zahrádky, samostatný mrazák se vám určitě vyplatí.

Před nákupem mrazničky je vždy nutné si určit priority, co od mrazáku očekáváte. Základními kritérii pro výběr mrazničky jsou spotřeba energie, rozměry, objem, kvalita a v neposlední řadě cena.

Vyberte si typ mrazáku

Než vůbec začnete řešit jakékoliv technické parametry, musíte si ujasnit, jaký typ mrazáku vlastně chcete. Spotřebič lze jen tak postavit (volně stojící), nebo ho zabudovat do kuchyňského koutu, aniž by byl vidět (vestavný). Podle konstrukce si můžete vybrat z těchto typů mrazáků: 

  • Pultový (truhlicový) – mrazák s horním otvíráním. Disponuje velkým objemem, má nízkou spotřebu energie a skvělou izolaci (potraviny vám při výpadku elektřiny jen tak nerozmrznou).
  • Skříňový (šuplíkový) – vypadá podobně jako lednice. Uvnitř jsou vodorovně umístěny šuplíky, které se dají buď povytáhnout, nebo se přední strana vyklopí. Díky kompaktním rozměrům ho můžete mít v bytě.

Ekonomické náklady

Aby byla zaručena co nejvyšší ekonomičnost provozu, měl by být mrazák raději menší, ale téměř plný, než větší a využitý pouze z poloviny. Na osobu se osvědčila kapacita 40 litrů. Jste-li majiteli zahrádky nebo myslivci, hodnotu radši zdvojnásobte. Pokud například vaše rodina kupuje dvakrát ročně celé prase, bude pro vás ideální pultový mrazák o objemu 250 až 300 litrů. Potřebujete-li mrazák každý den, lépe se vám osvědčí skříňový s objemem okolo 200 litrů.

Mrazák by nikdy neměl být umístěn u zdroje tepla (topení), ale ani v místnosti, kterou vytápíte na příjemnou pokojovou teplotu. Čím nižší pokojová teplota, tím nižší je spotřeba elektrické energie. Při umístění mrazáku v bytě myslete na nepravidelný hluk, který mrazák produkuje. Proto je vhodné umístit mrazák do míst, kde netrávíte svůj čas. Vhodným řešením je chodba, vstupní hala nebo sklep. Ostatně u všech typů je uvedena klimatická třída.

Energetická třída

Energetická třída určuje, kolik zaplatíte za elektřinu. Úspora je vyjádřena písmenem A doplněným symbolem +. Čím více plus, tím je mrazák úspornější.

Objemnější velice úsporný mrazák ve třídě A++ vám během jednoho dne v průměru spotřebuje 0,5 kWh. To vaši kapsu každý rok stojí přibližně 700 Kč.

Rozdíl mezi třídou A+ a A++ je pár desítek korun za rok. Nemusíte tedy na spotřebu hledět přehnaně přísně.

Výkon mrazení a výdrž bez proudu

Důležitým měřítkem při výběru mrazáku je také jeho výkon a výdrž bez proudu. Kapacita mrazení (mrazící výkon) je parametr udávající, kolik kilogramů potravin je mrazák schopen během 24 hodin zamrazit. Čím více kilogramů, tím rychleji mrazí. Hodnoty se pohybují od 4 do 40 hodin. Lepší mrazák by měl umět zmrazit alespoň 12 kg potravin za den.

Akumulační doba zase určuje, jak dlouho po výpadku proudu vydrží potraviny zmrazené. Hodnoty se pohybují od pár hodin do 3 dnů. K výpadkům proudu čas od času dochází, takže je dobré tento parametr nepodcenit. Pokud můžete, vyberte si takový spotřebič, který bez proudu vydrží alespoň 15 hodin.

Třída mrazení pro změnu udává, na jakou minimální teplotu mrazák dokáže potraviny zmrazit. Nejvhodnější teplota pro skladování je -18 °C.

  • 1 hvězdička: -6 °C
  • 2 hvězdičky: -12 °C
  • 3 hvězdičky: -18 °C
  • 4 hvězdičky: -24 °C

Vylepšená výbava

Dnes už není problém si pořídit i mrazák, který disponuje nejrůznějšími nadsdandardními funkcemi. Myslete ale na to, že za každou vychytávku si připlatíte. Dobře proto zvažte, zda nabízené funkce opravdu potřebujete a využijete. Mezi nejrozšířenější funkce patří například tyto:

  • Beznámrazový systém (No Frost) – o mrazení se stará suchý studený vzduch. Proto v mrazáku nikdy nevzniká námraza, kterou byste museli ručně odsekávat. O tom, jak správně odmrazit mrazák, jsme psali zde.
  • Zámek – na madle mrazáku je umístěn zámek na klíč. Hodí se to v případě, že máte mrazák umístěný ve společných prostorách a nechcete, aby vám někdo bral bez dovolení vaše zásoby.
  • Varovný signál – mrazák může být vybaven akustickým či optickým signálem. Ten vás okamžitě informuje o zvýšené teplotě nebo otevřených dveřích.
  • Super mrazení – mrazák prudce zamrazí nové potraviny a zabraňuje rozmrazování již zamrazených potravin.
  • Displej – slouží k nastavení teploty mrazení či aktivaci funkce super mrazení. Nepotřebujete tedy klasické otočné knoflíky.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím