Víte, jak správně odmrazit mrazák a kdy je pro to vhodná doba?

 Interier 
10. dubna 2018 09:20 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Námraza v mrazáku je nepříjemnou záležitostí Shutterstock
Otevřeli jste nedávno dvířka vašeho mrazáku a zjistili jste, že to v něm vypadá jak na severním pólu? Dvířka i šuplíky plné ledových krust jsou jasným znamením, že jste v péči o váš mrazák nepostupovali správně a že jste nejspíš něco zanedbali. Tak jako tak se musíte pustit do odmrazování.

Na tuto aktivitu se těší asi málokdo, nicméně odmrazovat mrazák byste měli alespoň jednou ročně, nebo ve chvíli, kdy tloušťka ledu dosáhne zhruba půl centimetru. Nejhorší, co se vám může stát, je, že to dojde tak daleko, že námraza pohltí i uskladněné potraviny. To je pak jasný signál obsah mrazáku vyhodit a pustit se do odmrazování. A jak vyčistit nerezový dřez se dočtete zde.

Nejvhodnější doba

Pokud na tom váš mrazák ještě není tak špatně, že byste museli celý jeho obsah kvůli rozšířené námraze vyhodit, zvolte pro odmrazování raději chladnější části roku. Potraviny, které budete chtít do mrazáku vrátit umístěte na co nejchladnější místo, ideálně na chodbu, a dejte je všechny k sobě, ať se chladí navzájem.

Začněte odmrazovat

První, co musíte udělat, je vypojit mrazák ze zásuvky. Všechny šuplíky vyšoupněte, vyndejte z nich jídlo a i samotné šuplíky nechte venku. Dvířka ale nezavírejte a nechte do nich proudit teplý vzduch z místnosti. Rozmrazování můžete urychlit horkou vodou, kterou nalijete do vhodně velkých nádob, položíte na podložku a necháte v mrazáku oteplovat okolní vzduch. Můžete zkusit do jednotlivých přihrádek vkládat i hadr namočený v horké vodě. Pomoci může i větrák, ale fén dovnitř rozhodně nestrkejte!

Do ledu ničím nešťourejte

Snaha je pracovat co nejrychleji, aby se potraviny mohly brzy vrátit zpět do mrazáku. Použitím síly však můžete docílit nechtěného poškození chladícího soustrojí. Na bouchání do ledu kladivem, bodání nožem a podobné metody proto raději zapomeňte. Na druhou stranu jemným odstraňováním již lehce rozmrzlého ledu plastovou stěrkou přístroj určitě nepoškodíte. Buďte ale vždy opatrní, ať mrazák přehnaným urychlováním tání neponičíte.

Připravte se na tání

Dříve nebo později začne led tát a najednou se začne objevovat větší množství vody, která poteče ze všech přihrádek. Buďte na to proto připraveni a umístěte pod mrazák několik savých hadrů a vedle si připravte kýbl. Ve chvíli, kdy led taje, je ideální začít jej nenásilně odebírat a mrazák vyčistit. Nejlepší je voda s octem, kterou odstraníte jak bakterie, tak „mrazákový pach“. Po umytí vše dosucha osušte, aby se rychle nevytvořila nová námraza.

Potraviny vraťte

Po odmrazení, umytí a vysušení mrazáku i šuplíků můžete zmražené potraviny vrátit do mrazáku. Než to však uděláte, rozhodně je proberte. Určitě najdete několik kousků, jejichž doba spotřeby je už dávno pryč, nebo se do nich dostala námraza a podobně. Zbytek vraťte zpět na své místo.

Neodmrazujete = zaplatíte

Někteří odborníci radí odmrazovat opravdu pravidelně, protože už námraza nad 3 milimetry zvyšuje spotřebu energie až o 30 %.

Pár rad pro správnou péči

  • neotvírejte dvířka zbytečně
  • potraviny vždy rychle vyndejte a zavřete dvířka
  • do mrazáku vkládejte jen vychladlé potraviny
  • mrazák nepřeplňujte
  • udržujte těsnění mrazáku čisté
  • nestavte mrazák vedle sporáku nebo topení
  • odmrazujte mrazák pravidelně
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve