Jak si doma připravit nejlepší kávu? Způsobů je hned několik

 Tipy a inspirace 
09. dubna 2018 14:29 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
I doma můžete popíjet kávu prvotřídní kvality Pexels
Milujete čerstvou kávu a ta instantní je pro vás sprosté slovo? Pokud umíte jen „turka“, rozhodně je na čase, abyste se naučili připravovat čerstvou kávu lépe. V tomto článku vás naučíme několik metod, které jsou snadné a káva díky nim chutná jako z nejvyhlášenější kavárny.

Pokud je pro vás káva nápojem číslo jedna, bez kterého si nedovedete představit jak ranní start, tak odpolední pohodu, naučte se ji připravovat tak, aby nechutnala jen vám, ale abyste se ji nebáli nabídnout ani celé rodině nebo svým hostům.

Chutná vám káva z vaší oblíbené kavárny a vy si myslíte, že bez drahého přístroje si ji doma nepřipravíte? To je omyl číslo jedna! Přečtěte si navíc o zbytečném odpadu, který kávovary produkují. I s obyčejnou konvičkou za pár korun dokážete doma zázraky a můžete si díky ní vychutnat vynikající šálek vašeho oblíbeného nápoje. Toto jsou způsoby. 

Moka express

Máte-li rádi espresso, moka express je pro vás ideální volbou. Káva připravená v této malé a dokonce i celkem levné hliníkové konvičce je opravdu silná a mezi Italy velmi oblíbená. Skládá se ze tří částí: spodní nádobky na vodu, středního sítka na mletou kávu a vrchní části, ze které odeberete hotový nápoj. Nádobu naplněnou vodou a kávou jen položíte na sporák a vyčkáte, až díky tlaku voda vystoupá vzhůru přes sítko do nádobky a vy už si pak jen přelijete nápoj do svého oblíbeného hrnečku.

French press

Jedná se o konev, která je vytvořena kombinací skla a kovu a metoda přípravy kávy je v ní asi nejjednodušší. Je ale důležité myslet při mletí kávy na to, aby byla namletá spíš nahrubo, aby se ve filtru zachytila všechna zrníčka. Káva se nasype zhruba do třetiny french pressu a zalije vodou, jejíž maximální teplota je 96 °C. Káva by se měla nechat louhovat asi 4 minuty a poté se lógr stlačí pístem dolů. Káva je ihned připravena k podávání.

Aeropress

Možná ještě lepší variantou je aeropress, který je vyrobený z tvrdého plastu, takže je vhodný i na cesty. Skládá se z plastového válce, pístu a sítka s papírovým filtrem. Je vhodná především pro ty, kteří kávy za den vypijí opravdu hodně. Její příprava totiž trvá v aeropressu velmi krátkou dobu, za kterou se do kávy nestačí uvolnit velké množství kofeinu a spálených karamelů. Je také mnohem jemnější a lehčí a její příprava je s aeropressem velmi zábavná a jednoduchá.

Chemex

Jedná se o opravdu nenáročnou přípravu velmi chutné kávy. Pokud patříte mezi ty, kteří chtějí kávu připravit co nejjednodušeji a nebaví vás skládat, rozkládat a vymývat kávovar, toto je ideální volba právě pro vás. Chemex je totiž něco jako skleněná váza s dřevěným vrškem, do kterého se umístí kávový filtr. Káva se nasype do filtru, poté se zalije vodou, nechá se procedit a může se rovnou podávat. Nádobu poté jen vymyjete vodou a můžete uskladnit. Jednoduché, že?

Džezva

Jestliže milujete tureckou kávu, tento starý a původní způsob přípravy kávy je určen přímo vám. Na rozdíl od frenchpressu při přípravě kávy v džezvě musíte mít zrnka namletá na nejjemnější prach, protože jedině tak proběhne řádná extrakce. Do menší džezvy nasypte asi dvě lžičky kávy, zalijte ji vodou a dejte pomalu vařit. Jakmile káva začne krásně kypět, tedy na jejím povrchu se začne objevovat hustá jemná pěna, káva dosáhla 96 °C. V tuto chvíli džezvu na chvíli sundejte ze sporáku a po chvíli ji na pět minut vraťte zpátky. Poté servírujte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47