Jak vyčistit nerezový dřez a nepoškrábat ho

 Interier 
06. února 2018 15:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
O nerezový dřez je třeba pečovat šetrně Shutterstock
Nerezové dřezy vypadají v kuchyni moderně, ale jejich údržba nepatří k těm nejjednodušším. Obzvláště zažraná špína jde špatně dolů a navíc je tento materiál náchylný k poškrábání. Když se ale naučíte pár správných zásad, všech těchto potíží se vyvarujete.

Nerezový dřez je klasika a v českých domácnostech se vyskytuje zřejmě nejčastěji. Pokud chcete, aby vypadal co nejdéle jako nový, je nutné ho správně ošetřovat. Na nerezovém dřezu se totiž poměrně brzy objeví skvrny po zaschlých kapkách vody a otisky prstů. O tom, jak pečovat o granitový dřez, jsme psali zde.

Drátěnka na nerez nepatří

Pokud máte doma nerezový dřez, držte od něj co nejdál drátěnku. A to nejen tu klasickou kovovou, ale na nerezový dřez nesmíte použít ani hrubou stranu houbičky na mytí nádobí. I ta totiž dokáže na nerezi nadělat spoustu nevzhledných škrábanců, kterých se už nezbavíte. Základním pravidlem je tedy umývat nerezový dřez maximálně šetrně a jemně, ideálně měkkou stranou houbičky nebo bavlněným hadříkem.

Čistící prostředky

K dostání jsou speciální čističe na nerez, kterými nikdy nic nepokazíte, protože jsou určeny přímo na čištění nerezi.

Pokud se rozhodnete použít obyčejný prostředek, který používáte i na nádobí, můžete být zklamaní. Zanechá totiž na dřezu viditelné šmouhy. Speciální přípravek naopak nerezový povrch vyleští a opatří ho ochrannou vrstvou.

Babské rady pak doporučují k čištění i směs vody a sody, pro leštění pak ocet.

Pozor na vodní usazeniny

Někteří lidé se snaží poškrábání nerezového dřezu vyvarovat tím, že na dno položí plastovou podložku, která je běžně za pár korun k sehnání v domácích potřebách. Jenže i tohle řešení má podle výrobců nerezových dřezů svá úskalí.

Pokud plastové podložky do dřezu používáte, musíte dbát na to, aby nezůstávaly dlouhodobě položeny na povrchu dřezu, protože se pod nimi udržují nečistoty a vlhkost, což způsobuje vznik vodních usazenin.

Tvorbě vodních usazenin je možné zamezit vysušením povrchu dřezu po každém použití. Pokud už ke vzniku usazenin dojde, je třeba použít opět speciální prostředek přímo k tomu určený.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47