Chystáte se odmrazit mrazničku? Pozor na časté chyby, kterými ji můžete zničit

Do odmrazování mrazáku je nejlepší se pustit během chladného dne
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Technika 
08. září 2019 09:14 / Shutterstock
  5   1
Odmrazování mrazáku patří v domácnosti mezi ty méně oblíbené činnosti. Přesto je třeba tuto údržbu čas od času provést. Příliš velká vrstva ledu vám totiž jednak zmenší úložný prostor, ale hlavně vás bude provoz mrazáku stát mnohem více peněz, než když jej budete udržovat v pořádku.

Jakmile se tvoří uvnitř mrazáku vrstva ledu, efektivita mrazení klesá. Led brání mrazničce dosáhnout požadované teploty, čímž výrazně stoupá spotřeba elektrické energie. Už při vrstvě ledu 1 cm stoupá spotřeba energie až o 75 %. Rovněž kompresor je více namáhán a zkracuje se mu životnost.

Jednou až dvakrát do roka

Pokud nevlastníte mrazák nebo chladničku s mrazákem s funkcí No Frost, bude nutné mrazák odmrazovat minimálně jedenkrát do roka (ideálně však dvakrát v roce), abyste zachovali efektivitu mrazení, dlouhou životnost spotřebiče a v neposlední řadě dobré skladovací podmínky pro potraviny.

Do odmrazování mrazáku je nejlepší se pustit během chladného dne, aby zmražené jídlo nezačalo tát, než ho opět vložíte do mrazáku. Vhodné je vložit ho do přepravky, jednotlivé potraviny zabalit do utěrek a odložit do chladu. Déle si tak udrží nízkou teplotu. Použít můžete i cestovní lednici.

Nepoužívejte hrubou sílu

Ze všeho nejdříve mrazák vypněte ze zásuvky. Pokud je součástí kombinované lednice, stačí vypnout mrazící část. Pak vyndejte potraviny z mrazáku a uchovejte je v chladu.

Pokud jsou šuplíky či jiné části mrazáku přimrznuté ke stěnám, nevyndávejte je násilím. Počkejte, až led trochu povolí. Před a pod mrazák rozprostřete starý ručník.

Vytřít a vyčistit

V průběhu tání ledu vodu z mrazáku pečlivě vytírejte, ať nemáte v kuchyni potopu. Některé mrazáky mají odtokový kanálek, který většinu vody pohltí, což značně usnadní práci. 

Jakmile všechen led odstraníte, můžete začít s čistěním mrazničky. Jednotlivé části a šuplíky z mrazáku vyndejte a umyjte je zvlášť. Dávejte jen pozor na to, abyste na ně nepustili proud horké vody. Důležité je také používat pouze speciální čistící spreje nebo jiné neagresivní mycí prostředky, například saponát na nádobí. Pomoci si můžete i vodou s jedlou sodou nebo vodou s octem, který je mimo jiné výborným pohlcovačem pachu. 

Stejně tak i těsnění kolem dveří mrazáku očistěte mokrým hadříkem a zkontrolujte, zda dostatečně těsní po celém obvodě. Po umytí vše důkladně vytřete dosucha, a to včetně jednotlivých šuplíků a ostatních vyjímatelných dílů. 

Nakonec mrazák opět zapněte do elektrické sítě a nastavte požadovanou teplotu. Nechte mrazničku běžet minimálně půl hodiny a pak do ní můžete potraviny opět vrátit.

S horkou vodou opatrně

Chcete-li rychle odmrazit mrazák, můžete na led použít plastovou stěrku a s ní opatrně námrazu seškrábat. Lze použít i hadr namočený v horké vodě, který jemně přikládáte přímo na vrstvy ledu. Nikdy ale nepoužívejte nic horkého přímo na části mrazáku. Vlivem teplotního šoku by mohlo dojít k popraskání. Vyvarujte se také používání ostrých předmětů a praktik, jako je fénování horkým vzduchem. Je to nebezpečné jak pro vás, tak pro mrazák, který přímým horkým vzduchem můžete poškodit.

Funkce No Frost usnadní práci

Pokud si pořídíte mrazák nebo kombinovanou ledničku s mrazákem vybavenou funkcí No Frost, starost s odmrazováním mrazáku i lednice vám zcela odpadá. Technologie No Frost odvádí vzdušnou vlhkost mimo prostor mrazáku a zajišťuje uvnitř spotřebiče cirkulaci studeného a suchého vzduchu. Nedochází tak k vytváření námrazy ani na stěnách mrazáku, ani na samotných potravinách a snižuje se zároveň spotřeba elektrické energie. O výhodách samostatných mrazáků jsme více psali zde.

Výhody mrazáku s funkcí No Frost

  • Na stěnách mrazáku se netvoří námraza. Mrazák tudíž není nutné odmrazovat.
  • V mrazáku je udržovaná konstantní teplota a námraza se nevytváří ani na zmražených potravinách, které si za těchto podmínek déle uchovávají svoji kvalitu. 
  • Nově vložené potraviny jsou rychleji zmražené. 
  • Nižší spotřeba energie. 
Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Věda & Vesmír

Ozónová díra je letos rekordně malá. Může za to hned několik faktorů

Tech

Zmatek kolem plateb přes internet

Dům a zahrada

Nevíte, co se zelenými rajčaty? Poradíme, jak budou pořád sladká

Zavřít reklamu