Ovocné a zelninové šťávy jsou výborným zdrojem vitaminů. Je ale důležité vybrat vhodný odšťavňovač

 Technika 
11. května 2020 12:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šťávu uděláte z jablek i mrkve Depositphotos
V obchodě ze všeho nejdříve míříte k ovocným džusům, bez kterých si den nedokážete představit? Pokud se vám však při placení vždy protočí panenky kvůli vysoké ceně, je ideální doba na pořízení vlastního odšťavňovače.

Vybírat můžete mezi odstředivým nebo šnekovým odšťavňovačem. První zmíněný domácí pomocník funguje na principu otočných nožů. Ovoce či zeleninu nože rozsekají na kousky a odstředivá síla je následně protlačí skrz síto ven v podobě šťávy. Mezi největší výhodu odstředivého odšťavňovače patří rychlost, na šťávě si můžete pochutnat za několik vteřin. Naopak mezi mínusové body se dá započítat hluk, který stroj vydává.

U těchto typů odšťavňovačů se zaměřte na výkon, měl by dosahovat alespoň 500 W. Spolu s výkonem jde ruku v ruce i vyšší počet otáček. Čím vyšší výkon a počet otáček, tím rychlejší odšťavňování, což však není vždy výhoda, jelikož se do šťávy dostane více vzduchu a nápoj tak rychleji oxiduje. Získaná šťáva je tak vhodná pro okamžitou spotřebu. Ideální je tedy zakoupit přístroj s možnou regulací rychlosti.

Sáhnout můžete také po šnekovém odšťavňovači. Skládá se z rotujících kol, které drtí suroviny na šťávu, kterou poté vytlačují přes jemné sítko ven. Existují dva typy – jednohřídelové s tzv. šnekem a dvouhřídelové s dvojící soukolí. Co se týče výkonu, bohatě postačí výkon kolem 150 W. Stroj sice pracuje pomaleji, ale zato je tišší a výslednou šťávu lze díky pomalejší oxidaci skladovat až 24 hodin.

Jablka i mrkve

V případě, že očekáváte zahradu plnou jablek, hrušek, mrkve či řepy, lehce si s tvrdými surovinami poradí oba zmíněné typy odšťavňovačů. Problémy mohou nastat u měkkých surovin. S tropickým ovocem si například nejlépe poradí jednohřídelové vertikální šnekové odšťavňovače. Ty jsou rovněž nejlepší na bobuloviny, lesní plody či peckoviny.

Při výběru by měla hrát také roli velikost plnicího otvoru. Pokud vyberete dostatečně velký, vyhnete se tak nutnosti ovoce a zeleninu krájet na menší kousky. Tím si nejen přiděláte práci, ale navíc při krájení přijdete o podstatné množství šťávy. Šnekové odšťavňovače mívají velikost vstupního otvoru okolo 4 - 5 cm, sehnat však můžete i 6 cm, naopak odstředivé začínají na 5 cm a dosahují i více než 7 cm.

Velikost nádoby na štávu

Před nákupem si zodpovězte otázku, kolik sklenic nápoje máte v plánu připravovat. Od toho se totiž bude odvíjet velikost nádoby na šťávu. Pro pravidelnou přípravu dvou sklenic šťávy postačí nádoba o objemu 700 - 800 ml. V případě většího počtu zájemců o vitamínovou bombu se vyplatí nádoba s objemem 1 litr a více. Důležitá je také velikost nádoby na odpad. Čím větší, tím delší doba nepřetržité práce. Některé odšťavňovače mají nádobu zabudovanou, jiné ji mají mimo přístroj, což ulehčuje práci, avšak může dojít k nechtěnému vysypání.

Po každém odšťavňování je třeba přístroj minimálně vypláchnout teplou vodou, ideálně umýt i s kartáčkem, který by měl být součástí příslušenství. Jinak se na něm začnou množit bakterie, které se vám dostanou do nápoje. Jaké nářadí nesmí na zahradě chybět, jsme psali zde.

Kolik investovat?

Pokud přemýšlíte, kolik do stroje investovat, rozhodujte se i podle četnosti využití. Pro občasné zpracování potravin vám stačí jednoduché modely do 2 000 korun. Pro častější využití jsou ideální modely do 5 000 korun a ty nejlepší pomocnícky seženete v částce nad 10 000 korun 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?