Bez správného set-top boxu vám může brzy přestat fungovat televize

 Technika 
05. července 2020 08:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Starší televizory se bez set-top boxu neobejdou Depositphotos
Česká republika postupně přechází na digitální vysílání standardu DVB-T2. Pokud se i ve vašem kraji termín přestupu neúprosně blíží, myslete na to, že je třeba si včas pořídit vhodný set-top box. Jinak se vám na obrazovce může objevit jen strohý nápis, že váš televizor nemá signál.

Pokud máte doma starší televizor, který nepodporuje potřebný standard a kodek, tedy DVB-T2 HEVC (H.265), musíte si pořídit správný set-top box. Jde o zařízení, které se dokáže postarat o příjem a zpracování pozemního digitálního signálu. Do tohoto zařízení zapojíte anténní kabel „ze zdi“. A ze set-top boxu pak povede do vašeho televizoru kabel, který bude přenášet obraz. První set-top boxy jste kupovali na přelomu minulé dekády, kdy končilo analogové vysílání. Po deseti letech přichází nová verze.

Ne každý set-top box potřebuje

V prvé řadě je třeba vědět, že ne každý set-top box potřebuje. Pokud máte televizor s podporou DVB-T2 HEVC (H.265), obejdete se bez něj. Anténní kabel připojíte přímo do televizoru a nic nemusíte dokupovat. Stejně tak vás set-top box nemusí zajímat ani v případě, že televizní signál chytáte ze satelitu nebo přes IPTV.

A jak poznáte, že váš televizor DVB-T2 HEVC (H.265) podporuje? Jednoduše. Tyto televizory jsou označené kulatou samolepkou „DVB-T2 ověřeno“ s logem Českých Radiokomunikací, jež značí, že úspěšně prošly testem pro příjem nového vysílání.

Kvalita se vyplatí

Set-top boxy vás finančně nijak nezruinují. I z toho důvodu se vyplatí sáhnout po kvalitnějším výrobku. Ceny začínají kolem 600 Kč a hodně dobré a skvěle vybavené modely zpravidla stojí kolem 2 000 Kč.

Ještě než se pro některý kousek rozhodnete, podívejte se na dálkový ovladač, protože dost možná půjde o váš ovladač hlavní. Měl by vám po všech stránkách vyhovovat. Pokud nevládnete angličtinou, ověřte si také dostupnost českého menu, které je sice často ve výbavě, ale podmínkou není.

Věnujte pozornost konektorům

Zkontrolujte si také, jestli už má váš televizor moderní konektor HDMI, nebo je nutné pořídit set-top box s konektorem SCART. HDMI má výhodu nejen v tom, že je kompaktnější, ale hlavně umožňuje přenášet obraz ve vysoké kvalitě (podle verze až v rozlišení 4K). Jde o konektor, který se dnes standardně používá také u monitorů, notebooků a dalších zařízení s plochou obrazovkou s vysokým rozlišením.

SCART ale přenáší obraz jen ve výrazně nižší kvalitě; jde o starý typ připojení, který nahradily právě konektory HDMI. Pokud máte starý CRT televizor, který chcete používat, dokud nevypoví službu, je SCART nutnost a jeho použití nevadí – stejně televizor nenabízí panel s vysokým rozlišením apod. Využít SCART kabel v případě, že máte plochou HD televizi, by ale byla opravdu chyba. Nejde o nějaké teoretické detaily v obrazu, které byste viděli jen pod mikroskopem – rozdíl v kvalitě je opravdu enormní. O tom, jak vyčistit televizní obrazovku, aniž byste ji poškrábali, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve