Jak správně čistit televizi, abyste nepoškrábali obrazovku

 Interier 
16. prosince 2017 08:19 / Jan Novák
  6
📷
4 fotografie v galerii
Důležitá je volba správného čisticího prostředku Shutterstock
Staré televize měly skleněné monitory a jejich údržba se prakticky nelišila od čištění zrcadla. Moderní plazmové či LCD televize však vyžadují mnohem větší péči. Jinak hrozí jejich nenávratné poškození. Jak je čistit, abyste jim neublížili?

Důležitá je volba čisticího prostředku. Nesprávným totiž můžete obrazovku zničit. Naštěstí nejsou speciální čisticí prostředky určené na televize nikterak nákladné. Vždy však věnujte pozornost, jakému typu obrazovky je daný prostředek určen.

Jaká obrazovka, takový prostředek

Proč je důležité rozlišovat typ obrazovky? Použijete-li přípravek pro LED obrazovky na televizor s technologií CRT, konečné následky mohou být fatální. Čisticí prostředek může obsahovat látku, která se s CRT technologií nesnese. Snadno tak můžete poškodit antireflexní vrstvu nebo jiné věci. O tom, jak si vybrat televizi, jsme psali zde.

Vybrat sprej, gel nebo ubrousky s chemikálií?

Speciální prostředky jsou zřejmě nejčastějším a nejbezpečnějším způsobem údržby televizní obrazovky. Existuje hned několik typů přípravků - od speciálních sprejů a gelů dodávaných s hadříky, až po balíčky ubrousků napuštěných speciální chemikálií.

Víceméně záleží pouze na vás, který si vyberete. Budete-li pořizovat přípravek s hadříkem z mikrovláken, neměl by mít zapošité okraje. Niť je na rozdíl od mikrovláken poměrně hrubá a mohli byste jejím prostřednictvím choulostivou obrazovku poškrábat.

Obrazovku může poškodit i drobný prach

Za největšího nepřítele televizních obrazovek můžeme označit prach. Ten je totiž běžnou součástí domácností a našich životů. Největším nepřítelem obrazovek je především kvůli svému složení. Prach může obsahovat opravdu cokoliv. Prachové částečky mohou být velice tvrdé a obrazovku nepěkně poškrábat.

Postup při čištění obrazovek:

  • Nejprve televizor vypněte a nechte vychladnout. Pokud začnete čistit hřející obrazovku, čisticí prostředek po sobě zanechá šmouhy.
  • Než začnete obrazovku leštit, je nutné ji zbavit prachu. Existuje několik způsobů, jak šetrně prach z obrazovky dostat. Můžete ho odstranit štětečkem, což není nejrychlejší varianta. Nebo můžete prach sfouknout, zde si ovšem dejte pozor na poprskání obrazovky. Další možností je mávání hadříkem před obrazovkou.
  • Nyní už stačí obrazovku pouze otřít a zbavit nečistot, které na ní zůstaly po předchozích krocích.

Chcete-li využívat pouze hadřík z mikrovláken s vlažnou vodou, doporučuje se jej po každém otření obrazovky omýt v jarové vodě, důkladně propláchnout a uložit do uzavíratelné krabičky. Tak zabráníte, aby se k němu dostal všudypřítomný prach.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008