Pračka nevydrží fungovat věčně. Že už brzy přestane pracovat, poznáte podle několika faktorů

 Technika 
05. listopadu 2020 14:43 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokud prádlo po vyprání zapáchá a není čisté, pračka přestává fungovat Depositphotos
Životnost domácích spotřebičů není nekonečná. Jednou vám všechny vypoví službu. Příjemné to rozhodně není, když jde o pračku. Bez ní se dnes obejde málokdo. Ručním praním oblečení byste ztratili spoustu času. Většinou vám dá pračka sama vědět, že se její služba chýlí ke konci. Poznáte to podle několika faktorů.

Průměrná pračka vydrží fungovat zhruba sedm až devět let. Záleží to na kombinaci několika věcí. Jde zejména o kvalitu pračky, tvrdost vody, péči o ni a frekvenci praní. Každá pračka se jednou opotřebuje. Důležité je, abyste to zjistili včas a zhodnotili, zda porucha stojí za opravu, nebo je lepší si koupit novou.  

Pračka vydává silný zvuk

Máte v poslední době pocit, že vaše pračka při praní vydává jiný zvuk než obvykle? Neházejte to zjištění za hlavu, protože vám brzy může vypovědět službu. Nemusí jít hned nutně o velkou katastrofu, ale rozhodně byste měli zpozornět. Důvodem může být špatná kombinace prádla v bubnu.

Pokud perete ložní prádlo a ročníky třeba s tričky, může vaše pračky vydávat silnější zvuk než obvykle. Neměli byste prát mohutné a lehké prádlo dohromady. Když oděv třídíte svědomitěji, na vině budou nejspíš zničená ložiska. Silný hluk může také poukazovat na opotřebovaný motor. V každém případě byste měli co nejrychleji zjistit, co se s vaší pračkou děje.

Vyprané oblečení bude příliš mokré

Když vyndáváte prádlo z pračky, nemělo by být silně nasáklé vodou, ale spíše mírně vlhké. Pokud je vaše oblečení těžké a mokré, něco je s vaší pračkou špatně. Patrně to znamená, že už vám dlouho sloužit nebude. Funkční pračka má v popisu práce odstřeďování, pokud to nedělá, mohl se opotřebovat motor nebo porouchat tlakový systém.

Pračka vaše oblečení nezbaví nečistot

Pokud pračka neplní svoji primární funkci, kterou je zbavit oděv skvrn, špíny a nečistot, vypovídá vám službu. Když je vaše oblečení pouze mokré, nikoliv čistě vyprané, měli byste si co nejdříve pořídit úplně novou pračku. Můžete si zavolat opraváře a zkusit ji zachránit, ale pokud už má svůj věk, nemá smysl ji opravovat donekonečna. Dále čtěte: Digestoř prodlouží životnost kuchyňské linky, její výběr se nevyplatí podcenit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod