Vychytávky pro vstup do bytu či domu

 Technika 
28. prosince 2020 13:07 / Petr Vlach
  2
📷
4 fotografie v galerii
V elektronické době už dávno nemusíte používat klasické klíče Pixabay
Dveře plní bezpečnostní, estetickou i tepelnou funkci. Celý vstup do vašeho bytu či domu se ale dá povýšit na novou úroveň. Máme další informace.

Nejrůznější činnosti, které se u vstupu dějí, můžeme automatizovat či povýšit na novou úroveň. V poslední době jde o trend, který bude dál posilovat.

Chytrý zámek

Velmi zajímavou možností je instalovat na dveře chytrý zámek a zbavit se tak nutnosti nosit klíče. Nejobyčejnější zámky této kategorie pracují s mobilním telefonem. Bohužel toto řešení není dost praktické, protože stálé vytahování mobilního telefonu může být podobně otravné jako hledání klíče. Navíc se může mobilní telefon vybít a co potom u dveří. Lepší systémy proto mají možnost zadat kód na malé klávesnici, mají čtečku NFC či ještě lépe čtečku otisku prstů. S tou už se stává přístup do vašeho domova hračkou. Nemusíte s sebou nic nosit a kdykoli si odemknete jen a pouze vy.

Automatické zavírání

U dveří, které jsou vybavené elektronickým zámkem, který je nastavený na automatické zamykání zavřených dveří, může být dobré, pokud nainstalujete i automatické zavírání dveří. Může jít o zařízení na čistě mechanickém principu, který vrací otevřené dveře do zavřené polohy, ale může se někde hodit instalovat i dveře, které se zavírají na základě tahu elektromotoru. Lze samozřejmě realizovat i otevírání dveří a spojit vše dejme tomu s fotobuňkou. V určitých situacích tak zabráníte zbytečným tepelným ztrátám a zajistíte vždy zavřené dveře. Takové řešení je vhodné spíš do prostor, kde se pohybuje více lidí. Zavírání i otevírání na fotobuňku je samozřejmě možné i pro interiérové posuvné dveře, což může být vhodné řešení pro domácnosti, kde bydlí někdo se špatnou mobilitou. Více o posuvných dveřích najdete v článku zde.

Zvonky a kamery

Ke dveřím se hodí nainstalovat zvonek. Dnes už dávno nemusíte mít jen klasický zvonek drátový, ale můžete si dopřát i zvonky bezdrátové. Podle potřeby tak přijímací zařízení můžete nosit s sebou po domě či bytě. Výhodou je, že uslyšíte a díky blikajícímu světlu i uvidíte, že někdo zvoní. Při výběru dbejte na to, abyste vše naladili podle svých potřeb. Můžete mít jedno tlačítko a jeden přijímač, ale můžete mít vnitřních jednotek i více. Zajímavou funkcí bude pro mnohé i kamera, která zobrazí člověka zvonícího u dveří. Snadno tak určíme ještě předtím, než dveře otevřeme, zda je tam poštovní doručovatelka, soused či nějaký neznámý člověk.

Ceny

Ceny jsou velmi rozdílné. Asi nejlevnější jsou různé rádiové zvonky. Jsou na trhu již dlouho a jejich cena startuje na několika stokorunách. Chytré zámky začínají zhruba na pěti tisících, ale pro lepší systém s otiskem prstu počítejte s vyšší sumou. U zavírání dveří začíná cena někde kolem jednoho tisíce u mechanických zařízení a přesahuje deset tisíc u elektrických systémů. Různé venkovní kamery, které lze připojit přes Wi-Fi s vaším mobilem či řešení zcela samostatná, která nepotřebují mobil, vyjdou obvykle na dva až pět tisíc. I zde najdete ale řešení dražší.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47