Znáte tekuté tapety? Mají úžasné vlastnosti a životnost až dvacet let

 Rekonstrukce 
08. října 2018 08:19 / Marie Šťastná
  7
📷
4 fotografie v galerii
Omítka, která absorbuje vodu, je ideální na vlhké zdi Depositphotos
Máte doma oprýskané zdi a přemýšlíte, jak je zvelebit? Co takhle vyzkoušet tekuté tapety? Hodí se na nerovný povrch, skvěle izolují, jsou ekologické a mají životnost až 20 let. V současné době se řadí mezi nejmodernější dekorativní omítky.

Při slově tapetování naskáčou mnoha lidem pupínky. V případě tekutých tapet jsou však obavy zbytečné. Nepředstavujte si těžké role, lepidlo ani hodiny úmorné práce. Tekuté tapety se prodávají ve formě suché směsi, která se míchá přesně podle návodu s vodou podobně jako sádra. Vzniklá hmota se pak nanáší pomocí hladítka nebo špachtle na stěny. Aplikaci zvládne skutečně každý.

Kam se hodí

Tekuté tapety se prodávají ve stovkách barevných kombinací, takže se hodí do každého interiéru. Skvěle vypadají v menším prostorách, ale také ve velkých halách. Jsou světlostálé, takže nevyblednou. Ozdobit jimi můžete obývací pokoj, ložnici i dětský pokoj. Lze je zkombinovat s různými vzory nebo vytvořit mozaiky. Dobře si rozumí s korkem, kamenem, dřevem, různými obklady i barvami. 

Jaký vyžadují povrch

Nanést je můžete na cihlovou nebo kamennou zeď, umakart, sádrokarton, dřevotřísku i polypropylen. Potíž přitom nejsou ani starší nerovné povrchy, s nimiž si tekuté tapety hravě poradí. Dokážou zakrýt i drobné prasklinky až do velikosti 3 mm. Pokud vám vyloženě neodpadá omítka, škrábání stěn není nutné. Stačí zeď základně očistit. Tekuté tapety jsou ideální variantou do problematických prostor, jako jsou komínové roury, oblouky či arkýře. Výhodou je, že povrch stěn zůstává po aplikaci beze švů.

Vlhké prostředí

Tekuté tapety by sice neměly přijít do přímého kontaktu s vodou, ale vlhkost jim absolutně nevadí, ba naopak. Na vlhké zdi se přímo hodí. Vzhledem ke svému materiálu totiž dokážou absorbovat velké množství vody. Podle odhadů se jedná až o litr vody na metr čtvereční nátěru! Tekuté tapety pocházejí z Japonska, kde mají tradici už 400 let, a velmi oblíbené jsou také v přímořských zemích. Stále větší oblibu si získávají také v našich podmínkách.

Tepelná i zvuková izolace

Stále vyhledávanější druhy tapet mají i další neocenitelné vlastnosti: dokážou zadržovat teplo v mísnosti, čímž můžete ušetřit na vytápění, a současně umí pohlcovat zvuk. Hodí se tedy všude tam, kde se hraje na hudební nástroj. Velké oblibě se těší i vliesové tapety.

Životní prostředí

Tekuté tapety se vyrábějí z přírodních materiálů – hedvábí, bavlny i celulózy. Jsou tedy ekologické a nezávadné. Neobsahují žádná ředidla, z nichž by se uvolňovaly škodlivé výpary. V interiéru je proto bezpochyby ocení alergici, lidé trpící astmatem nebo náchylní k onemocnění horních cest dýchacích. A všichni, kteří nechtějí zbytečně zatěžovat přírodu ani vlastní zdraví.

Životnost

Podle výrobců vydrží nátěr tekutými tapetami bez jakéholiv poškození v interiéru až 20 let. Nevadí mu už zmíněná vlhkost, ani sluneční svit. Díky přírodním materiálům navíc odpuzuje prach a nečistoty. A opravit jej také není složité. Vystačíte si s navhlhčeným hadrem, který nečistotu vyčistí a vy ji pak odstraníte pomocí špachtle – bez nutnosti přidávat materiál. Směs přidáte na místo jen v případě, že je poškození většího rozsahu.

Cena

Liší se od výrobců, použitých materiálů i vybraného dekoru. Ve srovnání s klasickými tapetami i omítkami je však výrazně vyšší. Investice se přesto vyplatí. Pro totiž hrají všechny dříve zmíněné vlastnosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47