Byt v podkroví: Výhody a nevýhody kouzelného bydlení pod střechou

 Interier 
18. října 2018 15:20 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
V podkroví máte neuvěřitelný výhled na nebe Shutterstock
Sníte o bytě v podkroví, který vás uhrane dřevěnými trámy? Získat si vás může třeba i výhledem na město nebo dalšími výhodami. Na druhé straně má i nevýhody, které mohou spočívat ve velkém rozpětí teplot mezi létem a zimou, v absenci balkonu a v dalších věcech.

Podkrovní byty mnozí považují za velmi komfortní bydlení, často v nich bydlí movití lidé, kteří si ho dokáží luxusně zařídit. Někomu sice nemusí vyhovovat netradičně zkosené tvary stěn, ale jiný si zase umí prostor originálně vybavit a udělat si z bytu opravdové království!

Výhled

Jestli je podkrovní byt v hezkém prostředí, mohou se obyvatelé kochat výhledem. Přes den vidíte na celé město, v noci výhled na světýlka doplňuje nebe plné hvězd. Výhodou bytu je kromě výhledu a pěkného vzhledu i lepší možnost přivedení světla. Není to tak náročné jako u ostatních bytových jednotek. Tím pádem můžete uspořit za elektřinu.

Nákladné nemusí být ani vytápění, protože jak je známo, teplo stoupá vzhůru. Půdní byt nebo podkroví proto nabízí větší teplo než byty v nižších patrech. Může se vám to vymstít ale v létě, kdy se v podkrovním bytě dá těžko vydržet. Na střechu dopadají sluneční paprsky, a proto můžete být jako v sauně nebo ve skleníku. Počítat proto musíte alespoň s větrákem nebo nejlépe s klimatizací.

Kotel a topení

V létě se můžete v bytě potit, na druhou stranu v něm můžete v zimě mrznout. Je proto potřeba si před zimou nechat řádně zkontrolovat kotel, rozvody topení a podobně, protože byste na to v zimě mohli doplatit.

Lidem v podkroví nevyhovuje ani hlučnost při dešti. Kapky padající do oken i na střechu mnohým z nich částo nedovolí spát, a když se člověk nevyspí, druhý den za moc nestojí. Pokud střecha není dostatečně izolovaná, může se objevit i zatékání a plíseň.

Chybějící balkon

K nevýhodám se řadí i pořízení nábytku na míru, protože se někdy nemusí vlézt do zkoseného prostoru. Tím pádem se plácnete přes kapsu o trochu víc, protože nábytek na míru je dražší než tuctový nábytek v každém obchodě. Dalším negativem může být i chybějící balkon, který ne vždy u podkroví je.

Přestože většina návštěvníků oněmí úžasem při vstupu do podkrovního bytu, je potřeba si důkladně zvážit, zda v něm chcete bydlet. Nástrahy může mít především pro starší lidi nebo handicapované, kterým budou činit problémy třeba schody.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47