Do ložnice je vhodné umístit rostliny, které zlepší spánek. Volte aloe vera, jasmín či levanduli

 Interier 
26. října 2022 09:03 / Pavla Krejčí
  0
📷
3 fotografie v galerii
Váš spánek se může zlepšit díky rostlinám Depositphotos
Pokojové rostliny jsou kouzelnice. Nejenže jsou nejlepšími spolubydlícími, ale také během chvilky dokáží změnit celou místnost. Kromě estetické funkce však mají další benefit – pomáhají vám lépe usnout. Rostliny také čistí vzduch, odstraňují škodlivé toxiny či uvolňují aroma.

Kvalitnější spánek má řadu výhod. Během dne se cítíte bdělejší, máte více energie a celkově se vám zlepší nálada. Všechny tyto pozitivní aspekty začínají poklidným usnutím. Existuje nespočet rostlin, které až magicky pomáhají s usínáním. Představíme vám ty nejlepší. Péče o ně není vůbec složitá a v ložnici vypadají opravdu skvěle.

Aloe vera

Všichni jsme se nepochybně během život setkali s aloe vera. Tento sukulent má opravdu blahodárné účinky – působí léčivě a antibakteriálně nejen na pleť, ale i zbytek těla. Vedle toho také pozitivně ovlivňuje spánek. Aloe vera totiž v noci uvolňuje kyslík, který čistí vzduch, a naopak absorbuje oxid uhličitý, a pomáhá vám tak lépe dýchat. A kvalitní vzduch je samozřejmě důležitý pro kvalitní spánek. Rostlinky jsou poměrně nenáročné na pěstování. Vyžadují málo vody, ale líbí se jim hodně slunečného světla.

Levandule

Levandule je po staletí známá svými relaxačními účinky. V ložnici se často používá k vytvoření harmonického prostředí a navození lepšího spánku prostřednictvím difuzérů, esenciálních olejů a sáčků zastrčených pod polštáře. Levandule snižuje stres a pomáhá s hlubším spánkem, díky čemuž se ráno budete cítit plni energie. Místo pytlíčků či esenciálních olejů však vsaďte na celou rostlinku. Umístěte ji na noční stolek nebo poblíž postele, aby vám její vůně pomohla rychleji usnout. Myslete ale na to, že levandule vyžaduje dostatek slunečního světla.

Zelenec chocholatý

Zelenec neboli pavoučí rostlina je skvělý pro pohlcování toxinů ve vzduchu, jako jsou různé pachy, výpary a formaldehyd. Formaldehyd totiž způsobuje nespočet problémů např. sípot, těžkosti s dýcháním a podráždění pokožky. Ačkoliv by se podle názvu mohlo zdát, že má něco společného s pavouky, není tomu tak. Pojmenování získal podle dlouhých úzkých, zelených listů. Rostlině se krásně daří v polostínu, jelikož nevyžaduje příliš světla.

Tchýnin jazyk

Asi nikdo netouží po tom mít v ložnici cokoliv, co je spojeno s tchýní. V případě rostlinky tchýnin jazyk však není od věci udělat výjimku. Ze vzduchu totiž čerpá toxiny, jako jsou oxidy dusíku, benzen a xylen, ale i alergeny. Během noci navíc díky produkci kyslíku dodává vlhkost. Pokud nejste zručnými pěstiteli, je pro vás tato rostlina vhodnou volbou. Vyniká vysokou odolností vůči suchu a nevyžaduje příliš slunečného svitu.

Jasmín

Květy jasmínu jsou známé pro svou sladkou vůni. Tato příjemná vůně skvěle osvěží váš pokoj a napomůže ke klidnému spánku. Nabízí i další benefity. Vůně jasmínu snižuje úzkost a naopak zvyšuje duševní výkonnost během dne. Jasmín potřebuje dostatek světla a v období květů je třeba půdu udržovat vlhkou. Během dne ho umístěte na několik hodin na přímé sluneční světlo. Díky tomu si zachová krásné květenství a bude zdravý.

Gardénie

Gardénie jsou voňavé květiny, které běžně najdete v květinových zahradách. Vydávají svěží vůni, která snižuje stres a navozuje spánek. Podle jedné  studie jsou dokonce květy gardénie skvělou přírodní alternativou k práškům na spaní. Takže namísto toho, abyste při nespavosti sahali po lécích na spaní, zkuste si do pokoje pořídit gardénii jakožto přírodní lék.

Autorský článek, další zdroj: proflowers.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve