Perte ve správnou chvíli, vypněte sušení v myčce a další kroky, které sníží váš účet za elektřinu na minimum v létě i v zimě

 Tipy a inspirace 
19. srpna 2022 11:47 / Kateřina Andrýsková
  9
📷
4 fotografie v galerii
Úspora elektrické energie je letos opravdu potřeba Depositphotos
Ceny energií neustále rostou, což nás často přivádí k myšlence, jak zaplatíme příští vyúčtování. My vám dnes ale přinášíme několik chytrých tipů, které vám pomohou snížit spotřebu energie na minimum, aniž byste se museli výrazně omezit.

Jste zvyklí naházet prádlo do pračky, a jakmile vás zvukovou signalizací spotřebič upozorní, že svou práci dokonal, přiběhnete a celý obsah bubnu vložíte vysušit do sušičky? Ano, tímto způsobem zvládnete denně i čtyři až šest cyklů obou spotřebičů, pokud se vaše dítě zrovna vrátilo z tábora, chalupy či dvoutýdenní dovolené v kempu. Spotřeba energie je ale obrovská. Zkuste se proto uskromnit a sušičku používejte jen ve chvílích, kdy je to opravdu potřeba. Jinak se vraťte k sušení na dvorku, půdě nebo v obýváku na sušáku. To ale není jediný tip, který vám dnes přinášíme.

Perte ve správnou chvíli

Nejen sušení prádla, ale i praní se dá pojmout úsporněji. Pokud máte možnost prát v denní dobu, kdy je elektrická energie levnější (mimo špičku), nastavte prací cyklus na tuto dobu. Nikdy také nepouštějte pračku kvůli třem trikům nebo dvěma párům ponožek. Pračku vždy naplňte na maximum a volte prací cyklus s nízkou teplotou. Na většinu běžných skvrn bohatě postačí.

Šetřete i při sprchování

Každodenní koupel či dlouhé sprchování znamená velké množství ohřáté vody. Myjte se dle potřeby, ale snižte dobu sprchování a četnost koupelí, při kterých naplníte plnou vanu. Skvěle také fungují nízkoprůtokové sprchové hlavice, které napomáhají k nižší spotřebě vody tím, že jí na vás pustí zkrátka méně. Při sprchování to skoro ani nepoznáte.

Vypněte sušení v myčce nádobí

Snížit spotřebu energie můžete i přenastavením některých spotřebičů. Pokud máte možnost, vypněte na vaší myčce nádobí funkci sušení teplým vzduchem. Myčku přiotevřete a nechte nádobí oschnout na vzduchu.

V troubě nechte jídlo dojít

Totéž platí i o pečení. Troubu používáme k vaření velice často, v některých domácnostech dokonce téměř denně. Někdy ale spotřebič běží zbytečně dlouho. Schválně, kdy vypínáte troubu? Až když je jídlo hotové? Zkuste příště vypnout troubu o pár minut nebo i půl hodiny dříve (v závislosti na připravovaném pokrmu) a nechte v ní jídlo jednoduše dojít. U bábovky si to tolik dovolit nemůžete, ale u pečeného bůčku, který už je téměř hotový, to problém není. A až bude pokrm hotový, vyndejte ho a troubu otevřete, ať vám to doma ještě trochu vytopí – což se bude hodit především v zimním období.

Vypínejte elektrické spotřebiče z proudu

Energie se spotřebovává, i když jsou domácí spotřebiče vypnuté. Naučte se proto televizory, rádia, počítače, kuchyňské spotřebiče, nabíječky i lampičky ve chvílích, kdy je nepotřebujete, nejen vypínat, ale rovněž vytahovat ze zásuvky. 

Investujte do LED žárovek

O tom, že se investice do LED žárovek vyplatí, mluví i fakt, že spotřebují až o 90 % méně energie, než klasické žárovky. Začněte nejpoužívanějšími žárovkami v domácnosti a postupně nahraďte veškeré osvětlení.

V zimě přikrývku navíc

A pokud přijdou kruté časy a budeme nuceni seštelovat v zimním období naše topení na navrhovaných 18 °C, budeme si muset poradit i se zimou, která nás zatím v těchto dnech netrápí. Problém může vyřešit přikrývka navíc, která nás zahrne teplem, i když domácí termostat bude ukazovat méně než 18 °C. Stejně se však můžete zachovat i v případě, že vytápění domácností nebude v zimě omezeno. Úspora elektřiny je totiž zaručena.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: thespruce.com, moving.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve