Jak prát boty v pračce, abyste je nezničili a zároveň nepoškodili pračku

 Tipy a inspirace 
22. dubna 2022 10:00 / Zuzana Procházková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Při nesprávném postupu se mohou tenisky během praní nevratně poškodit Depositphotos
Pokud už vaše tenisky něco zažily, pak není jednodušší řešení, než je hodit do pračky a vyprat. Dejte si však pozor. Ne každé tenisky jsou vhodné do pračky a některé se můžou praním nenávratně poškodit. Poradíme vám proto, jaké boty do pračky můžou a jak postupovat, aby se tenisky praním nezničily.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Praní bot v pračce, je pro některé nejoblíbenější způsob údržby bot, pro jiné zase obávaná metoda, která může boty definitivně zničit. Jak to tedy je? Pokud se bavíme o praní bot, tak se pochopitelně jedná o boty typu tenisky. Jiné boty jako kozačky, mokasíny či baleríny do pračky rozhodně nepatří. Pravou však zůstává, že žádný výrobce bot explicitně praní v pračce nedoporučuje.

Než dáte boty do pračky

Pokud jste se rozhodli tenisky vyprat v pračce, pak to nejhorší co můžete udělat je, vzít tenisky ve stavu v jakém jsou, hodit je do pračky a zapnout prací cyklus. Tímto způsobem buď zničíte tenisky samotné nebo dokonce pračku. Boty je totiž potřeba na praní v pračce připravit. Co to obnáší? Nejprve z bot vyndejte tkaničky a případně i vložky, pokud to jde. Poté co nejlépe vyčistěte podrážky a gumu, která lemuje botu dokola, neboť v opačném případě by se špína zaprala do tenisek, což rozhodně není žádoucí. 

Jestliže jsou boty opravdu silně znečištěné, pak je nejlepší vzít si kýbl s teplou vodou, přidat do něj pár kapek jaru a botu důkladně vyčistit. Gumu, která lemuje boty, můžete skvěle vydrhnout starým kartáčkem na zuby a zubní pastou. Tímto způsobem dosáhnete ještě lepšího výsledku.

Jak boty prát 

Na praní bot si v ideálním případě zakupte speciální prací pytlíky, které slouží k nejen ochraně bot samotných, ale také k ochraně pracího bubnu. Boty perte vždy maximálně na 30°C, jinak by se vám mohly klidně i o číslo srazit. Při volbě mezi tekutým a sypkým pracím prostředkem dejte přednost tomu tekutému, neboť ten sypký může zanechat na teniskách nepěkné mapy. Než prací cyklus spustíte, přidejte k teniskám staré ručníky, díky čemuž tenisky ještě více ochráníte. Pokud nemáte boty v pracím pytlíku, pak je přidání ručníku stěžejní. 

Pozor na odstřeďování

Pokud máte možnost nastavit prací cyklus bez odstřeďování, pak je to ta nejlepší volba. Pokud ne, pak jej alespoň nastavte na co nejnižší otáčky. Myslete na to, že během odstřeďování se boty v bubnu „obouchávají“ a pračka dostává pořádně zabrat. 

Jak boty usušit

Jakmile pračka dopere, budou boty úplně mokré a bude z nich kapat voda. Tuto přebytečnou vodu se pokuste z tenisek vymačkat nebo vysušit ručníkem. Dále je důležité, abyste boty co nejvíce roztáhli a narovnali, poté je dejte sušit na slunce nebo na topení. Sušičku rozhodně nezkoušejte, boty by se mohly nenávratně poškodit.

A co s tkaničkami a vložkami

Tkaničky můžete vyprat s jinou várkou prádla a pakliže by měly být bílé, lze je namočit do chemického bělidla. Co se týká vložek, tak na ty v umyvadle naneste prací prostředek a vydrhněte je kartáčem. Následně nechte uschnout. 

Zdroj: realhomes.com, ahs.com, napady-navody.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum