Vyrobte si přírodní přípravky z jedlé sody a octa. Uklidíte s nimi celou domácnost

 Tipy a inspirace 
21. dubna 2022 10:00 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S jedlou sodou a bílým octem vyčistíte dokonale celou domácnost Pixabay
Úklid celé domácnosti bez chemie? Bez problému! Ať už patříte k těm, kteří respektují životní prostředí nebo zkrátka chcete k čištění domácnosti využít něco šetrného, pak máme pro vás řešení. Čtěte dále a dozvíte se, jak z obyčejného octa, jedlé sody a citrónu vyrobit různé prostředky, se kterými bezchybně uklidíte celou domácnost.

V dnešní době se mnoho domácností snaží fungovat více ekologicky, tedy být šetrnější k životnímu prostředí. To je rozhodně správná volba. Důvodů, proč nepoužívat k úklidu chemické prostředky, je skutečně spousta. Klasické prostředky na čištění, které zakoupíte v drogerii, mohou být sice nejrůzněji navoněné, ale i tak obsahují látky, jež ohrožují zdraví a způsobují různé alergické reakce. Jsou nebezpečné zejména pro děti, které rády objevují a všechny nové věci mají ve zvyku strkat do pusy. 

Ocet a jedlá soda základem

Přitom veškerou chemii lze nahradit naprosto jednoduše klasickým bílým octem a jedlou sodou. Tyto dvě suroviny můžete ještě nakombinovat s citrónem či hrubozrnnou solí. Díky tomu získáte skvělé čistící prostředky do kuchyně na odolné mastnoty či připáleniny, do koupelny na vodní kámen nebo k dezinfekci všech ploch.

Jak přírodní čističe fungují

Základem všechno je klasický bílý ocet, který působí jako přírodní kyselina, a dále zásaditá jedlá soda. Ocet má odmašťující schopnosti, neboť na sebe váže tuky. Dále je antibakteriální a dezinfikuje. Kromě toho rozpouští vodní kámen a je schopen neutralizovat jakékoli zápachy. Co se týká jedlé sody, ta má stejně tak odmašťující účinky a je schopna neutralizovat zápachy. Navíc je ale skvělým pomocníkem při odstraňování skvrn nebo připálenin. Využívána je i pro své bělící a abrazivní účinky.

Výroba univerzálního přírodního čističe

Všestranný přírodní čistič do domácnosti se bude jistě hodit každému. Můžete s ním stírat kuchyňskou linku, jídelní stůl či podlahy. Vyrobíte jej velmi jednoduše. Smíchejte šálek vody, půl šálku klasického bílého octa, 2 lžíce jedlé sody a případně 15 kapek oblíbeného esenciálního oleje, jež čistič krásně provoní. Směs promíchejte, nalijte do láhve s rozprašovačem a před každým použitím nezapomeňte protřepat. 

Výroba přírodního jaru

Pokud byste si chtěli vyrobit přírodní prostředek na mytí nádobí, pak na tom není nic složitého. Začněte s tím, že nastrouháte 50 gramů jádrového mýdla (případně jiného přírodního tuhého mýdla bez parfemace) a postupně jej rozpouštějte v půllitru horké vody. Jakmile bude rozpuštěno, tak vmíchejte jednu lžíci jedlé sody. Postupně by vám měla vzniknout gelová konzistence směsi, a v ten moment máte hotovo. Dávkujte jako klasický jar.

Přírodní leštidlo na nábytek

Nábytek nádherně vyleštíte pomocí olivového oleje a citrónové šťávy. Smíchejte tyto dvě suroviny ve stejném podílu, nastříkejte na nábytek, vyleštěte měkkým hadříkem a uvidíte, jak nábytek nádherně prozáříte.

Přírodní čistič odpadů

Do odpadu už nemusíte sypat krky a jiné chemické agresivní prostředky. Vyrobte si vlastní čistič odpadů. Uděláte to tak, že smícháte asi 50 gramů kuchyňské soli s 50 gramy jedlé sody. Tuto směs nasypte do odpadu a zalijte půl šálkem octa. Nechte nějakou dobu působit a poté spláchněte horkou, ne vařící, vodou. Postup případně opakujte.

Zdroj: livescience.com, bobvila.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve