Na zažranou špínu na digestoři zkuste použít roztok ze sody a další triky, díky kterým se skoro nenadřete

 Tipy a inspirace 
07. dubna 2022 12:51 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Digestoř je třeba čistit alespoň jednou za měsíc Depositphotos
Digestoř patří v kuchyni mezi místa, která se nejvíce špiní. Mastné páry vytvářejí na jejím povrchu odpudivou vrstvu nečistot, se kterou pak při čištění svádíte velký boj. Existuje ale řešení, jak si tuto dřinu co nejvíce ulehčit.

Nebudeme si nic nalhávat, zamaštěná zažloutlá digestoř působí značně odpudivě. Pokud oddalujete její vyčištění jen proto, že se bojíte náročného drhnutí, máme pro vás dobrou zprávu. Zkuste osvědčené triky, které dokáží i se zažranou mastnou špínou zatočit raz dva.

Kvůli špinavé digestoři můžete vyhořet

Digestoř je třeba pravidelně čistit nejen proto, že špína vypadá hrozivě, ale zanesené filtry také způsobují menší účinnost a chod digestoře je podstatně hlučnější. Ale hlavně je třeba udržovat digestoř čistou z bezpečnostního důvodu. Tukové částice ve filtru se mohou vznítit (zvlášť nad plynovým sporákem) a hrozí, že kvůli špinavé digestoři vyhoříte. Proto je potřeba ji vyčistit alespoň jednou za měsíc. Záleží to však na jejím aktuálním stavu. 

Myčka vám usnadní práci

Nejvíce zanesené bývají filtry digestoře. Pára z vaření stoupající do digestoře obsahuje tukové částice, které má právě kovový tukový filtr zachytit, aby se nedostaly do motoru. Kovové tukové filtry jsou omyvatelné a nejsnadnější cesta, jak je umýt, je dát je do myčky. Můžete je také mýt v teplé vodě se saponátem. Po důkladném osušení vraťte filtr zpět na místo. Kovové tukové filtry vydrží po celou dobu životnosti digestoře. Kovový filtr myjte 1× do měsíce.

Roztok ze sody

Pokud myčku nemáte, nevadí. Existují i další metody, jak zanesené filtry vyčistit. Pomůže například roztok ze sody. Přibližně 60 g sody smíchejte s 10 kapkami čisticího prostředku na nádobí a horkou vodou. Tekutinu nalijte do většího lavoru, mřížku filtru namočte a nechejte působit asi 20 minut. Poté opláchněte čistou vodou a otřete do sucha. Pokud tato lázeň nepomůže, zkuste roztok přelít do většího hrnce a i s mřížkou chvilku povařte.

Pomůže citron

Mřížku digestoře můžete vyčistit také pomocí citronu. Jednoduše mřížku potřete rozpůleným citronem. Dbejte na to, aby se šťáva dostala do každé skulinky. Pokud je mřížka špinavá jen mírně, stačí nechat působit 15 minut. Na silněji zaneřáděné mřížce nechejte citron působit třeba i přes noc. Poté opláchněte čistou vodou.

Mýdlový roztok

Účinný je také mýdlový roztok. Na něj použijte buď obyčejné klasické mýdlo nebo ještě lépe jádrové (Jelen). Asi polovinu mýdla nastrouhejte nahrubo a smíchejte se dvěma až třemi litry vody. Opět si směs připravte ve větším hrnci. Vše povařte do úplného rozpuštění. Teprve pak do tekutiny vložte filtr a nechejte působit alespoň 30 minut. Po vytáhnutí ho opláchněte a osušte.

Zdroj: realestate.com, thekitchn.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod