Otužování je úžasná věc. Začít s ním můžete i v bytě s malým balkonem, postačí vám k tomu sud

 Tipy a inspirace 
10. února 2022 15:44 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Otužování je skvělý způsob, jak si posílit imunitu Depositphotos
Otužování je úžasná věc. Posiluje tělo i psychiku. Pokud si ale netroufáte vstoupit do přírodních vod, máme pro vás řešení. Domácí otužovací sud, díky němuž si můžete dopřát koupel třeba na balkoně.

Otužilci tu byli odjakživa. Během pandemie se ale jejich řady mohutně rozšířily. Není se čemu divit. Otužování totiž podporuje imunitu, prokrvuje tělo, podporuje kardiovaskulární soustavu, působí  proti celulitidě, ale také posiluje psychickou odolnost a uklidňuje. A k řadám otužilců se můžete přidat i vy. Koupat se totiž lze klidně i na balkoně.

Sud pro rybáře

Pro domácí otužování vám poslouží klasický plastový sud. Takový, který používají rybáři při výlovu rybníka. Mívá obvykle kolem 1 000 litrů, takže umožní pohodlné koupání i dvěma lidem. Hledáte-li něco menšího, pak sáhněte po kádi, která se používá ve vinařství. Bývá vyrobena z materiálu, který nepodléhá vlivu teplot, je barevně stálý a snadno se čistí. Ale protože má objem 500 litrů, vejde se do ní jen jeden otužilec. Nevýhodou je, že může při velkém mrazu prasknout. A nejskromnější variantou, která se vejde i na malý balkon, je obyčejný sud na dešťovou vodu. Je vyrobený z odolného a pružného polyethylenu.

Otužování na zahradě

A otužování si můžete dopřát i na vlastní zahradě. K tomu vám poslouží stará plechová vana, nebo již zmiňovaný sud na dešťovku. Počítejte však s tím, že je hluboký, špatně se do něj a hlavně z něj poleze.

Aby voda nezamrzla

Samozřejmě, že voda má tendenci při nižších teplotách zamrznout. Proto je potřeba se o ni postarat. Vsypejte do ní sůl, doporučuje se zhruba 3–4 kila na 750 litrů vody. Kromě toho, že vám díky ní voda nezamrzne, pomůže udržet vodu čistou, působí mírně antisepticky a zabraňuje přemnožení mikroorganismů.

Pozvolné otužování

Otužovat se může prakticky kdokoliv, senioři i děti. Neznamená to však, že se do vody začnete nořit hned a celí. To by pro tělo byl doslova takový šok, že byste si mohli přivodit velmi vážné zdravotní komplikace. K otužování je potřeba se dopracovat postupně, aby si tělo na chlad zvyklo. Začněte například sprchováním - postupně si ubírejte teplotu vody a dobu, kdy je tělo vystaveno chladné vodě, prodlužujte. Nejprve si osprchujte nohy a po chvíli postupujte nahoru. Potom břicho, pak pravou část trupu a paži, pak teprve levou, kde je srdce. Nakonec i obličej. Jakmile si tělo na sprchu zvykne, můžete začít chodit trénovat ven. Jak postupovat dál se dočtete zde.

Zdroj: radiozurnal.rozhlas.cz, www.kupi.cz

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod