Jak na perfektně čistou rohožku za pár korun. Pomůže vám soda i citron

 Tipy a inspirace 
30. ledna 2022 08:21 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedna rohožka rozhodně nestačí Deposiphotos
Kvalitní rohožka dokáže zachytit až osmdesát procent všech nečistot. Aby jí tato vlastnost dlouho zůstala, je potřeba ji také pravidelně čistit. Poradíme vám jak.

Rohožky dostávají zvláště během zimního období hodně zabrat. Není proto divu, že během pár dní vypadají tak, jak vypadají. Aby zachovaly nejenom svou čisticí vlastnost, ale také jste si neroznášeli nečistoty dál do bytu, musíte o ni také pravidelně pečovat. Stačí jednoduchým způsobem.

Správný výběr

Pokud se nechcete zouvat ještě před vchodovými dveřmi, a přesto nemáte chuť  si domů nosit kamínky a jiné nečistoty, pak je rohožka pro vás nutností. A ne jenom jedna. Potřebujete rohožkový systém, který se skládá z dvou a více rohožek. Podle toho je potřeba je také čistit.

Venkovní rohož

Nejšpinavější práci musí zvládnout venkovní rohože. Musí totiž zvládnout bláto, písek a další hrubé nečistoty. Takový druh rohože bývá obvykle před hlavními vchodovými dveřmi. Vhodné materiály jsou buď gumové či syntetické kartáčové rohože. Takový materiál je nejen odolný, ale nehrozí zplesnivění, což by se u jiných materiálů mohlo stát. Takovou rohož stačí jednou za týden umýt vodou. 

Vstupní rohože

Ještě než přijdete do bytu, je potřeba si obuv očistit o další rohož. Ideální materiál pro tento druh rohoží je polypropylen, který je velmi odolný. Jeho vlákna jsou antistatická. K oblíbeným materiálům patří juta, bambus či kokosová vlákna. Vstupní rohože pravidelně vysávejte, případně vyklepejte. Větší nečistoty můžete vykartáčovat pomocí slané vody s přídavkem šťávy z citronu.

Vnitřní rohože

K dočištění obuvi od nejjemnějších nečistot slouží vnitřní rohože. Tento poslední kousek by měl být z jemného materiálu a dobře sát vlhkost. Pokud plánujete rohožku i při vstupu na terasu nebo balkon, je vhodné dát ji před místnosti, ze kterých je to blízko ven, či přímo před vchod na terasu nebo do zahrady. Každý občas vyběhne v domácích botách a dobře rozmístěné rohožky zachytí nepořádek dřív, než ho roznosíte po místnosti. Co se týká čištění těchto rohoží, řada z nich jde dát do pračky, případně můžete použít klasickou jedlou sodu. Tou poprašte celou rohožku (ideálně pomocí cedníku) a nechejte 4-8 hodin působit. Pokud máte doma nějaké zvířátko, raději rohožku něčím zakryjte. Po uplynutí doby rohožku vysajte běžným způsobem. Soda ji nejenom vyčistí, ale také ji zbaví zápachů. Sodu navíc můžete využít i při čištění matrací. Jak na to se dočtete zde.

Zdroj: howtocleanstuff.net, matsnationwide.co.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47