Jak naložit s vánočním stromkem. Do popelnice rozhodně nepatří

 Tipy a inspirace 
07. ledna 2022 09:21 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jestli už vám stromek opadává, je načase jej odstrojit Pixabay
Možná, že už i u vás nastal čas odstrojení vánočního stromečku. Nevíte, jak s ním ekologicky naložit? Poradíme vám hned několik možností.

Někteří odstrojují stromek již těsně po Vánocích, jiní kolem svátku Tří králů a jsou lidé, kteří si vánoční stromek nechávají až do konce ledna nebo i déle, dokud jim baňky nepadají na zem. Víte ale, co můžete udělat se stromkem jiného, než jej položit vedle popelnice?

Vedle popelnice

Protože se nejčastěji stromky odstrojují kolem svátků Tří králů, reagují na tento termín i městské technické služby, které stromky nakládají a odvážejí. Stromeček tedy stačí postavit vedle popelnic a nechat ho tam. Nemusíte jej nijak řezat. V žádném případě jej nedávejte do směsného odpadu ani jiného tříděného. V rámci svozu se stromky odvezou do spalovny nebo kompostáren, kde je naštěpkován a dále použit. 

Vlastní spotřeba

Pokud vlastníte zahradu, můžete stromek dále zužitkovat. Nemá-li větve zcela ještě holé, lze je využít například jako ochranu rostlin před mrazem. Zbytek můžete naštípat na menší kousky a dát do kompostu. Vyschlým stromečkem můžete také zapálit v kamnech nebo krbu, ale je potřeba jej opravdu důkladně zbavit všech hliníkových třásní a jiných plastových ozdob. 

Zvířatům ne

Zapomeňte na to, že byste vánoční stromek odvezli v dobré víře třeba do zoologické zahrady. Pravděpodobně byste tam nepochodili. Zvířatům se sice stromky dávají, ale jenom ty, co se neprodají. Nehrozí totiž, že by se někde ve větvích objevil zapomenutý háček nebo jiná ozdoba. Jde tak opravdu jenom o "čisté" stromečky. 

Stromek v květináči

Máte doma stromek v květináči? Pak než jej přenesete ven, musíte jej zase postupně otužit. Kdybyste jej dali hned ven do zimy, nepřežil by. Z teplého pokoje jej proto odneste do chladnější místnosti, kde jej necháte pár dnů, a poté jej přeneste například na chodbu nebo lodžii, kde jsou ještě nižší teploty. Až potom ho vystavte zimnímu počasí. Stromek můžete na jaře vysadit do země anebo nechat v květináči na příští rok. O tom, jak se o něj co nejlépe postarat, se dočtete zde.

Co s umělým

I když se to nezdá, umělé stromky jsou stále v kurzu. Ale co s takovým, který už se nelíbí nebo má nějakou tu vadu na kráse? Rozhodně jej nedávejte do tříděného odpadu, zejména plastu. Stejně tak jej neházejte do popelnic se směsným odpadem. Nejlépe uděláte, když jej odvezete do sběrného dvora.

Zdroj: samosebou.cz, capitalgardens.co.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod