Zlikvidujte rez v koupelně snadno a rychle. Pokud nemáte speciální přípravky, vystačíte si i s colou

 Tipy a inspirace 
14. prosince 2021 08:33 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Za rez v koupelně může mnohdy i příliš železitá voda Pixabay
Voda nedělá dobře žádnému koupelnovému vybavení. Kromě vodního kamene tak můžete také narazit na rez. Jak se jí jednoduše zbavit bez drhnutí?

Pokud objevíte na háčcích, drátěném programu nebo jiných kovových doplňcích rezavá místa, je potřeba rychle zasáhnout. V počátku se totiž rez objeví jen na povrchu, postupně však bude pronikat hluboko do struktury materiálu a začne jej degradovat. Proto čím dříve tento proces narušíte, tím bude i vaše čištění mnohem snazší.

Co rez způsobuje

Rez se objevuje při vzájemném kontaktu železa, kyslíku a vlhkosti. Někdy se ale stává, že vám vznikne na vaně nebo obkladech. Stačí, aby byl její povrch poškrábaný nebo odlomený. Někdy ji také způsobuje tvrdá voda bohatá na železo. Stačí pak, aby povrch zaschnul a nevzhledné skvrny se objeví. Pomoci vám mohou agresivní čističe, ale řadu účinných přípravků najdete i doma.

Colový nápoj

Cola, ať už je jakéhokoliv výrobce, obsahuje kyselinu fosforečnou a citronovou. Vaše zuby vám sice za tento nápoj nepoděkují, ale koupelna za ni bude vděčná. Stačí předmět zasažený rzí ponořit do sklenice s tímto nápojem, nechat jej tam přes noc a ráno uvidíte, jak se bude lesknout novotou. 

Pomůže i citron

Na skvrny, například na vaně nebo obkladech, vyzkoušejte citronovou šťávu. Nařeďte si ji s trochou vody, nalijte do rozprašovače a zrezlý povrch postříkejte. Nechte působit alespoň 8 hodin. Zbytek pak odstraňte jemným kartáčem nebo houbičkou na nádobí.

Soda a kartáček

I obyčejná jedlá soda toho hodně umí. A pomůže vám i v boji se rzí. Smíchejte jedlou sodu s vodou a vytvořte hustou kaši. Naneste ji na zrezivělé plochy a vydrhněte starým zubním kartáčkem.

Tři  v jednom

Pokud žádný z předchozích tipů nezabral, vytáhněte se s nejsilnějším kalibrem. Smíchejte colu s octem a citronovou šťávou. Vytvoříte si tak extra silný prostředek, kterému neodolá žádná rezavá skvrna.

Zdroj: thespruce.com, mrhandyman.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod