Ušetřete za teplo díky jednoduchým trikům

 Tipy a inspirace 
02. prosince 2021 10:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejvíce tepla uniká okny Pixabay
Táhne vám okny? Tak s tím něco udělejte, protože vám takto utíkají stovky korun za teplo. Poradíme vám několik efektivních tipů.

Ve chvíli, kdy začne topná sezona, se nejvíce projeví, kudy k vám fouká chladný vzduch a naopak, kudy vám uniká teplo a tedy i peníze za topení. Nejčastěji to bývá oknem a dveřmi. Naštěstí existuje pár triků, díky nimž můžete těmto ztrátám zabránit.

Zkontrolujte okna

V první řadě je potřeba podrobit důkladné prohlídce veškerá vaše okna. Zejména je potřeba promazat všechny kovové díly na okenním křídle a rámu. Vezměte si silikonový olej a potřete  jím všechny pohyblivé části kování, táhla i čepy. Nezapomeňte dát pár kapek i do otvorů na boku samotného okenního křídla. Pokud najdete nějakou uvolněnou část, dotáhněte ji pomocí šroubováku, případně klíče. I díky tomuto kroku můžete zvýšit těsnost oken.

Na dřevěná okna balzám

Máte-li doma klasická dřevěná okna, natřete je speciálním balzámem na dřevo, který umí vyplnit mikroskopické trhlinky a vytvoří na rámech ochrannou vrstvu, která ji chrání před vlhkostí a dalšími rozmary počasí. 

Proti průvanu izolační páska 

U starších typů oken, která už netěsní, je vhodné nalepit izolační pásku. Nejde o žádný složitý proces, na který by bylo potřeba volat specializovanou firmu. Stačí styčné plochy okenních křídel oblepit speciální páskou s molitanem, který zabrání v zimě průniku studeného vzduchu dovnitř. I když nejde o žádné trvalé řešení, protože molitan časem slehne, během zimy vám to určitě udělá dobrou službu. Pásku můžete využít i na vchodové dveře do bytu a zabránit tak průvanu.

Po vzoru babiček

Už i naše babičky používaly proti průvanu vychytávku v podobě válečků či ruliček z neprodyšných materiálů, které pokládaly na vnitřní strany parapetů. Takovou vychytávku si můžete udělat i vy doma. A pokud jste kreativní, můžete si tak vytvořit krásný estetický doplněk, který bude ladit s vašimi doplňky. Jak ušít jednoduchou zarážku jsme psali zde.

Teplé závěsy

Během zimy vám mohou skvělou službu poskytnout i závěsy. Aby skutečně splnily svou funkci, je potřeba, aby byly dlouhé až po zem a z těžké látky. Navíc vám pomohou snížit také hluk z ulice. 

Zdroj: thisoldhouse.com, glassdoctor.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve