Mouka nemusí sloužit pouze jako potravina. Využijete ji i při většině domácích prací

 Tipy a inspirace 
19. prosince 2017 08:20 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mouka je skvělý přírodní pomocník nejen v kuchyni Shutterstock
V kuchyni využíváme mouku při vaření i pečení, a tak nechybí téměř v žádné domácnosti. Proto by byla škoda si s ní nevypomoci vždy, když ji máme po ruce. Třeba když potřebujeme lepidlo pro děti nebo zahnat mravence.

Mouka nám nemusí sloužit pouze jako potravina. Dá se z ní udělat domácí pomocník, který dokáže nahradit některé výrobky. A to nejen z důvodu, že je zrovna nemáme doma, ale třeba i proto, že při použití mouky nezatěžujeme životní prostředí a navíc příjemně ušetříme naši peněženku. A jak použít ještě brambory jinak než k večeři, se dozvíte zde.

Lesklá výlevka

Aby se vám nerezová výlevka zase leskla, není důvod běžet do drogerie. Zkuste výlevku posypat moukou a třít suchým hadříkem. Když ji pak opláchnete, bude se zase lesknout.

Naleštěná mosaz a měď

Vyrobte si přírodní pastu na leštění mosazi a mědi. Smíchejte šálek mouky, soli, octa a pasta je hotova. Směsí natřete předmět, který chcete vyleštit, necháte ji zaschnout a pak vyleštíte suchým hadříkem.

Mravenci mouku nemusí

Přehraďte mravencům cestu všude tam, kde se vyskytují. Jestli najdete otvor, kudy se k vám mravenci dostávají, obsypte ho dokola moukou, mravenci ji nebudou chtít překročit.

Karty jako nové

Hrajete rádi karty? Jestli se vám po čase zdají zašlé, ušmudlané nebo dokonce zamaštěné, můžete jejich vzhled ještě napravit. Strčte karty do papírového sáčku s moukou a několikrát jím zatřepejte, aby se karty obalily. Mouka krásně pohltí mastnotu. Po vytažení a oprášení budou karty vypadat zase k světu.

Mouka jako lepidlo

Vyrobte si netoxické lepidlo pro děti, kterým mohou slepovat papíry. Lepit různé výstřižky, koláže apod. Postačí 3 šálky vody a šálek mouky. Směs míchejte a přiveďte k varu, pak snižte teplotu a stále míchejte, dokud nebude hmota hladká a hustá. Pak nechte směs vychladnout. Můžete ji přelít do plastové lahvičky, ze které by se dalo lepidlo vymáčknout. V ledničce vám vydrží několik týdnů.

Plastelína z mouky

Pokud chcete mít pod kontrolou i složení plastelíny, pusťte se do výroby domácí hmoty. Namíchejte si 3 šálky mouky, čtvrt šálku soli, 1 šálek vody a lžíci rostlinného oleje. Barevnou plastelínu vytvoříte přidáním 2 kapek potravinářské barvy. Dobře prohněťte, kdyby se směs lepila, přidejte trochu mouky. V případě, že by se vám směs zdála tuhá, přidejte trochu vody. Hmotu můžete uchovat v igelitovém sáčku v lednici.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47